XS
SM
MD
LG

Arsenalov zalog za budućnost ali kakva je sadašnjost ?

Foto: Eurosport

Godinama unazad Arsenal doživljava pad. Tako je ove sezone nakon 25 godina klub ostao bez igranja evropskih takmičenja. Shodno tome, bilo je jasno da moraju raditi na jačanju ekipe.

Proteklih sezona Arsenal je bio poznat kao klub koji malo troši na pojačanja a i Krenke ne daje mnogo para za te svrhe iako je izuzetno bogat. Međutim, ovog ljeta su se stvari promijenile pa je Arsenal dosta trošio i do sada doveo pet fudbalera. Stigli su golman Rmasdejl, lijevi bek Tavareš, štoper Ben Vajt, veznjak Lokonga te ofanzivni vezni Edegor.

Aron Ramsdejl stigao je iz ekipe Šefild Junajteda. Radi se o i dalje mladom golmanu s obzirom da ima 23 godine. On je neko ko već ima dovoljno iskustva u Premijer ligi jer je branio za Bormut i Šefild. Istina, obje ekipe su ispale iz lige, ali najmanje je bilo do Ramsdejla jer je branio dobro. On predstavlja definitivno rešenje za problem golmana. Ima Arsenal Lena ali nije imao drugu opciju a sada je ima i ima golmana na duže staze.

Najskuplje pojačanje ovog ljeta za sada je Ben Vajt. Vajt je stigao iz Brajtona za 50 miliona. On se afirmisao na pozajmici u Lidsu, Bijelsa ga je htio zadržati ali im je bio preskup. Nastavio je sa odličnim igrama prošle sezone te je Arteta odlučio da ga dovede. On je jedan od onoh štopera koji su sjajni u igri nogom i kao takav se odlično uklapa u planove Artete jer je ideja da dosta učestvuje u otvaranjima napada i da pomaže pri prenosu lopte na suprotnu polovinu. Pri tome, uskoro puni 24 godine i sigurno da predstavlja dugoročnu perspektivu.

Iz Benfike je doveden Nuno Tavareš i on je bio prvo pojačanje. On ima 21 godinu i doveden je kao bekap za Tirnija koji je jedan od najboljih igrača ekipe trenutno ali je i sklon povredama. Tavareš se dosta ubacuje u napad iako nema mnogo golova i asistencija. Defanzivno je čvrst i jak u duelu i ima iza sebe kvalitetnu sezonu u Portugalu. U veznom redu stigao je Lokonga iz Anderlehta. On ima 21 godinu i radi se o momku zanimljivih karakteristika. U fizički zahtjevnoj belgijskoj ligi, i tako mlad je imao odlične statistike pogotovo u defanzivi. Na neki način trenutno predstavlja bekap za Partija koji se muči sa povredama od dolaska u Arsenal a dugoročno bi mogao biti sjajan pogodak.

U ofanzivnom dijelu, za sada je stigao samo martin Edegor. Edegor je bio na pozajmici prošle sezone iz Reala a ovog ljeta Arsenal ga je otkupio za 35 miliona. Djeluje bar u teoriji kao sjajan posao Arsenala. Edegor je imao prošlu sezonu kao period prilagođavanja i zna šta ga čeka a igrao je i dobro u završnici sezone. Takođe, predstavlja dugoročno rešenje jer ima 23 godine.

Kao što možete vidjeti, svi dovedeni su mladi i predstavljaju dugoročo veliku perspektivu. Ako na to dodamo Saku, Smit-Rouva, Tirnija, Pepea, Arsenal zaista može sa velikim nadama gledati ka budućnosti jer ima mladu i veoma perspektivnu grupu igrača. Ali pravo pitanje trenutno nije kakva je budućnost nego kakava će biti sadašnjost.

A sadašnjost djeluje piprilično tmurna. Arsenal je otvorio sezonus a dva poraza i pri tome nije postigao ni gol u ta dva meča. Ako se negdje moglo očekivati da Arsenal izgubi od Čelsija, svakako se neuspjeh nije očekivao protiv Brentforda.

Međutim, treba biti pošten i reći da Arsenal i nije imao baš sreće. I tokom pripremnog perioda imali su problema sa koronavirusom a pred sam start su imali nekoliko slučajeva pa su zbog virusa prvo kolo porpustili Obamejang, Lakazet a zbog povrede tu nije bio Parti. Na sve to, tu je i Saka koji je kasno počeo sa pripremama radi obaveza sa reprezentacijom. Za drugo kolo se vratio Obamejang i grao u drugom poluvremenu ali je zato odsutan bio Ben Vajt. Dakle, donekle se može opravdati loš ulazak u sezonu.

A vrlo vjerovatno će se on i nastaviti u sličnom ritmu. Arsenal u subotu gostuje Mančester Sitiju i zaista bi bila prvoklasna senzacija ako Arsenal uzme i bod. Em je razlika u kvalitetu velika a em Arsenal ne djeluje dobro. Tako da, Arsenalu sezona faktički kreće od četvrtog kola i meča sa Noričem. Imaju istini za volju u srijedu i Liga kup sa Vest Bromom ali svakako da bi fokus trebao biti na prvenstvu. 

Iako i sam Arteta prima dosta kritika, sa bilo kakvom ocjenom ''novog'' Arsenala treba sačekati dok se svi priključe i treba sačekati da se vidi kakav će Arsenal biti nakon reprezentativne pauze kad će morati da se trgnu i kad više neće biti prostora za alibi priče. Pogotovo jer bi većina fudbalera tada trebala biti na raspolaganju Arteti.

Arsenal sigurno želi da se vrati u Ligu šampiona. Sudeći po startu, neće to biti lako izvodljivo. Međutim, kao što smo rekli postoje razlozi radi kojih se neke stvari mogu opravdati. Kao što je već rečeno, Arsenalova budućnost je svijetla ali da bi sadašnjost postala normalnija, Arsenal mora što prije proigrati. Najkasnije nakon reprezentativne pauze. Inače, Arteta bi mogao biti bivši menadžer ''Topdžija''.