XS
SM
MD
LG

Šahovski spektakl sa stotinu učesnika

Sa pres konferencije povodom šahovskog spektakla u Bečeju - foto: V. Jankov

Iako šah ima dugu i uspešnu istoriju na ovim prostorima, a bečejski Šahovski klub Pion osnovan još 1968. godine, poslednjih godina se o drevnoj igra na 64 polja u gradu kraj Tise slabo pričalo, a klub je iz Vojvođanske lige tiho tonuo sve niže. Međutim, tome je, po svoj prilici, došao kraj. Jesenas je, uz pomoć lokalne samouprave, saniran krov iznad Šahovskog kluba na spratu zgrade DTV Partizan, inovirana je oprema, poboljšana rasveta... Očito da šah više nije sam.

Najbolja potvrda ovakve konstatacije dobija se ovih dana, a predstavnicima medija saopštena je na pres konferenciji u Gradskoj kući Bečej.

- Pomogli smo Šahovskom klubu Pion da u novu takmičarsku sezonu uđe s optimalnim uslovima za rad, a u cilju propagande šaha u nedelju da organizuju spektakl sa, gotovo, stotinu učesnika. Za ovu mega manifestaciju lokalna samouprava je izdvojila oko 200.000 dinara i pruža logističku podršku. Na ovaj način promovišemo mladost, sport i opštinu Bečej u širem kontekstu. Istina je da je ovo prvi šahovski turnir ovakvog formata, ali nećemo na tome starti. Tačnije, ovakva manifestacija će ubuduće biti tradicionalna. I ne samo to, gledaćemo da uspostavimo saradnju sa velemajstorima i internacionalnim majstorima za igranje simutanki u našem gradu, a sve u cilju popularizacije šaha među mladima u našoj sredini, veli član Opštinskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam Dane Mandić.

Prvo otvoreno rapid prvenstvo Bečeja u šahu održaće se u nedelju, 22. avgusta, u hotelu „Zlatna obala“ (nekadašnja „Bela lađa“) s početkom od 9,30 sati.

- Turnir se igra devet kola po švajcarskom bod sistemu, gde je igrač u partiji ima 15 minuta. Do sada je prijavljeno 98 takmičara, ali nikoga, s obzirom da je „prvenac“, nećemo sputavati. Znači, ako nam se neko prijavi i na sam dan takmičenja, biće uključen u turnir. Pored učesnika iz svih delova Srbije, imamo prijavljenog velemajstora iz Bugarske i internacionalnog majstora iz Bosne i Hercegovine, što znači da turnir ima međunarodni karakter. Nagradni fond, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Bečej, iznosi 100.000 dinara i dele ga 15 prvoplasiranih, uz napomenu da prvom pripada 21.000, drugom 15.000, trećem 10.000 i tako redom...saopštio je direktor turnira i predsednik Šah kluba Pion Radovan Zavišić.

Glavni sudija je Milorad Maravić, a među takmičarima biće sedmorica velemajstora, devetorica internacionalnih i osmorica FIDE majstora, čak ih 90 ima šahovski rejting od 2517 do 1275 poena, što turniru daje prosečan rejting od 1940 poena.

- Za šah sam se više zainteresovao tokom karantina u vreme pandemije Kovid – 19 i opčionio me. Redovan sam, kao još nekoliko članova približnih godina. Nemam kategoriju, ali svakodnevno učim i nadam se da ću je uskoro steći. Radujem se organizaciji i učešću na ovako visokorejtingovanom turniru, jer će to biti ogromno iskustvo za mene, napominje jedan od novih članova Viktor Bartus.

Imajući u vidu da je osnovni cilj predstojećeg šahovskog spektakla popularizacija drevne igre, to je razumljivo što je praćenje turnira dostupno za gledaoce. Naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera i pravila igre na turnirima ovakvog formata.