XS
SM
MD
LG

Mnogo bolje Zvezdino lice

Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda savladala je Kairat sa 5-0 te je tako prošla u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ovom pobjedom Zvezda je osigurala i evropsku jesen jer će u najgorem slučaju igrati grupnu fazu u Ligi konferencije.

Stanković je izmijenio sastav u odnosu na prvi meč. Umjesto rovitog Gajića stavio je Gobeljića, Kangu umjesto Krstičića, Falka umjesto Bena i Dionija umjesto mladog Krstovića. Djeluje da je već tim potezima uradio dosta toga.

Zvezda je od samoga starta pritiskala. Bekovi su stajali visoko i konstantno, kako na početku tako i kasnije, su se rotirali sa krilima. Tako je Zvezda po boku tražila dubinu ali isto tako je i širila prostor za Kangu, Kataija i Ivanića. Po izgubljenoj lopti Zvezda se nije povlačila nego je odmah prelazila u presing.

To je itekako dalo rezultata pa je Kairat imao problema da iznese loptu i nisu bili ni blizu opasni kao u prvoj utakmici. Zvezda je sa dosta igrača dolazila u završnu trećinu i često dlazila do drugih i trećih lopti.

A koliko je uloga bekova bila bitna u ovoj utakmici pokazuju i akcije kod golova. I Rodić i Gobeljić imali su na kraju po dvije asistencije dok su pogađali Katai, Ivanić, Dioni i Falko. Još je Katai dao jedan gol iz slobodnog udarca. 

Zvezda je tako odradila ono što se od nje očekivalo, da prođe Kairat. Međutim, ova utakmica može biti mnogo bitna za nastavak sezone. Možda je u njoj Stanković dobio odgovor na neka pitanja. Neke stvari koje je Zvezda radila sinoć, pokušala je raditi i u prvom meču ali to nije bilo ni prilbižno tako dobro. Izuzev privh 15ak minuta drugog poluvremena, Zvezdine ideje nisu lako prolazile u Kazahstanu. Međutim, promjenom igrača u ofanzivnoj liniji, akcije su počele funkcionisati.

Filipe Falko nikako nije mogao uhvatiti pravi ritam otkako je zimus došao u Zvezdu. U ovoj utakmici je bio sjajan. Nije samo stvar gola, gol je samo krunisao sjajnu partiju. Odlično se nadopunjavao sa Gobeljićem na desnoj strani i mnogo više stvari je donio nego Ben u prvom susretu. Takođe, Dioni je bio mnogo opasniji po gol rivala od Pavkova i Krstičića u prvom meču a raio je i dosta posla za ekipu što Stanković voli.

Ključno je možda čak što je Kanga igrao prije Krstičića. Gejlor Kanga je svakakav. Glava ga često zna prebaciti na lošu stranu kao onda protiv Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ali Kanga je majstor sa loptom i tu nema dileme. Kada je on tu, lakše je igrati i Ivaniću. U prvom meču bilo je sekvenci gdje su i po trojica oko Ivanića. Sada nisu to mogli raditi i tako ga braniti. Sa Kangom je bio prije svega brži protok lopte a uz to je i sam dovoljno kvalitetan da može rivalu naštetiti sa loptom u nogama pa mu niko neće dati mnogo prostora. Krstičić ima svoje kvalitete ali kad on i Sanogo igraju u paru, Zveza je napadački dosta limitirana kad je vezni red u pitanju.

Sada Zvezdi slijedi dvomeč sa moldavskim Šerifom. U tom dvomeču sa ekipom iz Tiraspola Zvezda će biti favorit i uz pristup i igru iz revanša protiv Kiarata, Zvezda ne bi trebala imati problema što se prolaza tiče.

Ono što je bitno napomenuti kada je u pitanju Kairat, to može biti prekretnica sezone. Igrači su bili pod ogromnim pritiskom nakon poraza u prvom meču a koliko im je ovakva pobjeda bitna najbolje govori reakcija i oduševljenje Borjana u pogramu ''Arenasport'' televizije. Naravno, jasno je da je Kairat po kvalitetu lošiji tim od Zvezde i da nije nikakva sila. Sa te strane ne smiju u Zvezdi poletjeti previše jer bi pad mogao biti bolan. Jeste odigran sjajan meč ali koliko god bilo do Zvezde ima i do nedovoljnog kvaliteta Kairata. To bi došlo do izražaja i u prvom meču da je igra Zvezde bila kao sinoć.

A tu svakako za prvi meč snosi odgovornost Stanković. Ben jeste Zvezdi donio mnogo ali više joj trenutno koristi kao rezerva Falku. Isto tako, Krstičić i Sanogo nisu dobra kombinacija i iz više razloga je bolje kada igra Kanga sa Sanogom u paru a Krstičić svakako može pomoći na drugi način. 

Čim je neke takve stvari uvidio i Stanković i čim je prestao eksperimentisati, Zvezda je odigrala sjajno. To mu treba biti putokaz za nastavak sezone u Evropi jer zaista nema ni prostora a ni potrebe za eksperimente.