XS
SM
MD
LG

AK Bečej u subotu organizuje četvrtu trku na 5 i 10 kilometara

Sa starta poslednje trke bečejske "desetke" - foto: V. Jankov

Posle het - trika, lane je bila pauza zbog pandemije kovid - 19, u subotu se nastavlja tradicija Atletskog kluba Bečej u organizovanju atraktivne manifestacije bečejska „desetke“. U pitanju je trka na 10 kilometara, a za manje odvažne u žiži će biti upola kraća deonica. Pored ove dve trke u ženskoj i muškoj konkurenciji, pažnju ovdašnje dece privući će trke na 200, 400 i 800 metara. Zbog tropske vreline, trke će se održati u predvečerju. Osnovci će startovati u 18 sati, a atletičari i rekreativci na 10 i pet kilometara u 18,30 sati.

- Već imamo prijavljenih oko 250 takmičara, a računamo da ćese na dan trke prijati, bar, još pedesetak. Kada su u pitanju trke osovaca, očekujemo da će oko 150 takmičara uzeti učešće. Trasa je standardna, startuje se sa gradskog trga, trči Zelenom ulicom, onda se spušta ka Gradskom sradionu,  penje oko Vidikovca kraj ušća Velikog bačkog kanala u Tisu, uz obalu reke kroz kamp naselje, pa nazad nasipom uz Tisu dospomenika Pobeda i onda Zelenim korzoom i ulicom nazad do cilja na trgu. To je maršruta za pet kilometara, a ko trči deset imaće ovakva dva kruga. Za 20 sati predviđen je ceremonijal svečanog uručenja nagrada, zaznali smo od predsednika AK Bečej Bojana Jocića.

Za razliku od prethodnih godina, kada su najuspešniji u ženskoj i muškoj konkurenciji nagrađivani peharima i robnim paketima, ove godine će, zahvaljujući pokroviteljstvu Kancelarije za mlade opptine Bečej, biti i novčanih nagrada.

- Nagradni fond iznosi 120.000 dinara. Prvoplasirani u obe konkurecije na 10 i pet kilometara dobiće po 15.000, drugoplasirani 10.000 i trećeplasirani 5.000 dinara. To je dodatni stimulans za kvalitetnije trkače da se prijave. Ove godine imamo prijava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i jednu od državljanina Nepala, koji živi u Novom Sadu, što ne znači da se neko iz inostranstva na dan održavanja trka neće prijaviti, zaključuje Bojan Jocić.

Podsećanja radi, na prve dve bečejske „desetke“trijumfovao je reprezentatovac Aleksandar Adžić, a na trećoj njegov imenjak Aleksandar Krstić iz Leposavića član AK Rakovica, koji je istrčao rekord staze u vremenu 34:17. Uženskoj konkurenciji prve godine je pobednički pehar primila Jamanta Šafranj (AK Palić), drugi put je pobedila Nora Trklja (Crvena Zvezda), a 2019. godine Ana Bognar (AK Kanjiža).: