XS
SM
MD
LG

PLS: Kragujevčani na popravnom protiv uzdrmanih Čačana

Foto: Prva liga Srbije 

Za razliku od Superlige, gde su se mnoge stvari iskristalisale, među prvoligašoma mnogo je nepoznanica. Očekivalo se od Kragujevčana, s obzirom na kvalitet i bodovnu zalihu, da će biti blizu promocije, međutim serijom slabih rezultata došli su u poziciju da strepe za konačan plasman. Slična situacija je među klubovima koji se bore za opstanak. Izuzev Zemuna i Sloge, ostale ekipe gaje nadu da mogu do luke spasa. Potvrda za iznetu tvrdnju je mala bodovna razlika od devetog RFK Gragičara i 16. Radničkog iz Pirota od sedam bodova. "Dok jednom ne smrkne drugom ne svane", uzrečica je koja se može primeniti na ugrožene klubove, koji su profitirali kažnjavanjem GFK Jagodine i Borca 1926. Ako ništa drugo učiniće borbu za opstanak još neizvesnijom i zanimljivom.

Posrnuli lider sutra dočekuje na "Čika Dači " neprepoznatljivi Borac 1926, koji se nalazi u nepovoljnoj situaciji. Položaj na tabeli im je dodatno otežan odlukom takmičarskih organa da im se oduzme šest bodova za "zelenim stolom". Ceh slabim rezultatima Radničkog 1923 platio je, kako to obično biva, trener Aleksandar Linta, koga je nasledio donedavni učitelj omladinaca Dejan Joksimović. 

Drugoplasirani Kabel bi trebalo da ima lakši posao protiv već otpisanog mladog sastava Zemuna, ali znao je rival iz Gornje varoši da im u nekoliko navrata zagorča život. Kada smo pitali trenera Vasiljevića u najavi doslovce je rekao: "ako je motiv i kvalitet na strani Zemuna neka nas pobede". Zaboravljamo da u fudbalu ne pobeđuje uvek bolji, zato se valjda i igra. Kabel će biti oslabljen za povređenog Vidakova, Pavličevića, Mesarevića i Karaća. 

Jagodinci se nalazite ispod crte, i oduzimanjem šest bodova od strane disciplinskih organa položaj im je dodatno otežan i bodove spasa moraju potražiti na strani. Biće to izuzetno teško, s obzirom da još nemaju pobedu u nastavku prvenstva. Hteli, ne hteli, moraju se vaditi protiv otpisanih Kraljevčana. Jedan u nizu trenera na klupi GFK Jagodine, Slaviša Božičić, ima velike kadrovske probleme i zbog povreda ne može da računa na sedam prvotimaca: Vesića, Jovanoviča, Radulovića, Medića, Spasojevića, Milića i Stojančića, a u tim se vraća Basrak. 

Izgleda da su se klubovi zamorili od silnih smena trenera, pa su se bar privremeno odlučili da rešenje potraže u sopstvenim redovima. Jedan od tih je Sloga koju će sa klupe voditi Miljan Đurović, nekadašnji igrač, sada trener u omladinskom pogonu. 

Sutra se igra duel u Pirotu između Radničkog i Loznice. Oba kluba su kiksnula u prethodnom kolu, ali za razliku od relativno bezbednih Lozničana, Piroćancima gori pod nogama posle poraza u Zemunu, nalaze se u još delikatnijoj situaciji. Poraz u Gornjoj varoši koštao je posla trenera Nikolu Puaču. Loznica ima obavezu da popravi utisak od poraza sa IMT-om, i imaju recept za ofanzivnu opciju domaćina. 

U nedelju su na programu četiri susreta. Najzanimljivije trebalo bi da bude u Vranju i Vlasotincu, mada i preostala dva meča privlače pažnju. Dinamo je skinuo skalp lideru, nadoknadili su veliki bodovni minus i u igri su sa ostalim konkurentima, pogotovu posle kažnjavanja dva kluba. Trener sjajnih Žarkovčana, Dejan Nikolić, neće moći da računa na Mandića i Vidovića, ali su se dokazali na strani i žele nastavak serije. 

Zbog izgradnje stadiona u Leskovcu, GFK Dubočica kao domaćin igra u Vlasotincu, na terenu koji nije baš pogodan za odigravanje prvoligaskih utakmica. Leskovcani žale zbog slabe realizacije koja ih je koštala bogatije bodovne zalihe. Trener Saša Mrkić je u više navrata imao za protivnika timove koje je vodio kolega Dragan Aničić, i napominje da će kao i uvek dati maksimum, a ostvariti koliko im dozvole. Aničič neće moći da računa na Mihailova i Stanimirovića, i uvažava domaćina, naročito strelca Savića, Stojkovića, Stankovića...

Forma dva tima obećava kvalitetnu i sadržajnu utakmicu u Sremskoj Mitrovici, gde gostuju preprođeni Dobanovčani. U tim treneta Bogdana Koraka vraćaju se Trebavac i Ivković. Znaju da igraju sa ekipom iz vrha, i da moraju biti na nivou prethodnih igara ukoliko žele da nastave seriju. Novi strateg Budućnosti, Vladica Petrović, može da računa na napadača Dobrijevića i Smiljanića, i uprkos seriji dobrih rezultata smatraju da još nisu obezbedili opstanak.

RFK Grafičaru se pruža prilika da protiv uzdrmanih "gumara" uknjiže drugu prolećnu pobedu u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Posle ostavke Gorana Lazarevića, na klupi će biti dosadašnji prvi asistent Živojin Vidojević, pred kojim je zadatak da nadoknade propuste iz prethodna tri meča. Zbog kartona susret  u Beogradu propustiće Aleksić, i povređeni golman Todorović.

28. kolo zatvara se u ponedeljak derbijem između IMT-a i Kolubare. Dva tima iz vrha, dobrom formom i efikasnošću obećavaju zanimljivu i dinamičnu utakmicu. Bodovi su neophodni Lazarevčanima ukoliko žele da zadrže priključak sa Radničkim 1923 i Kabelom. "Traktoristi" su od prethodnih deset utakmica zabeležili sedam pobeda, i uprkos zgusnutim kalendaru, zamoru i povredama, nastavljaju sa pobedama. Pred njima je najveće iskušenje i tim koji gaji visoke ambicije. Dimitrović i Đuković su još roviti i neizvesni su za sastav, baš kao Džinović, koji posle povrede počinje sa treninzima. Iz tabora Lazarevčana, uprkos naporima, nismo uspeli da dobijemo potrebne informacije. 


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26