XS
SM
MD
LG

Bratislav Đukić: Sanjam da zaigram za Orlove

Bratislav Đukić - foto: lična arhiva

Osamdesetih godina prošlog veka u crno-belom dresu na jugoslovenskim terenima nastupao je Slađan Đukić, koji danas živi u Francuskoj, daleko od srpske fudbalske javnosti. Poslednjih godina ljubitelji fudbala u Srbiji su se setili ovog fudbalera kada je njegov sin Bratislav zaigrao za omladinske selekcije.
- Bio sam srećan kada sam zaigrao u dresu reprezentacije svoje otadžbine u kojoj nisam rođen, ali je nosim u srcu. U oktobru 2016. godine prvi put sam bio na selektivnom okupljanju juniorske "U-18" selekcije Srbije. Prošao sam "sito" i u martu 2018. godine sam sa "U-19" selekcijom igrao prijateljske utakmice protiv Bugarske u Blagoevgradu. Bila su to nezaboravna iskustva za mene – počeo je priču Bratislav Đukić, talentovani defanzivac.
Rođen je 29. septembra 1999. godine u gradu Troa, igra na poziciji štopera i danas je član francuskog četvrtoligaša Sedana, koji je nekada igra u Ligi jedan. Bratislav poseduje fudablski potencijal, ali i iskustvo. 

- Imam velike ambicije u fudbalu i nadam se da ću za nekoliko godina igrati u višem rangu. Imam dvojno državljanstvo, francusko i srpsko. Volim Francusku u kojoj sam se rodio, ali se osećam i živim kao Srbin. Velika mi je želja da jednog dana zaigram za "A" reprezentaciju Srbije, obučem dres Orlova i ispunim svoje dečačke snove. U ovom trenutku to nije realno jer treba da se dokazujem prvo u klupskom dresu - istakao je Bratislav Đukić, koji odlično priča i francuski i srpski jezik.

Želja mu je da doprinese ostvarenju takmičarskih ambicija Sedana u koji je stigao u julu 2020. godine. Doveden je kao pojačanje iz ekipe Troa u kojoj je prošao omladinske selekcije.
- Naša želja je viši rang takmičenja, da se klub vrati na veliku fudbalsku scenu Francuske. Biće to mukotrpan put, ali verujem u krajnji uspeh. Cilj mi je da od standardan i pomognem dobrim igrama. Ukoliko se nametnem možda dođu ponude iz jačih i klubova iz prvoligaškog društva Francuske. Ko zna možda jednog dana zaigram i u Superligi Srbije. Bio bi to za mene veliki izazov. Baš kao i Premijer liga BiH koju pratim putem interneta i televizije i radi se o kvalitetnom i zanimljivom takmičenju - nastavio je Bratislav Đukić.
Bratislav je počeo da trenira fudbal u šestoj godini, a od 2005. do 2002. igrao je za sve selekcije kluba ESTAK Troa.
- Igrali smo polufinale kadetskog prvenstva Francuske 2016. godine i nažalost, poraženi smo od Pari Sen Žermena 1:2. Bili smo ravnopravan rival, ali nismo bili miljenici sportske sreće. Godina 2018. je bila najbolja i najuspešnija za klupsku generaciju 1999. Tada smo osvojili Kup Francuske u juniorskoj "U-19" konkurenciji. U finalu smo pobedili ekipu Tura rezultatom 2:1, a meč je odigran na nacionalnom "Stadionu Francuska" u Sen Deniju. Bio je to neverovatan doživljaj za sve nas, jer malo ko ima priliku da igra na jednom od najlepših stadiona u svetu. Pre odlaska u Sedan nastupao sam za B tim ESTAK Troe. Nadam se da ću i u seniorskoj karijeri imati priliku da osvajam trofeje, ali i da zaigram za reprezentaciju Srbije - rekao je na kraju Bratislav Đukić, kvalitetni štoper Sedana.

Fudbalski gen od oca

Pre 28 godina podorica Đukić je stigla u Francusku. Otac Slađan, nekadašnji napadač OFK Kikinde i Partizana postao je član Bresta, potom je nastupao za Lorijen, Troa i Nim. Rođen je 21. decembra 1966. godine u Pločama.
- Otac Slađan mi je najveća podrška, baš kao i kompletna porodica. Zbog njih sam bio uporan. Od oca sam nasledio fudbalski gen, samo što je on bio napadač, a ja defanzivac. Naša porodica je skoro tri decenije u Francuskoj, ja sam i rođen u toj zemlji i mogu da kažem da imam i francuski mentalitet. Odlično smo se uklopili - istakao je Bratislav Đukić.