XS
SM
MD
LG

Uskoro iz štampe izlazi monografija PVK Bečej

Korice Monografije bečejskog vaterpola

Tiho, kako poslednjih godina životare i kako nalaže aktuelna epidemiološka situacija, u PVK Bečej protiče jubilarna 70. godina postojanja i dve decenije od osvajanja titule evropskog šampione. Planirano je da se u drugoj polovini godine s nekoliko manifestacija obeleže dva jubileja, ali se ispostavilo da vreme nije za takva dešavanja.

- Ideja je bila da se u avgustu, kada je voda u Kanalu najtoplija, odigra jedna utakmica u autohtonom ambijentu, vodi u kojoj se vaterpolo u Bečeju "rodio", zatim da se u Gradskom muzeju Bečej priredi izložba fotografija, odgovarajućem broju godina, iz klupske istorije, obavi promocija monografije imena "Od Kanala do evropskog vladara" i na svečanoj sednici uruče priznanja onima koji su doprineli da se klupsko ime s poštovanjem izgovara u svetu vaterpola. Ali, uvek ima neko ali... Aktuelna pandemija kovid - 19 je sve pomerala i na kraju nam je ostalo da na izmaku jubilarne godine, u uslovima koje epidemiološka situacija dozvoljava, obavimo samo promociju kapitalnog dela za naš klub, stiže saopštenje iz tabora slavljenika.

Sve prolazi, vremenom bledi ili se, čak, zaboravlja, samo ono što je zapisano ostaje. Na nesreću, malo je zabeleženog ostalo u klupskoj evidenciji. Korišćeni su privatni zapisi svojevremenog plivača i trenera Svetozara Ćirića, zatim sećanja vaterpoliste Emila Lozanova, te tekstovi i istraživački rad potpisnika ovih redova. Uz dosta truda, rekonstruisano je sedam decenija vrednog rada brojnih generacija bečejskh vaterpolista.

Štivo između korica je klupski život od prvih do današnjih dana. Čitaoci će, svakako, naći manjkavosti, kao što ih ima u svakom životu. Pored mene kao autora, kritike idu i na račun svih klupskih generacija, jer nisu sačuvali pisanu, sem donekle foto,dokumentaciju svog vremena. U trenutku radosti ili tuge mislili su da se sve zna ili da to nije toliko bitno. Međutim, došao je dan kada je sve postalo itekako bitno, ali vreme je učinilo svoje. Zaboravljaju se događaji, detalji pogotovo, sećanja blede ili, što je najgore, ljudi odlaze bez pozdrava.Zahvaljujem se ovom prilikom svima koji su, pored zapisa pomenutih Svetozara Ćirića i Emila Lozanova za period prve polovine postojanja kluba,svojim svedočenjem ili fotografijama doprineli da se rekonstruiše klupska istorija i sve smesti na jedno mesto.Možda će se neko setiti nečega važnog što ovom prilikom nije zapisano, pa eto prilike da se povodom novih jubileja sadržaj ovog štiva dopuni i oplemeni na zadovoljstvo svih.

Na kraju dodajmo da je izdavač PVK Bečej, a recenzent knjige je prof. dr Đurica Stojšić, koji je član kluba od njegovog osnivanja kao vaterpolista i plivač, kasnije trener, pa predsednik i jedini je živi, mada nije najmlađi, iz „kvarteta“ počasnih predsednika kluba. Pre klupskog života, dat je kratakpregled istorije svetskog vaterpolo i onog s jugoslovenskog prostora, ali i sporta u Bečeju. Sve je zapisano u tridesetak odeljaka i ilustrovano sa 523 fotografije na 248 strana. Zahvaljujući Skupštini opštine Bečej, koja se prihvatila finansiranja štampanja kapitalnog dela ne samo sa klupskog aspekta gledanja, Monografija bečejskog vaterpola sa malim osvrtom na početak plivanja ugledaće svetlost narednih dana. U godini jubileja.


18 .kolo Prva B liga
Goč 5 : 0 ŽAK
Bečej 10 : 8 Dorćol
Mladost 12 : 13 Singidunum
Vračar 9 : 9 Sava
TENT 13 : 6 Banja Luka
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost 18 15 0 3 45
2 Bečej 18 14 1 3 43
3 TENT 18 11 3 4 36
4 Dorćol 18 11 2 5 35
5 Singidunum 18 10 2 6 32
6 ŽAK 18 7 2 9 23
7 Sava 18 6 2 10 20
8 Vračar 18 6 2 10 20
9 Banja Luka 18 2 0 16 6
10 Goč 18 1 0 17 3