XS
SM
MD
LG

Moćna Misterova Zvezda

Foto: Moja Crvena Zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde sinoć su savladali Gent sa 2-0 i došli na korak od proljeća u Evropi. Najveće zasluge za ovaj rezultat ima trener Dejan Stanković.

Kada je 19. decembra prošle godine ozvaničeno da Milojević odlazi a da dolazi Stanković, navijačima Zvezde su imali pomiješana osjećanja. Sa jedne strane žal za Milojem koji je ostvario istorijske rezultate a sa druge strane radost zbog dolaska igračke legende ali i bojazan jer je početnik u trenerskom poslu.

U prvenstvu Stanković nije imao problema. Prednost je bila velika u momentu kada je došao i bez problema je došao do titule. Isticao je više puta da je to titula Milojevića s obzirom da je on stvorio prednost. Međutim, u kupu se Stanković nije proslavio jer je Zvezda ispala od Partizana u polufinalu i odigrala je jedan jako loš meč.

Bilo je jasno da će Evropa biti pravo mjerilo vrijednosti Dejana Stankovića kao trenera. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, savladana je Evropa iz Gibraltara sa 5-0. U drugom kolu već problemi. Blijeda igra ali pobjeda kod Tirane. U trećem kolu, Zvezda je na penale eliminisana od Omonije. Taj meč je bio veoma loš i igrački ali i sa taktičke strane. Nedostajalo je hrabrosti Stankoviću i na kraju ga je to koštalo. 

Ipak, Zvezda je osigurala jesen u Evropi tako što je eliminisala Ararat u plej ofu za Ligu Evrope mada i u tom meču Zvezda nije izgledala perfektno. Na kraju je Zvezda završila u grupi sa Hofenhajmom, Gentom i Liberecom. Grupa je od starta izgledala kao grupa u kojoj Zvezda može biti druga jer je od Libereca kvalitetnija a sa Gentom je egal.

U prvom kolu Zvezda je gostovala Hofenhajmu. Zvezda je odigrala sjajno poluvrijeme i imala je 0-0. U nastavak je Zvezda ušla bez dovoljno hrabrosti i to je koštalo crveno-bele pa su na kraju sa 2-0 izgubili. Piaao sam tada da moraju biti hrabriji u narednim mečevima i bili su. Prvo je Zvezda deklasirala Liberec sa 5-1 a onda je dobila i Gent sa 2-1.

Došao je na red i meč sa Gentom u Belgiji. Početak meča kao iz bajki braće Grim ili Hans Kristijana Andersena. Nakon nešto više od minute, Njegoš Petrović postigao je fantastičan pogodak za vodstvo Zvezde. Zvezda je tada odlučila da se povuče i tako je igrala do kraja prvog poluvremena. 

Djelovala je ta odbrana kao u doba Vladana Milojevića i njegovih prolaza protiv Kopenhagena, Salzburga, Kelna. Nekako kroz sve godine uspjeha u poslednje vrijeme, Zvezda i jeste najjača baš kada se povuče. I vidjelo se to i sinoć Za čitavo poluvrijeme Gent je imao jedan pravi šut. Bukhari je šutirao ali je Borjan bio na visini zadatka.

Prvih 15 minuta drugog poluvremena bili su ključni. Gent je ušao agresivno i pritisnuo je Zvezdu. Međuttim, nisu uspjeli stvoriti pravu šansu i Zvezda je odolijevala sa lakoćom. A onda, treenutak koji je trasirao Zvezdi put ka pobjedi. Korner Bena i gol Milunovića za 2-0. Ostalo je bilo pola sata ali je bilo jasno da je Zvezda pred velikom pobjedom.

Prvih par minuta nakon gola Zvezda se nije povukla i imali su par dobrih napada. Kasnije je ipak naglasak bio na odbrani. A ta odbrana je bila sjajna. Dupli blok konstantno postavljan i igra sa velikom koncentracijom. Gent je preko Kumsa imao jednu jedinu šansu do kraja utakmice i na kraju je Zvezda postala prvi tim kojem Gent kući nije dao gol nakon 32 utakmice u svim takmičenjima.

Stanković je imao grešaka tokom svog mandata u Zvezdi. Bilo je i taktičkih propusta, loših izmjena ali i nedovoljno hrabrosti u određenim momentima. Ali meč u Gentu Stanković je fantastično pripremio. Išlo mu je na ruku i rano vodstvo ali i bez toga bi Zvezda morala više voditi računa o defanzivi. A ta defanziva je zaista bila sjajna. Zvezdin blok bio je moćan, štoperi fantastični u skoku a o hladnokrvnosti Milana Borjana suvišno je i govoriti.

A tek je pobjeda u Gentu uspjeh ako se uzme u obzir da je Zvezda bila bez Sanogoa, Rodića, Kange i Kataija. Falili su neki igrači i domaćima, poput Jaremčuka, ali njihove bekap opcije su svakako bolje od Zvezdinih. Naime, Degenek je sinoć igrao lijevog beka iako ga do sinoć nikad igrao nije a kada se povrijedio Petrović, igrao je i zadnjeg veznog.

Stanković je bio osporavan kada je došao u Zvezdu. Bio je osporavan i nakon nekih utakmica i može se reći sa pravom. Međutim, Deki raste iz utakmice u utakmicu i sve zrelije obavlja svoj posao. I jeste još moguće da Zvezda ne igra proljeće u Evropi ali već sada se jedno može reći.

Moćna je Misterova Zvezda.