XS
SM
MD
LG

Halo Meksiko: "Dan fudbala" svetkovina

Slavko Basara, Renato Buhić, Ognjen Valjić, Vico Zeljković, Rodoljub Petković, Josip Bevanda, Tomo Marić, Velibor Milutinović i Boris Vrhovac

Već su uveliko počele pripreme za jubilrno deseto izdanje Žurnalove akcije “Dan fudbala Republike Srpske”, kad nam se iz dalekog meksika javio legendarni stručnjak Velibor Bora Milutinović. U razgovoru sa utemeljivačem ove manifestacije čuvenim novinarom i piscem Tomom Marićem i u svetu znanim sportskim ambasadorom Republike Srpske Borisom Vrhovcem Vrlom, Milutinović je, sa oduševljenjem, rekao:
-Priznanje koje sam dobio u Banjaluci Zlatna povelja “Miljan Miljanić” 18. februara, vidite da sam upamtio i datum, zauzima centralno mesto u mom domu, zajedno sa odlikovanjima država: Meksika, Kostarike, SAD, Nigerije i Kine, s kojima sam se plasirao na završnice svetskih prvenstava i za te zemlje ostvario istorijske uspehe. Miljan je bio istinski “fudbalski patrijarh” koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskom fudbalu, a svima nama koji pripadamo toj igri širom otvorio planetarna vrata. Istog dana kada sam dobio Zlatnu povelju “Miljan Miljanić” ta vest prohujala je svetom, zvali su me novinari sa svih strana od Kine, Meksika, Francuske, Italije, do Amerike i Katara, a ja sam im rekao da je legendarni “Čiča”, kao malo ko, zadužio fudbalsku planetu i da mi je to najdržae priznanje i odlikovanje u životu.


Utisci iz banjalučkog hotela “Bosna”, iako je minulo sedam-osam meseci još su bila sveža, Milutinović je pominjao poimenice: Vicu Zeljkovića, Rodoljuba Petkovića, Josipa Bevandu, Renata Buhića, Mladena Krstajića, Slobodana Tešića, Igora Dodika… s kojima se tada susreo i družio:
-Takvu srdačnost i prisnost na koju sam naišao na “Danu fudbala Republike Srpske” malo gde možete susresti u današnjem svetu gde svako gleda samo sebe i svoj interes. Banjaluka me prosto oduševila. U razgovoru sa vašim, a sada i mojim Tomom Marićem, prisetio sam se i utakmice iz 1961. godine kada je Partizan, na prepunom stadionu, pobedio Borac sa 7:4, uz nezaboravne majstorije Šoškića, Jusufija, Sombolca, Vasovića, Galića, Vislavskog… s jedne i Kasumovića, Tomljenovića, Vezmara, Klobučara, Buđe… s druge strane. Posle meča trener Stjepan Bobek nam je rekao da je na toj utakmici video sve ono što fudbal čini čarobnom igrom.
Svako pominjanje Banjaluke kod Bore Milutinovića budilo je snažne emocije:
-Moj brat Miloš, u vremenu kada je važio za jednog od najboljih igrača Evrope, a među najboljima i na svetu, u Banjaluci je služio vojni rok i o njoj kasnije uvek govorio sa ushićenjem. Igrao je u ekipi banjalučkog garnizona i gde su se god u Krajini pojavili na stadionu su bili brojni gledaoci, a Miloša dočekivali ovacijama. Eto, i zbog toga Banjaluka ima posebno mesto u mom srcu.
Uz pozdrave i razmenu “selfija” oprostili smo se od Bore Milutinovića uz njegove reči:
-Pozdravite mi celu Republiku Srpsku, svakog od onih koje sam pomenuo pojedinačno, i upamtite – od “Dana fudbala” napravili ste svetsku fudbalsku scetkovinu na kojoj bi vam zavidele brojne metropole.

Nagrađeni “Miljanom”

Jednu od najprestižnijih nagrada u fudbalu u ovom delu Evrope Zlatna povelja “Miljan Miljanić” su dobili: Safet Sušić, Milorad Mažić, omladinska reprezentacija Srbije, Dragan Džajić, Predrag Mijatović, Ilija Petković, Robert Prosinečki, Fudbalski savez Srbije i Velibor Bora Milutinović.

Nagrada “Arie Livne”

Od jubilarnog desetog izdanja “Dana fudbala Republike Srpske” dodeljivaće se nagrada za fer-plej koja će nositi ime “Arija Livnea”, velikog humaniste i antifašiste, koji je s nama bio od prvog dana ove akcije, a bio je osvedočeni fudbalofil i prijatelj sa brojnim asovima svetskog fudbala: Peleom, Puškašom, Di Stefanom, Kopom, Grošičem, Džajićem… 

Suorganizatori

Zajedno sa Sportskim žurnalom u organizaciji “Dan fudbala Republike Srpske” učestvuje Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omaldine i sporta i Fudbalski savez Republike Srpske, a zbog svih okolnosti koje su nastale usled pandemije koronavirusa ima više verzija kako da se organizuje deseti izbor, ali po svemu, kako se god odluči, opet će to biti prvorazredni fudbalski spektakl.

Sportski žurnal

Nagrade u domu Bore MIlutinovića u Meksiku