XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi se igra u Pirotu, mogu li Čačani do prvih bodova?

Prvoligaši  su odigrali dva kola i na prvi pogled  se može zaključiti da će liga biti ujednačena i zanimljiva. Mišljenje stručnjaka je da je povećan broja klubova išao na uštrb kvaliteta, ali to neće uticati  da pratimo zanimljive i neizvesne mečeve. Favoriti se  polako  pozicioniraju na mesta koja su im namenjena, ali to neće biti lako i svako vidi šansu da ućari na račun drugog, što je smisao svakog takmičenja.  

Pogotovo će pobede u gostima biti veliki kapital, uopšte uzev, svaki bod na strani, kako reće jedan trener, je sladak i puno znači na samopouzdanju. Pokazalo se ispravnim što se po ugledu na neke lige u Evropi utakmice jednog kola igraju u četiri dana, tako da ljubitelji prvoligaških terena mogu natanane da svaku utakmicu detaljno analiziraju, a kad budu popustile mere, biće u prilici da prate više utakmica.  Takođe, treneri i ostali stručnjaci su u mogućnosti da isprate i snime rivale.

Dve utakmice je malo kako bi se doneo određeni sud, ali je evidentno da su se pojedinini klubovi pozicionirali visoko, a opet oni drugi su bar na startu podbacili. Ako su Dobanovčani jedno od prijatnih iznenađenja, nismo navikli da Dinamo i Borac1926 budu bez bodova. Vidi se da se novajlije još privikavaju i traže prave puteve do uspeha. Pogledom na tabelu vidi se da su čak četvoro novih prvoligaša GFK Dubočica, Železničar, IMT-e i Sloga ne mogu biti zadovoljni startom i skromnom zalihom od jednog boda. Naredno treće kolo može mnogo toga da promeni, jednima da vrati poljuljno samopouzdanje a druge da još više zabrine.

Utakmici u Pirotu pripada epitet derbija trećeg kola. Domaćin tradiconalno osvaja bodove na svom stadionu, mada su nas u prvom kolu demantovali. Propust sa Slogom, uspeli su da nadoknade protiv još jednog novajlije u Sremskoj Mitrovici. RFK Grafičar ponovo ima moćan tim sačinjen od Zvezdine mladosti  i 2-3 iskusnija igrača, koji kao stožeri ulivaju poverenje mladoj gardi trenera Milije Žižića. Za utakmicu sa Radničkim Žižić može da računa na Mrkelu i Matića. Premijera je sutra u Novom Sadu, gde će vodeći Kabel ugostiti i trećeg novajliju Radnički iz Sremske Mitrovice. Igrači trenera Zorana Vasiljevića su imali maksimalan učinak i na krilima velikog samopouzdanja računaju na nove bodove. Domaćin je sačuvao gro ekipe, nemaju puno igrača u rosteru, ali su kao tim kompaktni i za godinu dana iskusniji. Sremskomitrovčani su na Novom Beogradu oduševili, ali su razočarali protiv Piroćanaca. Kad su novajlije u pitanju promenljive igre su razumljive,  zbog privikavanja na kvalitetniji rang, formiranje i uigravanje sastava očigledno je da će trajaće nešto duže.

Utakmica na Lagatoru može doneti zanimljiv fudbal, gde će Loznica dočekati najprijatnije iznenađenje Budućnost iz Dobanovaca. Domaćin je na premijeri odigrao odlično i na pleća položio Kolubaru, jednog od pretendenata na najviši plasman, tako da su u blagoj prednosti u odnosu na tim trenera Kljajića. I Borac 1926 je bio favorit protiv Dobanovčana pa se neugodno opekao, što dovoljno govori da gosti znaju da igraju na strani. Imaju znatno kvalitetniji sastav u odnosu na prethodnu sezonu i biće jači za povratnike Đorđevića i Čermelja. Odavno nisu igrani komšijski derbiji između Radničkog i Sloge, i prilika je da se posle pet godina obnovi rivalitet. Uloge su promenjene, Kragujevčanima su neophodni za titulu, dok Kraljevčani traže bodove spasa i mogućnost da nadoknade propušteno u duelu sa Kabelom. Slogi će utoliko biti teže, jer će odsustvovati povređeni Savić i suspendovani Andrić, ali se u tim vraćaju Čamagić i iskusni Gojković.

U Makišku šumu dolazi još jedno novo lice GFK Dubočica. OFK Žarkovo je u prethodna dva odmeravanja snaga sa Jagodinom i Železničarom osvojio po bod i Leskovčani su prilika da uknjiže prvu pobedu. GFK Dubočica na krilima dobre partije protiv favorizovanih Kragujevčana (2:2), veruju da mogu iznenaditi domaćina i vratiti se neporaženi. "Traktoristi" su burnim remijem pored stadiona "Rajko Mitić" pokazali da mogu da se ravnopravno nose sa najboljim ekipama u ligi i utakmica protiv neuigranog sastava Dinama je prilika da se raduju prvoj prvenstvenoj pobedi. Dinamo je u velikoj meri promenio sastav i još traže pravu postavu, i ne treba ih potceniti jer sigurno više vrede nego što to pokazuje položaj na tabeli.

U Čačku će se prvi put sresti u jednoj zvaničnoj utakmici Borac 1926 i pančevački Železničar. U odnosu na protivnika, domaćin je zvučnije ime, igrački i organizaciono su jaki i verujemo da su pred početak prvenstva gajili ambiciozne planove i maštali o poziciji u gornjem delu tabele. Tim koji je tako ubedljivo osvojio naslov na srpskoligaškom "Zapadu", pitanje je samo vremena kada će krenuti uzlaznom linijom i naći se tamo gde smo navikli da ih gledamo. Zemun se hrabro rve sa brojnim problemima i mladići trenera Ristića, uprkos složenoj situaciji, pokazali su da motivisani mogu ravnopravno da se nose sa svakim. GFK Jagodina je najuspešniji novajlija, i jedini nisu doživeli poraz što dovoljno govori o snazi i kvalitetu tima novog stratega Darka Milisavljevića. Mladi tim Zemuna se na to neće obazirati i predvođeni kapitenom Đalovićem pokušaće da iznenade moćan sastav  iz Jagodine. Na prvi pogled, Kolubara je favorit u odmeravanju snaga sa Kruševljanima, jer su uspeli da povrate od šoka na Lagatoru i u Vranju uknjiže tri boda. Po imenima imaju kvalitetniju ekipu, sa bivšim superligaškim igračima i oslonjeni na iskustvo i domaćinstvo bliži su pobedi. Trener Goran Lazareviž odlično poznaje Lazarevčane, sastav i način igre i nema sumnje da će pronaći odgovor na njihov ofanzivan pristup igri.


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26