XS
SM
MD
LG

Kraj jedne ere

Foto: Sky Sports

Od lokalnog klinca, postao je heroj grada. Od ne tako uspješnog fudbalera, postao je mnogo cijenjen trener. Sa ruba ambisa, doveo je voljeni klub do Premijer lige i bio u njoj pet sezona. No, nakon što je Bormut ispao, došao je kraj. Završila se jedna era i Edi Hauv napustio je ''Trešnjice''.

Edi Hauv počeo je svoju igračku karijeru u Bormutu sa 17 godina. Nakon nekoliko sezona, prešao je u Portsmut. Ipak, vratio se u Bormut te je u Bormutu završio karijeru radi povrede sa samo 30 godina. A na trenerski posao nije dugo čekao.

U sezoni 08/09 preuzeo je Bormut kao prelazno rešenje, nakon što je Džimi Kvin dobio otkaz. Iako je prve dvije utakmice izgubio, dobio je posao. Klub je bio u teškoj situaciji ali ih je spasio ispadanja. U sledećoj sezoni imao je i zabranu dovođenja igrača ali mu to nije smetalo. Hauvov Bormut u sezoni 09/10 osvojio je drugo mjesto u Ligi 2 te su se plasirali u Ligu 1. 

Sredinom sezone 10/11 Hauv je otišao u Barnli. Međutim, vratio se u Bormut i to na fantastičan način. U sezoni 2012/13 Bormut je bio drugi u Ligi 1 i tako su ušli u Čempionšip. Ali ni to nije bio kraj. Nastavio je Edi Hauv sa sjajnim rezultatima. U sezoni 2014/15 Bormut je bio drugi u Čempionšipu i izborio je tako senzacionalnu promociju u Premijer ligu.

Svi su očekivali da Bormut bude kao Blekpul. Skroman mali klub, drag svima ali klub koji će na jedno ljeto biti u eliti. Ali Hauv je imao drugačije planove. Prva sezona je bila teška ali su na kraju završili kao 16. Imali su potom plasmane na 12. deveto i 14. mjesto. A onda je došla ova sezona. Sam početak i nije bio tako loš ali drugi dio je bio loš. Može se reći da im ni koronavirus nije išao u prilog jer da nije bilo prekida, vjerovatno bi ostali u ligi. Na kraju su ispali a Edi je otišao.

Kada se pogleda ovako na rezultate, jasno je da je Hauv digao klub do istorijskih visina. A opet, toliko je pehova bilo tokom igranja u Premijer ligi. Povrede su ih uvijek mučile. Sam Kalum Vilson je imao strašne povrede, povređivali su se i mali Bruks, Frejžer, Ake. Na momente nisu mogli da sastave odbranu kako treba ali su opet bili simpatični.

I nisu nikada igrali previše defanzivan fudbal. Igrali su lijepo, nadigravali se i bili su uspješni u tome. Nisu imali veliki budžet, nisu imali veliki stadion (najmanji u ligi) i samim tim nisu imali mnogo para da ih troše. A opet, za mal budžet dovodili su odlične igrače koji su bili sjajni u Hauvom sistemu.

Dosta je tu bilo i mladih igrača koji su dobijali šansu i eksplodirali. Jedan od njih je i defanzivac Luis Kuk koji je dogurao i do reprezentacije. Takođe, tu su i igrači poput malog Bruksa, Stejsija i Frejžera. Doduše, Frejžer je bio nepošten prema Trešnjicama na kraju. Njemu je ugovor isticao na kraju juna i nije mogao završiti po tome sezonu u Bormutu, budući da se ista odužila radi koronavirusa. Nije htio produžiti ugovor ni za mjesec dana i na kraju su ostali bez njega a dobrim dijelom to je i bio razlog ispadanja na kraju.

A najbitnija stvar koju su imali sa Hauvom je jsjajno izgrađen sistem. Bilo je jasno ko šta radi i uloge su bile sjajno podijeljene. Koliko su igrači voljeli igrati u takvom okruženju govori i to da ih je mnogo sa nekoliko sezona u klubu. Dosta igrača iz sadašnje ekipe bilo je tu i u prvoj sezoni u Premijer ligi. Bili su jedinstveni, složni i uigrani. Bili su sjajno vođeni i zato su i imali takve rezultate.

A šta ih nakon Edija Hauva čeka teško je reći. Njegov pomoćnik Tindejl će voditi ekipu naredne sezone. No, pravo je pitanje ko će sve tu ostati. Ake je otišao a vjerovatno neće biti jedini. Bruks, Stejsi, King, Kalum Vilson sigurno mogu ''ubosti'' ugovor sa nekim timom u eliti.

Zato djeluje da će Bormut doživjeti težak pad nakon odlaska Hauva i ispadanja. Djeluje da će za sezonu-dvije ispasti u Ligu 1 i da će tu dugo vremena biti.

A o povratku u PL je iz ove perspektive nerealno pričati. Trešnjice su imale sjanu avanturu, bilo ih je lijepo gledati u eliti. Ali na neku novu avanturu, vjerovatno će dugo dugo čekati.....