XS
SM
MD
LG

Novak i njegova ishrana

Novak Đoković

BEOGRAD - Najbolji svjetski teniser Novak Đoković pojasnio je, u razgovoru za časopis “Tenis junajted”, neke od svojih navika kada je u pitanju ishrana.

Prema njegovim riječima, jeo je meso tri puta dnevno i odluka da promijeni način ishrane, odnosno da meso izbaci iz tanjira, dovela je do toga da se sada osjeća mnogo bolje pa je, prema sopstvenom priznanju, srećan zbog nje. Uz to, Novak je čitaocima otkrio i kako se hrani tokom jednog dana.

- Kada se probudim, najviše volim da popijem čašu tople vode sa kapima limuna. To je, za one koji ne znaju, odlično za detoksikaciju. Potom sebi napravim zeleni smuti sa špinatom, spirulinom i raznim drugim povrćem. Takođe, volim da jedem mnogo voća za doručak - rekao je Đoković.

U daljem razgovoru prvi svjetski reket je otkrio i da obično ne jede jaja, odnosno omlet.

- Uglavnom omlet nije na mom meniju i verujte da biste potrošili veoma malo novca za moju ishranu. Čak obično i ne jedem ništa do podneva - naglasio je.

Ujedno, potvrdio je kako slijedi biljnu ishranu, baziranu na biljnim izvorima kao što su voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi ili soja.

- Hranim se na taj način već pet godina. Istina, odrastao sam na potpuno suprotnoj dijeti, nakon što sam, kao što sam već ranije rekao, meso jeo čak tri puta dnevno. Uspeo sam da se promenim i zaista sam srećan zbog toga. Mada, i danas volim da svoje prijatelje pozovem da mi dođu na roštilj, ali i da im spremim salatu, krompir i drugo povrće - otkrio je Đoković.

Inače, Đoković je prije prekida sezone bio u izvrsnoj formi. Odigrao je 18 mečeva i ostvario svih 18 pobjeda te osvojio Australijen open, turnir u Dubaiju, dok je sa reprezentacijom trijumfovao na ATP kupu. Pauzu zbog pandemije virusa korona proveo je trenirajući u Marbelji, a posljednjih desetak dana je u Beogradu. Pokretač je “Adrija tura” koji počinje u srpskoj prestonici 13. i 14. juna, a zatim će nastupiti na turniru u Zadru, te Crnoj Gori i Banjaluci. Na nekim od stanica turneje nastupiće Dominik Tim, Grigor Dimitrov i Aleksandar Zverev , pa će to biti odlična provjera pred nastavak sezone koji se očekuje u septembru.

Ne jedem 16 sati dnevno

Đoković je nedavno otkrio da se pridržava određene vrste posta, poznatije kao “post 16-8”.

- Koliko god je autofagija bitna, ta vrsta posta, poznata kao “16-8”, je istovremeno i veoma popularna. To znači da se 16 sati ne jede, a osam sati jede. Ja se toga držim poslednjih godinu i po dana i osetio sam veliko poboljšanje u sistemu za varenje. Ujedno, zbog toga mnogo bolje spavam i imam veću energiju tokom dana - rekao je Đoković.

Izvor: Glas Srpske