XS
SM
MD
LG

Žustin Enan - nepodnošljiva lakoća dominacija

Foto: Justine Henin Academy

Na današnji dan prije 38 godina rođena je jedna od najboljih teniserki svih vremena, Belgijanka Žustin Enan.

Enan je rođena u Liežu u Belgiji. Majka joj je bila profesorica francuskog i vodila ju je na finale Rolan Garosa 1992. godine. Tada su igrale Štefi Graf i Monika Seleš a Enan je od tada počela da obožava Graf i Njemica je postala njen idol. Tri godine kasnije doživjela je veliku tragediju jer joj je majka preminula. Iste te godine upoznala se sa Karlosom Rodrigezom, koji joj je bio trener tokom čitave karijere.

Što se tiče same karijere, 1997. godine osvojila je juniorski Rolan Garos. U seniorskom teniu pravi potencijal počela je pokazivati 2001. godine. Te godine igrala je polufinale Rolan Garosa i prvo svoje Gren Slem finale. Izgubila ga je na Vimbldonu od Venus Vilijams. iste godine osvojila je Fed Kup sa Belgijom.

Zlatni period za Enanovu bio je od 2003. pa do 2007. godine. U tom periodu Belgijanka je tako lako dominirala ženskim tenisom. U tom periodu Enan je osvojila sedam Gren Slem titula. Osvojila je četiri puta Rolan Garos, dva puta US Open i jednom Australijan Open. Pored toga, igrala je još jedno finale Vimbldona ali ga je izgubila 2006. godine. Na OI u Atini 2004. godine, osvojila je zlato u pojedinačnoj konkurenciji. Takođe, dva puta osvjala je i WTA završni Masters sezone.

Ukupno je u pomenutom periodu 117 sedmica provela na prvom mjestu. Osvojila je 43 titule ukupno. Ostvarila je 525 pobjeda i dobila čak 82% svojih mečeva. Takođe, dobar dio poraza doživjela je u poslednje dvije-tri godine karijere kada su već povrede počele činiti svoje. Radi toga se oprostila 2011. godine, kada je imala samo 29 godina.

No, na stranu sve titule. Na stranu pobjede i prva mjesta. Ono što je veličanstveno kod Enan je način igre. Njena kretnja bila je savršena. Elegancija sa kojom je igrala tenis se ne pamti u ženskom tenisu. Ono što je po eleganciji Federer sa svojom igrom kod muškaraca, to je Enan bila kod djevojaka.

Njen najjači udarac bio je desnoručni bekhend. Međutim, jedna je od rijetkih koja je igrala ovaj udarac samo sa jednom rukom. Njen jednoručni bekhend je jedan od najsavršenijih udaraca u istoriji tenisa. Na kraju krajeva Džon Mekenro je jednom rekao da je Enan imala najbolji bekhend u istoriji tenisa.

Da nije bilo povreda, sigurno bi Belgijanka dala tenisu još više i još više bi toga ostvarila. Međutim, Enan je bez sumnje jedna od najboljih teniserki svih vremena.