XS
SM
MD
LG

Mirčeski u Ginisovoj knjizi rekorda!

Reprezentativac Srbije u ragbiju 13 Džejms Mirčeski ušao je u Ginisou knjigu redova, pošto je njegov esej u kvalifikacionom meč za Svetsko prvenstvo protiv Grčke potvrđen kao najbrži postignut esej u istoriji ovog sporta! Mirčeski je 9. novembra prošle godine na stadionu Sport centra Makiš u Beogradu strelac bio posle samo 7.9 sekundi igre, čime je gotovo prepolovio rekord koji je prethodno držao Australijanac Bob Fulton.

Davne 1970. godine, legendarni kapiten Australije je na utakmici protiv Francuske esej postigao posle svega 15 sekundi igre. Rekord je stajao skoro pola veka, pre nego što je čuvena Ginisova knjiga u svom najnovijem izdanju za 2019. godinu potvrdila validnost ekspresnost poentiranja Mirčeskog protiv Grka.

- Od mog debija za Srbiju protiv Filipina 2016. godine u Sidneju, uvek sam davao maksimum za moju zemlju i reprezenticju. Bio je to veliki šok za sve da smo tako brzo postigli esej. Na žalost, meč je kasnije otišao u drugom pravcu pošto smo doživeli ubedljiv poraz – izjavio je novi Ginisov rekorder.

Mirčeski je rođen i živi u Australiji, ali je njegova porodica poreklom sa ovih prostora, pa je odlučio da igra za reprezentaciju Srbije. Do sada je odigrao 5 utakmica, a pored debija protiv Filipina, igrao je u poslednja dva kvalifikaciona ciklusa za SP, 2017. i 2021. godine.

- Džejms je inače jedan od igrača čiji odnos prema reprezentaciji volimo posebno da istaknemo, a sada smo ponosni i na njegovo dostignuće. Nije mala stvar ući u Ginisovu knjigu rekorda, iako bi najradije zaboravili taj meč sa Grcima pošto smo porazom na domaćem terenu ostali bez plasmana na Svetsko prvenstvo – rekao je generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Vladan Kikanović.

Vest o rekordu Mirčeskog preneli su svetski mediji, dok je ona posebno istaknuta od strane Međunarodne ragbi liga federacije (IRLF), odnosno Evropske ragbi liga federacije (RLEF).