XS
SM
MD
LG

Srem Basket ne skreće s pravog puta

Živko Misirača

 

Još jedna uspešna sezona

  Na žalost, zbog vanrednog stanja, prekinuta je sezona i za Košarkaški klub Srem Basket iz Pećinaca, koji je u sportskoj javnosti poznat po radu s mlađim kategorijama. Svoje prebogato iskustvo, stečeno dugogodišnjom profesionalnom igračkom karijerom, Živko Misrača s velikom uspehom prenosi na najmlađe.

  - U protekloj sezoni naš klub je imao dve takmičarske selekcije – kaže Živko Misirača – Aktivni su bili pioniri (U 15) i mlađi pioniri (U 13). Sa minibasket ekipom se nismo bili u konkurenciji, jer je način takmičenja bio promenjen i nije nam odgovarao. Igrali smo prijateljske utakmice, lagano smo se uigravali i tako pripremali za sledeću sezonu. Do prekida sezone, 16. marta, pioniri su bili na drugom mestu i na dobrom putu da se plasiramo za Ligu KSV kao i prošle godine. Do kraja smo, realno, trebalo da dobijemo sve preostale utaklmice. Odigrali smo sve derbije i kao pobednici izašli iz njih, ne račujući Staru Pazovu, od koje smo obe utakmice izgubili. U svakom slučaju, ispunili smo zacrtani plan da osvojimo jedno od prva dva mesta. Imamo par talentovanih igrača, koji su već na meti velikih klubova i koji bi, uz dobar i kontinuirani rad, mogli napraviti ozbiljnu karijeru. Na žalost, naša opština nema previše mogućnosti što se tiče školovanja dece, koja žele da upišu neku srednji školu, pa samim tim odlaze od kući i iz kluba. Zato mi i nemamo kadetske ili juniorske ekipe. Naši mlađi pioniri, pre ove iznenadne pauze, zauzimali su četvrto mestto. Njihovo vreme tek dolazi. Vredno rade i redovno dolaze na treninge. Možemo se pohvaliti da imamo sve više mladih igrača, koji su prve košarkaške korake napravili u našem klubu, gde su ovaj sport zavoleli na pravi način, a sada igraju u nekim od naših najvećih klubova Partizanu i Crvenoj zvezdi i tako predstavljaju KK Srem Basket i pećinačku opštinu po celoj zemlji i svetu. Lav Cvetković je sada na univerzitetu u SAD. Iz našeg kluba je prešao u Partizan. Igrao je uspešno ovu sezonu u Americi i bio drugi strelac do prekida. Sergej Cvetković je u zimskom prelaznom roku iz KK Partizan prešao u Radnički sa Crvenog krsta. I on bi, ako bude sve u redu, trebalo da ode u Ameriku. Teodora Ivanović je članica ŽKK Crvena zvezda, gde igra za pionirske i kadetkinje. Reprezentativka je Srbije u pionirskoj konkurenciji. Tamara Građin igra za mlađe pionirke ŽKK Crvena zvezda. Neka naša deca koja su trenirala košarku, postale su košarke sudije.

   Kada je tema razgovora košarka, Živku Misirači nisu potrebna previše pitanja.

  - Nije bilo lako prolaziti kroz sve faze dečijeg odrastanja – nastavlja Misirača – Dug je put od polaska u prvi razred, pa preko puberteta do punoletstva. Međutim, deca su postala odrasli ljudi. Neki su se oženili i udali. Rado dođu kod svog trenera i pozdrave ga. Ponekad popričamo i u problemima koji ih muče u privatnom životu. Naravno, najviše razgovaramo o košarci. Znaju da sam se dugi niz godina profesionalno bavio ovim sportom i da sma uvek spreman pomoći. To pokazuje da deca imaju poštovanje prema svom trenu i, pre svega, poverenje. U suštini, to je i sveha bavljenja ovim poslom. Ne mogu svi uspeti u košarci i biti vrhunski igrači. Drago mi je kada deca izrastu u prave ljude: vredne i poštene i naučene da se u životu bore i da nema predaje bez borbe, ali i da prihvate sportski poraz, jer je i on deo sporta, pa i života.

  Rad Živka Misirača znala je da prepozna sredina.

  - Fudbal je sport „broj jedan“ u svetu, pa i kod nas – ističe Živko Misirača – Međutim, u opštini imamo ljude koji mi pružaju podršku i svaku pomoć u radu. Naša uspešna saradnja traje godinama. Sve bolji rezultati, koje postižemo s decom, dolaze kao kruna dobrog rada. Ove godine su planirane pripreme dece u avgustu. Međutim, zvog ove situacije koja je trenutno u našoj zemlji, videćemo kako će se sve odvijati.

  Šta reći na kraju kao zaključak!? Primer za primer!

Srem Basket, pioniri (U 15)

Srem Basket, mlađi pioniri (U 13)