XS
SM
MD
LG

Srpska liga Beograd sve mlađa i dobija razvojnu ulogu

Za vikend kreće srpskoligaški beogradski karavan utakmicama 16. kola. Sudeć po plasmanu i maloj bodovnoj razlici, očekuju nas zanimljive i neizvesne utakmice, što samo daje dodatnu draž i neizvesnost. Činjenica je, sudeći po izjavama trenera, većina ekipa se podmladila sa perspektivnim i neafirmisanim igračima. To i jeste cilj ovog ranga takmičenja koji treba da bude zamišljen kao razvojna liga, koja će dva profesionalna ranga takmičenja snabdevati "svežom krvlju" i biti magnet za talentovane igrače. Dosta trenera su u međuvremenu angažovano sve u cilju da se podigne kvalitet igre, a time postignu bolji rezultati.

Pokušaću ukratko, na osnovu saznanja iz proteklog prelaznog roka i pripremnog ciklusa, da o svakom klubu kažem nešto i procenim njihove mogućnosti u odnosu na prvi deo sezone.

Jesnji lider sa Novog Beograda je napravio odličnu selekciju. Promenili su trenera, ali su ambicije ostale iste, a to je osvajanje naslova prvaka. Imaju mlad i poletan sastav sa nekoliko igrača iz redova Čukaričkog i po mnogima su i dalje prrvi kandidat za osvajanje trona. OFK Beograd se pojačao i sa novim trenerom Puačom razmišlja kako da dostigne osam bodova prednosti u odnosu na lidera.

Na klupi Zvezdare, uspešnog kormilara Igora Savića nasledio je mladi pomoćnik Blažo Bulatović. Na "Bulbuderac" su stigle sveže mlade snage: Ilić, Stojković, Močić, Sarić i povratnik Stojisavljević. "Majstori" su zadržali kostur tima i sa nekoliko pojačanja dovoljno su osvežili postavu, ali neće odstupiti od svog specifičnog stila igre. Igraju čvrsto, tvrdo i jesenas niko nije uspeo da ih nadigra. Zahvaljujući sjajnom finišu popeli su se do četvrte pozicije.

BSK Borča je značajno promenio i podmladio sastav, tako da je najstariji  prvotimac Vukašinović (1996), a najmlađi 16-godišnji Rančić. Dopunska selekcija će tražiti vremena da se povežu sve linije i tim profukcioniše na željenom nivou. Brodarac će i u nastavku igrati sa neizmenjenom postavom, predvođenom poletnom mladošću. Mlada i dobro selektirana ekipa za rivale će biti nezgodan protivnik, pogotovu što ih bije glas da su jedan od najspremnijih timova po pitanju fizičke spreme.

Obrenovčani su dugo bili u samom vrhu, ali su ih neplanirani porazi u finišu pomerili ka sredini tabele. Bije ih glas da imaju jedan od najtalentovaniji igrački sastav. Ukoliko zaigraju kako znaju i koliko vrede, mogu se vratiti na nekadašnje pozicije. Surčinci su napravili neverovatan skok i sa poslednjeg mesta vinuli se serijom pobeda čak na osmu poziciju. Tim je sprega mladosti i iskustva, i sa novim trenerom i pojedincima kao što su Ranković, Milenković i Jerović  predstavljaju respektabilan spoj. Teleoptik se u drugom delu polusezone popravio i trener Albert Nađ je svesan delikatnosti trenutka i od prve utakmice kreću odlučno u sakupljnju bodova. Nisu mnogo menjali a od novih lica vratili su Černeja i Dragić je došao iz Borče. Lokomotiva se u finišu pomerila za nekoliko mesta napred, dovoljno da bez trzavica i u miru sprovedu zacrtane planove tokom zimske pauze. Dugo i naporno su radili i rezultat se video na kontrolnim utakmicama. Stariji su i iskusniji za šest meseci i ne bi trebalo da im se ponovi turbulentna jesen. Trenera Stojmirovića brine nedefinisana povreda najboljeg pojedinca Krstovića.

"Saobraćajci" su znali jesenas i za bolje mesto na tabeli. Sa četvrte pozicije su se srozali do 12 mesta, što nije preterano zabrinula iskusnog trenera Mikija Ivanovića. Nisu mnogo menjali sastav i nastavljaju u kontinuitetu da se bore kako bi se vratili u bezbednu sredinu tabele. Crvena zvezda se nalazi među ugroženim timovima i u narednim kolima mora podići nivo igre ukoliko budu želeli da im drugi ne rešavaju sudbinu. Najveće pojačanje za trenera Zvezdića je što su uspeli da zadrže strelca Jovića, kapitena Jevtića, štopera Petkovića i Vukojevića, a od novajlija najviše se očekuje od Vukovića. OFK Mladenovac se predstavio kao čvrsta i tvrda ekipa, koja malo daje i malo prima golova. To ih neće odvesti daleko ukoliko ne budu nešto promenili u načinu igre. U tome će im pomoći povratnici Milovanović, Arsić, Milivojević, mladi Đorđević i Ilić. Sremčica je odmah iznad poslednjeg Stepojevca i da se ne bi dogodilo da "igraju jedno leto" značajno su se pojačali. Praktično su doveli novi tim i trener Šimičić na raspolaganju će imati 25 igrača, odnosno svako mesto u timu biće pokriveno sa po dvojicom fudbalera podjednake vrednosti. Novom treneru Stepojevca Kopunoviću boravak na klupi Novobeograđana biće prvi  samostalan posao. Došao je jer voli izazove i smatra da je tim mlad i ambiciozan i kako je liga izjednačena, mišljenja je da imaju realne šanse da se domognu bezbedne sredine.


Crvena zvezda 1 : 1 Radnički (O)
OFK Beograd 1 : 2 Sremčica
GSP Polet Dorćol 1 : 2 Jedinstvo
Teleoptik 0 : 0 BSK Borča
TEK Sloga 2 : 1 OFK Mladenovac
Stepojevac Vaga 0 : 0 Radnički (NB)
IMT 7 : 1 Lokomotiva
Brodarac 0 : 5 Zvezdara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 17 12 4 1 40
2 Zvezdara 17 9 2 6 29
3 OFK Beograd 17 8 5 4 29
4 BSK Borča 17 7 5 5 26
5 Jedinstvo 17 7 3 7 24
6 Radnički (NB) 17 6 6 5 24
7 TEK Sloga 17 6 5 6 23
8 Brodarac 17 6 4 7 22
9 Sremčica 17 6 4 7 22
10 Radnički (O) 17 5 6 6 21
11 Teleoptik 17 5 6 6 21
12 Lokomotiva 17 5 5 7 20
13 OFK Mladenovac 17 4 7 6 19
14 Crvena zvezda 17 4 6 7 18
15 GSP Polet Dorćol 17 5 3 9 18
16 Stepojevac Vaga 17 3 5 9 14