XS
SM
MD
LG

"Budućnost" - skoro sami Crnjani!

Kovačević, Topić, Salma - foto: Dragan Pejić

Pripreme za prolećni deo prvenstva (7. mart)  fudbaleri Srpskocrnjanske Budućnosti počeli su 26. januara  prozivkom 26 fudbalera od kojih su skoro svi Crnjani (Arsin, Prpa, Jovandić, Nemanja i braća Nikola Marko Kovačević, Vasiljević, Topić, Đukanović, Todorov, Lukin, braća Srđan i Aleksandar Prokin, Salma, Stojičić, Manojlović, Perin, Matić, Konstantinov, Berta i 5 kadeta priključenih radu sa prvim timom). Takav kuriozitet se u varoši Đure Jakšića gotovo ne pamti i zato zaslužuje da se pompezno istakne u  naslovu. Naime, desni bek Tatić i golman Magda su iz Zrenjanina, ali kako izuzetak potvrđuje pravilo, nikakve suštinske greške nema u naslovu!

Proces vraćanja "Budućnosti" samoj sebi, počeo je na početku tekućeg prvenstva, o čemu smo  pisali. Takvo opredeljenje novoimenovane uprave kluba je naišlo na opšte odobravanje i podršku kako u Crnjni tako i u regionu,  u kojem  su, valda po ugledu na one iz viših rangova takmičenja, mnogi klubovi prave "legije stranaca", pa meštani sve intenzivnije negoduju i ignorišu odlazak na utakmice,  jer hoće da gledadu decu iz svog mesta a ne profesionalce sa strane koji im uzimaju i ono malo novca koji na težak, pretežak način prikupe od imućnijih simpatizera-donora!  Recimo, u prvoj postavi Crvene zvezde iz Vojvoda Stepe 9 od 11 prvotimaca su "stranci" (Stepčani su samo Popović i Kuburović), pa je i u Stepi sve masovnije nezadovoljstvo meštana  tim besmislom! Letošnja cena Crnjanskog opredeljenja da mesta u timu prepuste mladićima iz vlastite varoši je dosta skupo plaćena, jer je minule jeseni ostvareno samo 6 pobeda, doživljeno 11 poraza i osvojeno 11. mesto. Bolje i to no kao Stepa - biti u vrhu sa "legionarima",  ili recimo novokozaračka Sloboda, jeste trenutno prvak ali sa samo 5 igrača iz Novih Kozaraca! No, to nije pokolebalo Crnjane u istrajavanju na realizaciji ideje CRNJANSKI FUDBAL CRNJANIMA, pa je tokom polusezone trend "čišćenja stranaca" nastavljen. Iz ekipe su otpuštena i  preostala  dva prvotimca iz drugih sredina - talentovani vežnjak Aranitović  je otišao među legionare u Vojvoda Stepu a iskusni ali nepouzdani golman  Marić se vratio u rodnu Sutjesku. U klub su se iz Poljske vratili večita nada, vežnjak Aleksandar Prokin i iskusni štoper Stanoslav Todorov - Cane, a iz Sutjeske sve kvalitetniji vežnjak Nemanja Kovačević i mladi štoper u usponu Matić. Nije ostvarena želja mnogih da se iz Vojvoda Stepe u klub vrati odlični golman Ćirković, pa je silom  (ne)prilika u klub ponovo vraćen, po treći put u ovoj deceniji, iskusni, odlični golman Magda iz Ečke. On doduše jeste nešto kvalitetniji golman od Ćirkovića, ali sa Ćirkovićem bi poenta cele ove priče bila stopostno tačna, a i više nego logična, jer neshvatljivo je da ga bilo šta, pa bila to i poneka novčanica više, zadržava u malenoj provinciji Stepi i klubu legionara koji će u ovom rangu takmičenja igrati dok je u klupskoj kasi poslednjeg iskamčenog dinara lokalnih sponzora i poveće svote novca koji im bez ikakvih kriterijuma i obraza namiču naprednjački kadrovi iz sportskih struktrura novocrnjanske opštine (ne znajući da ničija do zore niie gorela) umesto da se vrati domu svom, klubu u kojem je ponikao i drugovima s kojima je odrastao i u fudbalu sve što zna naučio! Oprosti mu bože, ne zna šta radi!!! Jer, kada Stepa uskoro zaigra tamo gde joj po vlastitom igračkom potencijalu i jeste mesto – u Hetinu, Tobi, Topolovcu, Itebeju, Višnjićevu, Begejcima, Radojevu, Tordi… nudiće se on Crnjanima, ali će mu biti rečeno: "putuj igumane i ne brini za manastir"! A kada jednoga dana okonča karijeru, ceo život će žaliti što je zarad  šačice "crvendaća" uskratio pomoć drugarima iz  rodne  varoši!

Trenera Milenka Zečevića smo zamolili da nam prvo prokomentariše jesenji deo prvenstva?

- Što god vam budem rekao, koliko god samokritično, delovaće da se za nešto pravdam, ali nastojaću da budem objektivan pa shvatite kako hoćete. Mislim da  smo stvorili harmoničan, dobro izbalansiran i za ovu ligu  kvalitetan tim. Najčešće smo igrali prosečno a odličnih igara je bilo koliko i slabih. Rezultatski smo mogli, zaslužili i trebali proći nešto bolje, bar za 3-4  boda. Bilo je puno grešaka ali i nesrećnih okolnosti. Rečju - dobro je kad nije bolje, realnije je očekivati da će na proleće biti bolje no jesenas, nikako lošije!

Ima kadrovskih promena, mislite li  da ćete u nastavku biti igrački  isti, slabiji ili bolji?

Stevan Drinić (80-godišnji pomoćni trener) - foto: Dragan Pejić

- Svakako bolji! Magda je i ovde i u drugim klobovima dokazani  visokokvalitetni i iskusni  golman, jedan od 2-3 najbolja u ligi. Topić je sjajan štoper ali je nakon okončanih studija počeo da radi u banji Vrdnik pa niti redovno trenira a još neredovnije dolazi na utakmice. Ako realizuje obećanje da će ubuduće biti koliko-toliko redovniji to će za naš tim biti veliki dobitak. Vratio nam se i mladi supertalentovani štoper Matić pa očekujem da ćemo imati znatno čvršću odbranu. Odlazak Aranitovića ne žalimo, jer, iako je talentovan igrač, već duže vremena je igrao sve slabije i slabije. Na njegovo mesto smo vratili  Nemanju Kovačevića, koji je kod nas već igrao dobro kao poletarac, onda uznapredovao i jesenas bio odličan u Sutjesci. Okončao je studije, radi u Novom Sadu i bude li rešio pitanje treniranja, biće nam značajno pojačanje. Od rane mladosti je školovan fudbaler, sjajan momak, ima fudbalski gen jer mu je otac bio odličan igrač Budućnosti i Kikinde, tako da su velika očekivanja svih opravdana. Konačno, Saša Prokin. Već 5-6 godina ga svi najavljuju kao veliki nadu, talentovan jeste, ali njegova brzina, tehnika, hitrina, spretnost pred golom… su češće pompezno najavljivani no praktično potvrđeni. Odlazio je u druge klubove, čak i u inostranstvo, i uvek se vreaćao i tamo ne dokazan, sada  je ponovo među igračima sa kojima je ponikao kako bi i njih i probirljivu crnjansku publiku konačno uverio da je "dijamant" a ne "grafit". Nadam se da će konačno zaigrati spram svom talentu koji je zaista veliki.

Posmatrano po pozicijama - gde ste najjači a gde deficitarni?

- Uz sjajnog golmana imamo odlične bekove - Tatića i Jovandića, čak 6 štopera i 5-6 odličnih vežnjaka. Crntarfor nam je jedina rak rana i ne nazirem kvalitetno rešenje tog problema i taj problem efikasnosti ćemo morati rešavati pojačanim angažovanjem vežnjaka, pre svihodličnog Marka Kovačevića i hitronogih Prpe, Stojičića i braće Prokin.

Tatić i Prokin ne treniraju. Čujemo da ucenjuju klub enormno velikim premijama?

- Na mestu desnog beka imamo čak 4 dobrih igrača, Tatić jeste najbolji od njih, ali ne toliko superioran da bi uslišnuli za nas njegove neprihvatljive finansijske zahteve.

Kod mladog i talentovanog Stojičić nije u pitanju novac, no glava! Niko ne zna šta momak hoće osim da nam već godinama stvara svakojake probleme. Ako se ubrzo i konačno ne opameti, rađe ćemo ga žrtvovati no robovati njegovim hirovima! Kako se on ponaša izgubilo je svaki smisao i to mu više niko ne želi tolerisati!

Tokom februara ćete odigrati 6 kontrolnih utakmica (Aradac, Rusko selo, Krajikšnik, Melenci, Banatsko Veliko Selo) i šta očekujete u predstojećíh 15 utakmica proleća?

- Očekujem da osvojimo minimum 20 bodova koji bi nam sa 18 postojećih omogućili bezbrižan opstanak. Utakmicu više imamo kod kuće, nije realno da svih 8 dobijemo ali valda ćemo neki bod osvojiti i na 7 utakmica na strani. Dakle - zlatna sredina tabele, kvalitetan tim i dobre igre su naš plan, ambicija čak!

Prokin i Prpa - foto: Dragan Pejić

Predsednika kluba Željka Radina - Činju, predsednika, pitamo šta  je na nivou uprave urađeno da se "priča" trenera bezbolno realizuje.

- Kao i uvek prostiremo se spram ''gubera'' - tj. trošimo ono malo para koje dobijamo od Mesne zajednice i Opštine. Određenu pomoć, doduše neznatnu i mnogo manju no što očekujemo, nam pruža i komunaplo preduzeće "8. avgust'' oko održavanja stadiona i prevoza - no od nedavno imamo domara i neki problemi (održavanje opreme, košenje i zalivanje terena) će biti kvalitetnije rešeni. Renovirali smo svlačionice pa se iz hale ponovo vraćemo svojim starim, dobrim prostorijama. Pitanje tribina na stadionu i dalje ostaje rak rana, ali to je već pitanje koje treba da reše političari mesta i opštine, jer njihovo je da se bave konforom i kvalitetom života građana koji se sada zlopate na po zdravlje opasnim truležima.

Za kraj, možda ne i najmanje bitno - dva rekli bismo kurioziteta: trener legenda i 13-godišnji  fudbalski genije!

Na  klupi Crnjana će i ove godine, kao pomoćni trener, sedeti Stevan Drinić, legendarni fudbaler kluba koji je upravo napunio 80. godina života, još uvek je zdrav i vitalan, spreman i sposoban da pomogne!

Trinaestogodišnji Dušan Došlo - Šolaja je toliko ekstremno talentovan fudbaler da o njegovom talentu svi, ne samo u Crnji, sa ushićenjem i oduševljenjem pričaju. Dečak je do sada učestvovao na više pionirskih turnira širom Srbije, svugde sve oduševio, i Crnju sada pohode menadžeri mnogih poznatih klubova ne birajući način i sredstva da ge odgedu u svoj klub. Uporan je jedino Dušanov otac koji ne želi da pusti dete od kuće bar još koju godinu, ali teško je očekivati da će još dugo odoleti "alama" koje su sa svojim primamljivim ponudama počele da "doleću" čak i iz inostranstva!

Dosadašnje priče o Budućnosti završavali smo sastavom idealnog tima. Ovoga puta navodimo skoro dva tima, sem Magde i Tatića, od "samih" Crnjana: Magda (Arsin), Tatić (Konstantinov), Jovandić (Nikola Kovačević) - Vasiljević (Todorov), Topić (Manojlović), Matić (Đukanović) -  Stojičić (Prpa), Aleksandar Prokin (Salma), Marko Kovačević (Lukin),  Nemanja Kovačević (Saša Prokin) i  Perin  (Berta).


Crvena zvezda (VS) : Jedinstvo (NB)
Krajina : Jedinstvo (BK)
Kikinda 1909 : Sloga
Naftagas : Begej
Borac (St) : Mladost (O)
ŽAK : Banat (Č)
Proleter (BK) : Sloboda
Budućnost : Radnički (S)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloboda 17 13 2 2 41
2 Jedinstvo (BK) 17 12 4 1 40
3 Mladost (O) 17 10 4 3 34
4 Naftagas 17 9 6 2 33
5 Crvena zvezda (VS) 17 9 2 6 29
6 Krajina 17 7 3 7 24
7 Budućnost 17 8 0 9 24
8 Sloga 17 7 2 8 23
9 Proleter (BK) 17 7 2 8 23
10 Kikinda 1909 17 7 1 9 22
11 Borac (St) 17 7 1 9 22
12 ŽAK 17 6 2 9 20
13 Banat (Č) (-1) 17 5 3 9 17
14 Jedinstvo (NB) 17 5 1 11 16
15 Radnički (S) 17 3 2 12 11
16 Begej 17 3 1 13 10