XS
SM
MD
LG

"Vatreni" savladali Crnu Goru!

Hrvatska rukometna reprezentacija pobedom nad Crnom Gorom 27:21 (12:13) otvorila je Evropsko prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Izabranici Lina Červara odigrali su dva različite poluvremena. Prvo bledo, uz dosta problema u odbrani, drugo gotovo savršeno.

Hrvatska je svoje 14. Evropsko prvenstvo otvorila u postavi Marin Šego na golu, na krilima David Mandić i Zlatko Horvat. Na crti Željko Musa i na bekovskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Luka Stepačnić.

Nepunih pet minuta trebalo je Hrvatima da postignu prvi pogodak. Nakon što je Luka Cindrić dvaput pogodio stativu, pogađao je Zlatko Horvat. Nakon crnogorske prednosti 1:3, Hrvati pogađaju triput za redom i prvi put vode u 10. minutu 4:3. Pojačanu agresivnost Davida Mandića sudije brzo kažnjavaju s dva isključenja pa Crna Gora lako uspeva da drži rezultatsku ravnotežu.

Samo dvaput do kraja prvog dela Hrvatska je imala dva pogotka viška. Bilo je to u 13. minutu kod rezultata 9:7, te u 24. kada su imali 11:9. Ali uporni, agresivni Crnogorci, uz veliku podršku izvrsnog golmana Nebojše Simića sve su to stigli, pa čak i poveli 11:13, što znači da su imali seriju od četiri pogotka za redom. Na poluvreme se ipak otišlo s minimalnom prednošću Crnogoraca 12:13.

Brzo su Hrvati stigli tu minimalnu prednost. Konačno je proradila odbrana 5-1 s Domagojem Duvnjakom napred i u 37. minutu imali su Hrvati plus tri (17:14).

Nekoliko kontri, lakih pogodaka i lakšeje počelo da se diše. Kako je vreme odmicalo agresivnost Crnogoraca je popuštala ili su dobijali isključenja, a Hrvatska je suviše iskusna da to ne bi znala da kazni. U 41. minutu tako reprezentacija Hrvatske ima četiri pogotka razlike (19:15). Pet minuta posle imali su +5 (21:16) i napad za šest. Nisu ga iskoristili, ali s odbranom kakvu su igrali u nastavku, nije trebalo dugo da se čeka na to. U 50. minutu se i to dogodilo. Crnogorci su u 20. minutu drugog dela dali samo četiri gola. Najveća prednost Hrvatske bila je u završnici i iznosila je plus osam (27:19). Završeno je sa 27:21 što je sjajno otvaranje prvenstva.

Čak 12 hrvatskih igrača upisalo se u strelce, što je fantastično saznanje za Lina Červara. Hrvatsku je do pobede realizacijom, ali i sjajnim diktiranjem igre vukao Luka Cindrić. Postigao je ukupno šest pogodaka iz deset udaraca. Izvanredni su bili Zlatko Horvat i Marino Marić sa po četiri pogotka iz isto toliko pokušaja. Kod Crnogoraca najefikasniji je Nemanja Grbović sa šest pogodaka.

Luka Cindrić, reprezentativac Hrvatske:

  • Početnička nervoza je iza nas, mislim da je bila teška utakmica, ali i da smo držali fokus i na kraju zasluženo pobijedili. Preponosan sam na navijače i nadam se i ubuduće da će odaziv biti ovakav

Zlatko Horvat, reprezentativac Hrvatske:

  • Drugo poluvrijeme smo odradili kako spada, u prvom nas je možda poremetilo malo i što je Mandić dobio dva isključenja. Promašili smo neke zicere gdje smo možda trebali otići na četiri razlike i to je ono što će kazniti svaka ekipa. Dule je stvarno napravio dobar posao, mislim i svi ostali, ali njega treba istaknuti jer je dosta utjecao na protok njihove lopte.

Marko Lasica nije mogao da sakrije koliko je ljut posle ovog poraza.

  • Prvo poluvrijeme je bilo sjajno, konačno smo ispoštovali dogovor iz svlačionice. U nastavku smo radili sve ono što nije trebalo – igrali smo individualno, sebično, gledali ko će više da postigne golova, a ne hoćemo li pobijediti. Zbog toga je rezultat ovakav– reklo je 31-godišnje krilo.

Lasica je nastavio u istom tonu.

  • Svi hoćemo da budemo heroji, ali mi možemo da funkcionišemo samo kao tim i cjelina, kao što jesmo u 1. poluvremenu. Drugo je pokazalo sve što ne valja.

Jeste li spremni da za dva dana odigrate kao u 1. poluvremenu protiv Hrvatske?

  • Jesmo, ali šta će nam značiti 30 minuta? To ne znači ništa. Moramo da imamo kontinuitet 60 minuta.

Nebojša Simić nije bio nezadovoljan. Naprotiv, smatra da Crna Gora sa ovakvom igrom može do druge faze.

  • Dobro smo izgledali u 1. poluvremenu, borili se, ali onda smo pali. Ne mogu da kažem da se nismo borili i u nastavku, ali je presudio Duvnjak na prednjem, mnogo je lopti prekinuo. Napad je bio bez rješenja, Hrvati su postigli golove iz kontri i odvojili se, poslije je riješio moj saigrač Marić sa pozicije pivota. Nisam, ipak, nezadovoljan, ovo je mnogo jači protivnik od nas. Pokazali smo zube, ako ovako budemo igrali, mislim da ćemo proći u drugi krug. Želja mi je da se uvijek ovako borimo.

Stefan Čavor je realno sagledao stvari.

  • Prvo poluvrijeme je bilo odlično, u drugom smo bili dosta slabi u napadu. Imali smo dosta tehničkih grešaka, Hrvati su to iskoristili. U prvih 30 minuta smo bili agresivni, igrali smo do kraja, koristili smo svaku šansu, a u nastavku to nismo imali. Protiv ovakve reprezentacije to ne smijemo da dozvolimo.

Hrvatska u subotu u 16:00 sati igra protiv Belorusije, koja je u prvoj utakmici dana pobedila Srbiju 35:30. A Crnogorci će odmeriti snage sa Srbijom 11. januara u 18:15.

HRVATSKA: M. Šego 6/27, M. Ašanin -, M. Marić 4/4, D. Duvnjak 1/2, M. Hrstić 0/1, L. Stepančić 2/3, Z. Horvat 4/4, J. Šarac 1/1, I. Karačić 1/4, Ž. Musa 1/1, M. Mamić -, L. Cindrić 6/10, V. Matanović 1/1, D. Mandić 2/2, V. Ravnić 1/2, M. Šipić 3/5, selektor: Lino Červar

CRNA GORA: M. Mijušković -, N. Simić 8/33, F. Vujović -, A. Glendža -, A. Bakić 2/4, S. Čavor 2/4, V. Lazović -, B. Vujović 0/2, B. Kankaraš -, M. Radović 0/1, S. Vujović 2/6, V. Ševaljević 1/2, M. Lasica  2/2, B. Anđelić 2/4, N. Grbović 6/7, V. Lipovina 4/7, selektor: Zoran Roganović

Sudije: A. Brunner, M. Salah (SUI)

EVROPSKO PRVENSTVO – GRUPA A, 1. kolo:

HRVATSKA – CRNA GORA 27:21
BELORUSIJA – SRBIJA 35:30


Crna Gora 27 : 36 Belorusija
Srbija 21 : 24 Hrvatska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hrvatska 3 3 0 0 6
2 Belorusija 3 2 0 1 4
3 Crna Gora 3 1 0 2 2
4 Srbija 3 0 0 3 0