XS
SM
MD
LG

Legende na čelu Slobode: Mladi su prioritet

Milovan Đorić i članovi Skupštine FK Sloboda Užice - Foto: zoomue.rs

Još jedan od nekadašnjih velikana srpskog fudbala, Sloboda iz Užica trenutno se takmiči u Zapadno-moravskoj zoni, četvrtom rangu takmičenja. U gotovo bezizlaznoj situaciji, sa dugovima od preko milion evra, pre godinu dana posrnuli klub preuzele su dve fudbalske legende, predsednik Milovan Đorić i sportski direktor Slobodan Dogandžić. Vidljivo je da se popularne "ere" bude i pripremaju teren za povratak na nekadašnje pozicije u srpskom fudbalu. Jesen u Zapadno-moravskoj zoni protekla je u crno-crvenim bojama zonaša sa Đetinje: 13 pobeda, uz dva remija sa rivalima iz Arilja i Nove Varoši, sa impozantnom gol razlikom (41:4) su bilans kojim se malo koji zonaš može pohvaliti.  Najefikasniji napad Zone predvodio je strelac Đorđević sa 15 golova. Granitnom odbranom Užičana komandovao je kapiten Cvetić, dok je veznjak Božić odigrao sve utakmice na visokom nivou. Navedena trojka je iznela najveći teret polusezone, pored kojih su mlađi igrači vredno učili i stasavali. Mladi stručnjak Jovan Nikitović iz Požege je vešto ukomponovao iskustvo nekolicine igrača sa nadolazećom mladošću i dobitna kombinacija je na terenu pokazala koliko vredi.

- Pre starta prvenstva postavili smo sebi  tri primarna cilja. Dva smo već na polovini sezone ispunili a tiču se selektiranja i formiranja kvalitetnog igračkog sastava i daljem podmlađivanju ekipe. To nam se višestruko isplatilo i čak šest bonus igrača su postali standardni prvotimci. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, na najboljem smo putu da ostvarimo i treći a to je osvajanje titule i plasman u Srpsku ligu Zapad - optimista je sportski direktor Slobodan Dogandžić, legendarni igrač i trener na širokom nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Dogandžić naglašava da je potrebno vreme da se kockice slože, da mladi stasaju, ali, kako kaže, vreme radi za njih. - Strategija je, veli,  da igrački kadar popunjavamo sa ovog prostora, iz Užica i okoline. Mislim da smo na dobrom putu da u tome uspemo jer je ovaj kraj oduvek bio nepresušno vrelo talenata koji su proneli slavu Užica širom fudbalskih meridijana. Koliko je važno formirati široku bazu i iz toga selektirati najbolje, isto tako u Slobodi vode računa da ponovo na Gradski stadion vrate verne navijače. Mišljenja su da će ih vratiti dobrim rezultatima i plasmanom u viši rang, i za to će im trebati podrška punih tribina.

Sloboda može da se podiči sa jednom od najorganizovanijih omladinskih škola u regionu Zapadne Srbije. Sa preko 260 dece, raspoređenih u sedam selekcija i školu fudbala, radi deset licenciranih trenera, od kojih su dvojica zadužena za rad sa golmanima. U Slobodi se zbog brojnosti oseća nedostatak prostora i za sada sve aktivnosti se odvijaju na glavnom terenu Gradskog stadiona. Mnogo bi im značio teren sa veštačkom podlogom koji bi u značajnoj meri rasteretio glavni teren i omogućio još kvalitetniji rad sa budućom fudbalskim naraštajima.


Zlatar 5 : 0 FAP
GFK Sloboda 1 : 0 Polet (T)
Polimlje 1 : 0 Crnokosa
Polet (Lj) 3 : 2 Sloboda (Č)
Sloga (S) 2 : 0 Lunjevica
Sloga (BB) 4 : 1 Jasen
Prijevor 0 : 1 Jedinstvo Putevi
Sevojno 0 : 1 Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zlatar 1 1 0 0 3
2 Sloga (BB) 1 1 0 0 3
3 Sloga (S) 1 1 0 0 3
4 GFK Sloboda 1 1 0 0 3
5 Polimlje 1 1 0 0 3
6 Budućnost 1 1 0 0 3
7 Jedinstvo Putevi 1 1 0 0 3
8 Polet (Lj) (-1) 1 1 0 0 2
9 Sloboda (Č) 1 0 0 1 0
10 Prijevor 1 0 0 1 0
11 Sevojno 1 0 0 1 0
12 Crnokosa 1 0 0 1 0
13 Polet (T) 1 0 0 1 0
14 Lunjevica 1 0 0 1 0
15 Jasen 1 0 0 1 0
16 FAP 1 0 0 1 0