XS
SM
MD
LG

Holandija golom iz sedmerca do prve titule svjetskog prvaka

Foto: ihf.info

Rukometašice Holandije pobjedom nad Španijom 30:29 postale su nove svjetske šampionke i tako obezbijedile plasman na Olimpijske igre, koje se takođe održavaju u Japanu.

Španiji je ovo prvo finale na svjetskom šampionatu, dok je Holandija poražena 2015. godine, a naredne i u finalu Evropskog prvenstva. „Crvena furija“ je krenula u skladu sa svojim nadimkom, sjajno u napadu, perfektno u odbrani i veoma brzo su stigle do vođstva od 6:2. Zatim se igralo gol za gol do rezultata 9:5, kada Holanđanke preko Polman stižu do izjednačenja, a Španija je preko deset minuta bez postignutog gola. Ni protivnice nisu iskoristile pet napada da povedu, da bi Pena prekinula „post“ svoje reprezentacije za novo vođstvo od 10:9. Do prvog vođstva u finalu Holandija stiže u 27. minutu (13:12), a do kraja su stvorile +3 i sa 16:13 otišle na odmor.

Na startu drugog poluvremena briljirale su golmani Vester i De Paula, a Polman je donijela svojoj reprezentaciji prvi put vođstvo od četiri gola razlike. Ubrzo je bilo i 21:16, no Španjolke se nisu predavale i prišle su na 23:21. Uslijedio je period nevoze na obje strane, poslije igrača više Španija prilazi na -1, no Polman je uvijek tu da izmisli gol kada je on potreban Holandiji. Ekipa sa Pirinejskog poluostrva je u nekoliko napada pogađala stativu ili imala prestup, s tim da ni protivnice nisu otišle na +3. Tes Vester je imala nevjerovatnu odbranu na dva minuta prije kraja, ali ponovo su njena saigračice pogriješile i već u sledećem napadu Španija je izjednačila i imala je napad za titulu, Vester je odbranila šut Barbosi, a onda je Hernandez blokirala njen izbačaj, kažnjena je crvenim kartonom i Abing je pogodila sa sedam metara za prvu titulu svjetskog prvaka za Holandiju.

U meču za treće mjesto Rusija je savladala Norvešku sa 33:28 i ona će igrati sa Srbijom, Mađarskom i Kinom u kvalifikacijama za Olimpijske igre, dok će Norveška sa Crnom Gorom, Rumunijom i Sjevernom Korejom.