XS
SM
MD
LG

Piroćancu debitantski svetski rekord u kriket reprezentaciji Srbije

Saigrači oduševljeni rekordomSaigrači oduševljeni rekordom; foto: Adrijan Danbar

 

  Sa 104 trčanja koje je ostvario u svom debitantskom meču u dresu Srbije, Adrijan Danbar postavio je novi svetski rekord, a o kolikom uspehu se radi, objašnjavaju u Kriket federaciji Srbije, govori to da je iza sebe ostavio jednu od najvećih legendi kriketa Rikija Pontinga iz Australije.

  Kriket nije sport koji je popularan u Srbiji, ali jeste u Indiji, Australiji i drugim zemljama Komenvelta, kao i u Južnoafričkoj Republici, odakle je i rodom novopečeni srpski reprezentativac Adrijan Danbar.

  On je sa svojom ženom, koja je rođena u Pirotu, ali je veći deo svog života provela u Kejptaunu, došao u prestonicu peglane kobasice, gde je odskora osnovao IT kompaniju, a slobodno vreme provodi igrajući kriket u Beogradu.

  Kriket igra od 6. godine, a kaže da je ponosan na svoj uspeh i dodaje da nije bilo nimalo lako.

  Protivnički bacači su bili veoma dobri, ali je jednostavno bio moj dan. Moje ime je u knjigama rekorda, nije mala stvar - kaže Danbar.

  Pre dolaska u Srbiju i Pirot, Danbar se je godinama takmičio u svojoj rodnoj zemlji, a kako kaže, utoliko što Srbija ne spada u top timove poput Indije i Australije, uspeh je još veći. 

  Osim reprezentacije, ovaj pirotski zet igra za klupskog šampiona Srbije u kriketu, ekipu Starog grada iz Beograda, a kaže da je dobro prihvaćen od strane kolega u reprezentaciji.

  Osnovni uslovi u Srbiji su dobri za amaterski kriket, a sada sa međunarodnim statusom mogli bi da poboljšamo uslove i unapredimo infrastrukturu. Federacija radi na tome da se kriket omasovi - kaže Danbar.

  Šta je Danbar učinio?

  Kriket nije popularan u Srbiji i većina ljudi ne zna pravila igre, a predsednik Kriket federacije Srbije Haris Dajč objašnjava o kolikom je uspehu reč.

  Danbar je rekord postavio na meču protiv Bugarske koji se oktobra odigrao na Krfu u Grčkoj u svom debitantskom meču i rekord se odnosi upravo na učinak u debitantskim mečevima.

  Adrian je bio treći betsmen, onaj koji 11. udara (prva zamena, prim. aut) Uspeo je da naprav svetski rekord u ovom trenutku, sa 104 trčanja što je najbolji rezultat ikada na debitantskom meču, koji je bio i prvi meč Srbije - objašnjava Dajč.

  Meć je odigran u T20 formatu, što je najpopularniji format, kaže Dajč, a mečevi traju do 3 sata, što nije mnogo, s obzirom da mečevi kriketa mogu da traju i po nekoliko dana. 

  On igra na poziciji viket kipera koja je jedna od najzahtevnijih pozicija u kriketu, jer je on sve vreme utakmice u polučućećem položaju i skuplja loptice koje bacaju protivnički bacači - kaže Dajč.

  Srbija je na ovom meču izgubila od Bugarske, ali je Danbar postavio rekord na koji su u Kriket Federaciji izuzetno ponosni.

  On se nalazi recimo 3 mesta iznad Rikija Pontinga, koji je jedan od legendarnih Australijanaca i najboljih igrača kriketa ikada. To nije mala stvar - kaže Dajč.

  Adrijanov rekord verifikovan je od strane Međunarodne kriket federacije, a on se trenutno nalazi u Južnoafričkoj Republici i očekuje nove mečeve u dresu reprezentacije Srbije.