XS
SM
MD
LG

Analiza 10. kola SLB: "Traktoristi" odmakli, Borčani ponovo drugi

Detalj sa utakmice IMT - OFK Beograd

Od derbija između IMT-a i OFK Beograda mnogo više se očekivalo, ali su mladi romantičari podlegli značaju utakmice i odigrali jednu od najslabijih utakmica ove jeseni. Bez strelca Milovanovića i štopera Kukoljca, trener Kuzmanovski se odlučio da izostavi neke prvotimce a šansu da igračima sa klupe. Ni to nije pomoglo protiv kompaktnog, kvalitetnog i uigranog sastava lidera. Pobeda u derbiju ima višestruki značaj za "traktoriste" jer su "romantičarima" odmakli šest bodova i stekli kapitalnu prednost.  Samo čudo ih može svrgnuti sa trona i nema sumnje da imaju velike šanse da prezime na čelu srpskoligaškog karavana.

Drugi derbi odigran je na stadionu pored "studenjaka". Borčani su doveli za trenera dojučerašnjeg učitelja fudbalera Radničkog iz Obrenovca Slavena Kovačevića i šok terapija je dala rezultat. Nije mogao Kovačević nešto epohalno da uradi za tri dana koliko se nalazi na klupi BSK-a, ali je igrače za kratko vreme motivisao i ulio  energiju da utakmici priđu na jedan nov način. Pobeda je Borčane pomerila za mesto napred i sada za liderom zaostaju pet bodova. Od Novobeograđana smo više očekivali, nego što je trenutna pozicija na tabeli. Tri pobede i dva poraza, sa skromnom gol razlikom, sigurno ne zadovoljavaju apetite čelnika kluba i trenera Bojana Miletića.

Kako prvenstvo odmiče, "bulke" igraju sve bolje i već su dostigle "romantičare" po bodovnom učinku. Treće mesto je upravo pozicija kojoj je težio trener Igor Savić. Na utakmicama Zvezdare po pravilu pada najviše golova: dosta postižu ali i primaju. Nova žrtva ekipe sa Bulbuderca je Sremčica, koja unazad nekoliko kola igra promenljivo i nakako da se vrati na pobednički kolosek. Trener Šimičić je mnogo truda uložio da novajlija dobije željenu fizonomiju, ali ne mogu uvek da se poklope kockice.

Najviše golova je palo u okršaju Brodarca i Crvene zvezde. Vodio je tim trenera Kalajdžića sa 3:1, imao još dve prilike da obezbedi mirnu završnicu, međutim Jović se pobrinuo da se u domaće redove uvuče strah i strpnja za konačan ishod. Sudar dve koncepcije, mladosti i iskustva, doneo je zanimljivu i dinamičnu igru u kojoj su se bolje snašli Novobeograđani. Pobeda im je donela spokoj i mesto u sredini tabele, a timu trenera Zvezdića brigu i strepnju, pogotovu što će za vikend ugostiti zhuktalog lidera.

Još jedan sličan meč odigrao je iskusan sastav "energetičara" protiv Partizanove filijale iz Zemunela. Slavio je domaćin mada su Zemunci dugo bili u egalu. Nismo navikli da dojučerašnjeg prvoligaša vidimo u društvu klubova koji se nalaze blizu začelju. Na drugoj strani novajlija iz Velikih Crljena igraju kao preporođeni i trenutno drže visoku petu poziciju.

Nova žrtva probuđenog Stepojevca je GSP Polet i u svoj konto su već uknjižili tri pobede i šanse za bolji plasman učinili opipljivijim. "Saobraćajci" igraju po principu "toplo-hladno". U stanju su da na pleća obore lidera, ali isto tako izgube od ekipe iz "donjeg doma". Derbi začelja odigran je kod ranžirne stanice, između domaće Lokomotive i Jedinstva iz Surčina. Po gol u mreži svakog golmana ne zadovoljava apetite, pre svega tima Aleksandra Stojmirovića kome su bodovi preko potrbni koliko i Surčincima koji drže nepopularan "fenjer".

Obrenovčani sa novim-starim trenerom Milošem Bojanićem nisu opravdali očekivanja u meču sa novajlijom iz Mladenovca. Vodili su "crveni" do 89. minuta i kiks golom bili kažnjeni za propuste u toku merča. Mladenovčani, kad je statistika u pitanju teško daju i teško primaju golove i rekorderi su po broju nerešenih utakmica. Očigledno trener Višnjić ne želi previše da rizikuje i u ovom slučaju odbrana je ključan deo tima.


Crvena zvezda 1 : 1 Radnički (O)
OFK Beograd 1 : 2 Sremčica
GSP Polet Dorćol 1 : 2 Jedinstvo
Teleoptik 0 : 0 BSK Borča
TEK Sloga 2 : 1 OFK Mladenovac
Stepojevac Vaga 0 : 0 Radnički (NB)
IMT 7 : 1 Lokomotiva
Brodarac 0 : 5 Zvezdara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 17 12 4 1 40
2 Zvezdara 17 9 2 6 29
3 OFK Beograd 17 8 5 4 29
4 BSK Borča 17 7 5 5 26
5 Jedinstvo 17 7 3 7 24
6 Radnički (NB) 17 6 6 5 24
7 TEK Sloga 17 6 5 6 23
8 Brodarac 17 6 4 7 22
9 Sremčica 17 6 4 7 22
10 Radnički (O) 17 5 6 6 21
11 Teleoptik 17 5 6 6 21
12 Lokomotiva 17 5 5 7 20
13 OFK Mladenovac 17 4 7 6 19
14 Crvena zvezda 17 4 6 7 18
15 GSP Polet Dorćol 17 5 3 9 18
16 Stepojevac Vaga 17 3 5 9 14