XS
SM
MD
LG

Reprezentacija Srbije kreće pripreme za Evropsko prvenstvo

Foto: SAAF

Reprezentacija Srbije počinje pripreme za novo Evropsko prvenstvo, koje će se prvi put igrati u novom formatu. Na mesto selektora vraća se iskusni američki trener Dag Atkins koji će selektirati ekipu za mečeve sa reprezentacijom Češke 27. oktobra u Beogradu i Francuske dve nedelje.

Sutra, 29. septembra od 10 časova na SC Strelište u Pančevu oko 100 igrača koji nastupaju u domaćim takmičenjima demonstriraće svoje poznavanje igre i taktike, kao i fizičke predispozicije i pokušati da se nametnu selektoru Atkinsu za kamp koji će se od 4. do 8. oktobra održati na Kopaoniku.

Čelnici saveza trenutno rade na pronalaženju rivala za prijateljsku utakmicu 12/13. oktobra, koja bi se odigrala dve nedelje pred meč sa Češkom.

Novi format podrazumeva početak takmičenja u grupama posle čega će se pozicionirati timovi za nastavak takmičenja sledeće godine. Ovaj format obezbediće minimum dve utakmice svake godine.

Dag Atkins ima ogromno fudbalsko iskustvo. Trenerskim poslom počeo je da se bavi 1970. godine na srednjoškolskom nivou u Americi, kao trener ofanzivne linije. Glavni trener prvi put je postao 1975. godine u Sequim srednjoj školi u državi Vašington. Na koledž nivo prelazi 1983. godine, kao defanzivni koordinator Central Vašington univerziteta. Do 1994. godine na istoj poziciji radio je i na Oregon Tek i Humbolt Stejt univeritetima, a od 1995. do 2000. godine radio je na Nevada univerzitetu u Diviziji 1 koledž fudbala kao trener defanzivne linije. Tada se vraća na Humbolt gde je bio glavni trener do 2007. godine, a nakon toga je do 2012. ponovo bio defanzivni koordinator na Šasta i Siskijus koledžima koji su, kao i Humbolt, locirani u Kaliforniji.

Dag Atkins dugi niz godina paralelno je radio i u Evropi. Započeo je kao glavni trener 1986. i 1987. godine u finskom klubu Tampere Rocks, a bio je i defanzivni koordinator reprezentacije Finske koja je nauspešniji nacionalni tim u Evropi sa pet osvojenih evropskih prvenstava. U Evropu se vraća 2010. godine. Kao defanzivni koordinator postao je šampion Austrije sa Danube Dragons, 2012. godine osvojio je ligu Češke sa ekipom Prague Black Hawks, a 2013. i 2014. godine, dva puta uzastopno kao glavni trener osvaja ligu u Švedskoj sa Carlstad Crusaders.

Iskustvo koje je stekao u Češkoj može da donese prevagu u predstojećoj utakmici: „Oduševljen sam što ćemo ove jeseni igrati protiv Češke. Gledao sam nekoliko utakmica ekipe Prague Black Panthers (Black Panthers je tim nastao fuzijom ekipa Prague Black Hawks i Prague Panthers) ove godine, a tokom prethodnih godina nekoliko puta sam imao priliku da gledam i njihov nacionalni tim. Ono što je sigurno je da su Česi fizički spreman i jak tim, koji igru bazira na čvrstini. Željno iščekujem tu utakmicu i očekujem da će biti odličan meč”, izjavio je coach Dag Atkins.

U Srbiju dolazi 2015. godine i sa ekipom Vojvoda iz Novog Sada osvaja Sport Klub Prvu ligu Srbije i CEFL ligu. Kao selektor reprezentacije te godine savladao je ekipu Mađarske i plasirao se na Evropsko prvenstvo sa 56:0, a pre toga reprezentaciju Italije u prijateljskom meču sa 34:31.

U septembru 2016. godine, reprezentacija Srbije je nastupila u drugoj rundi na turniru u Italiji. U polufinalu savladana je Švajcarska sa 17:0, a u finalu turnira domaća Italija bila je bolja sa 17:14 i plasirala se u finalnu fazu. U 2017. godini Srbija je igrala prijateljski meč sa Turskom i pobedila sa 14:7.

Ključni datumi
- Tryout 29. septembar
- Kamp 4 – 8. oktobar
- Prijateljska utakmica 12/13. oktobar
- EP protiv Češke 27. oktobar
- EP protiv Francuske 10. novembar