XS
SM
MD
LG

Adaševci, malo selo - veliki ljudi

Mali fudbal u Adaševcima

 

Najlepša strana fudbala

 

  Fudbalski paradoks u Adaševci! Fudbal je izuzetno popularan u ovom mestu, iako se to po rezultatima Graničara to ne može zaključiti. Protekla sezona 2018/2019. neće ostati u lepom sećanju za ovaj klub, koji je iz Sremske lige ispao u Međuopštinsku ligu – Zapad. Međutim, fudbal u Adaševcima ima i „lepšu stranu“! Upravo je završen tradicionalan, 29 po redu turnir u malom fudbalu, specifičnog naziva – „Šor“.

  - Turnir je nastao pre nepune tri decenije – kaže Stevan Grbatinić, može se slobodno reći „alfa i omega“ zanimljivog takmičenja - Tada, kao i sada, u selu je bilo mnogo fudbalera i postojao je veliki rivalitet između tzv. „šorova“. Šorovi su delovi ulica. Kako su se nazivali pre 29 godina, tako i sada. Nazivi ulica su se menjali, ali su šorovi ostali. Naš Žikica Jovičilić, legendarni fudbaler Graničara, je hteo da napravi turnir u školskom dvorištu, gde bi do izražaja došli kvalitet, ali i rivalitet. Bilo je devet šorova, devet ekipa i igralo se po liga sistemu. Nekada je svaki šor imao svoj, „domaći“ teren za mali fudbal. Međutim, njegov šor, „Vetrnjača“, na kraju takmičenja je bila četvrtoplasirana ekipa. I da bi imali šansu za nešto više, „izmislio je“ plej-of. Do današnjeg dana igra se na taj način. Na primer, sadašnja Svetosavka ulica ima dva šora: „Katančiće“ i „Kukaru“. Deli ih česma. Želja nam je da ponovo svaka ulica ima česmu, koja bi bila „granica“ između šorova.

  Posle ligaško dela 29. izdanja Turnira u malom fudbalu „Šor“, plasman ekipa je bio sledeći: 1. „Kukara“ 21, 2. „Purgeri“ 15, 3. „Ukrajčani“ 15, 4. „Šećerac“ 15, 5. „Mala palanka“ 12, 6. „Đepuš“ 10, 7. „Topolik“ 9, 8. „Katančići“ 7 i 9. „Vetrnjača“ 3 boda. U polufinalu plej-ofa igrali su: „Kukara“ – „Šećerac“ 5:0 i „Purgeri“ – „Ukrajčani“ 1:2. Za 3. mesto: „Purgeri“ – „Šećerac“ 6:2; finale, „Ukrajčani“ – „Kukara“ 2:1. Najbolji pojedinci turnira: igrač, Nenad Šuša i golman, Nikola Šuša („Ukrajčani“), strelac, Đorđe Šiđanin (9, golova, „Šećerac“).

  Zanimljiva je bila utakmica između veterana, nekadašnjih prvotimaca Graničara. Na jednoj  strani, „fudbaleri u najboljim godinama“, koji i dalje žive u selu, a na drugoj, njihovi ispisnici, koji su otišli, kako kažu „trbuhom za lebom“. „Domaći“ su pobedili 2:0. Opšte simpatije publike stekao je „iskusni“ Milanko Opojević (72). Iako je u „lepim godinama“, ostali su fudbalsko znanje i realizatorske sposobnosti.

  - Prelepa sportska manifestacija – ističe Milanko – Publika je uživala. Lepo je videti školsko dvorište prepuno dece i da su ljudi i porodično dolazili da uživaju u fudbalu.

  Prilikom svečane dodele nagrada, upriličena je „brazilska atmosfera“ , uz vatromet. Naravno, nije izostala zajednička večera za sve učesnike, pa i publiku. Nisu izostali ni tamburaši. Idealna prilika za evociranje uspomena, prepričavanje anegdota. Čuli smo sledeću: „Purgeri“ su pre dvadaeset godina igrali, prvi i jedini put finale. Siniša Janković, koji trenutno živi i radi u Nemačkoj, baš kada su njegovi „Purgeri“ trebali da se igraju finale, za koje se živelo i pričalo, morao je kod ujaka Mike da kruni kukuruz: „samo jednu tonu“!. Stigao je da gleda, pred kraj, kako njegova ekipa, posle izvođenja penala, gubi!

  Adaševci, malo selo – veliki ljudi! Selo ima poštara Stevana Grbatinića, kojem je zato „lako“ da okupi i animira ljude za fudbal. Inače, Stevan je dugogodišnji fudbalski sudija, biciklista…

 

Brazilska stmosfera

Ukrajčani, šampioni za 2019. godinu

Porodično u fudbalu

Fudbalk se voli od malih noigu

Jedan je Stevan Grbatinić

Veterani, domaći i "internacionalci"

 

Milanko Opojević, majstor ostaje majstor