XS
SM
MD
LG

Srbija stala u finalu

Balkanski šampionat za pionirke u odbojci održan je po osmi put,a domaćin je ovoga puta bila Vrnjačka Banja. Na prvenstvu se pojavilo sedam reprezentacija,a najveći favoriti za zlatnu medalju Turska i Srbija bili su u različitim grupama. Posle ubedljivih pobeda protiv Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske u grupi „A“, bez izgubljenog seta, pionirke Srbije su u polufinalu bez većih problema pobedile selekciju Rumunije takođe maksimalnim rezultatom 3-0 (25:17, 25:17, 25:10). Na isti način su do finala došle i pionirke Turske koje su u grupi „B“ ubedljivo pobedile Rumuniju i Grčku i u polufinalu selekciju Bugarske 3-0 (25:18, 25:14 i 25:18). Prema očekivanju, u finalu su Turska i Srbija odigrale odličan i veoma neizvestan meč, izabranice Željka Šćepanovića su povele sa 2-0 u setovima, došle na korak od prvog balkanskog zlata, ali u nastavku meča Turska je odigrala mnogo bolje i zrelije i zasluženom stigla do šampionskog zvanja 3-2 (22:25, 17:25, 25:8, 25:22 i 15:12). Srbija je po sedmi put osvojila srebrnu medalju na Balkanskim šampionatima.

Po sedmi put vicešampionke Balkana - ženska pionirska reprezentacija Srbije Foto OSS

Prošle godine u Somboru smo izgubili finale od Turske osvojivši jedan set, sada u Vrnjačkoj Banji dva, ali smo i dalje bez zlata na Balkanijadi. Žao mi je što je tako. Odigrali smo jako dobro dva seta i onda nerazumljivo stali, u trećem setu nismo postojali na terenu. Tek u četvrtom setu je bilo prave odbojke, imali smo svoje šanse nismo ih iskoristili. To važi za peti set gde smo imali i četiri poena prednosti, ali prosto nismo znali da završimo, da stavimo tačku na ovaj meč. Ponovo smo morali mi njima da čestitamo – naglasio je posle utakmice Željko Šćepanović selektor pionirki Srbije.

Srbija je treći put bila domaćin Balkanijade za pionirke, prethodna dva puta se igralo u Ivanjici (2014.) i Somboru (2018.),a najbliža zlatu je bila u Vrnjačkoj Banji.

Ženska pionirska reprezentacija Turske prvak Balkana za 2019. godinu Foto OSS

Zahvalio bih se ljudima iz organizacije, sve su uradili svetski. Imali smo sve što nam je bilo potrebno, mislim da i drugi učesnici mogu samo da pohvale domaćinstvo Vrnjačke Banje. nama ostaje sada manje od nedelju dana da se oporavimo i hladne glave odemo u Trst na Evropsko prvenstvo gde nam je oprvi rival u grupi upravo Turska. Nadam se i verujem da ćemo tamo da ih pobedimo. Možda će prepodnevni termini utakmica na EP koje mi igramo nama više odgovarati i da ćemo se punom merom revanširati za ovaj poraz – zaključio je Željko Šćepanović.

U borbi za bronzanu medalju Rumunija je pobedila Bugarsku rezultatom 3-0 (25:9, 25:9, 25:16), dok je u borbi za peto mesto Grčka pobedila Crnu Goru rezultatom 3-0 (25-14, 25-14, 25-16).

Obeležile osmu Balkanijadu za pionirke u Vrnjačkoj Banji - nagradjane igračice Foto OSS

Na ovoj Balkanijadi podeljene su i pojedinačne nagrade. MVP prvenstva i najbolji korektor je reprezentativka Turske Pelin Eroktaj, najbolji tehničar je takođe Turkinja Ozge Arslanalp, dok su tri priznanja otišla u ruke našim pionirkama. Najbolji primač servisa je Stefana Pakić, najbolji srednji bloker Hena Kurtagić, dok je najbolji libero Anja Kujundžić. Priznanje za fer plej dopbila je reprezentativka Rumunije Lidija Paula Partnoj.