XS
SM
MD
LG

Vasiljević: Fudbal stalno traži novo dokazivanje

Foto: FK Vojvodina

Kao veliko pojačanje na poziciji štopera, u Vojvodinu je ovog leta stigao doskorašnji član BATE Borisova Nikola Vasiljević (28), stameni defanzivac koji je tokom karijere nastupao još za Kolubaru, OFK Beograd, Panduri (Rumunija) i Tokušimu (Japan). Međutim, pre dva dana, u duelu na treningu sa Rankom Veselinovićem, doživeo je povredu članka koja ga je onemogućila da nastavi sa redovnim trenažnim procesom.

Na sreću, zahvaljujući stručnom tretmanu i adekvatnoj nezi pruženoj od strane medicinskog osoblja prvog tima FK Vojvodina, koje čine dr Vladimir Čolaković i fizioterapeuti Goran Marijan i Nemanja Mijić, Nikola Vasiljević se sada oseća mnogo bolje, pa će se na teren vratiti brže nego što se u prvi mah pomislilo.

– Povreda jeste bila bolna i u prvi mah ozbiljna, ali sada, posle dan-dva, izgleda da to ipak nije toliko strašno, te se nadam da ću za dva-tri dana moći da treniram zajedno sa ekipom. Kako smo se nadali, to je zaista brzo – kaže Vasiljević.

Kako si se za sada uklopio u ekipu Vojvodine?

– Zadovoljan sam time kako sam se uklopio i prezadovoljan ekipom i stručnim štabom. Imao sam samo taj peh sa povredom, ali nadam se da ću se brzo oporaviti, kako bih mogao da se dokažem i budem na raspolaganju treneru Lalatoviću.

Pre Vojvodine, bio si član BATE Borisova, aktuelnog šampiona Belorusije i učesnika 1/16 finala Lige Evrope iz prošle sezone. S tim u vezi, kako si doživeo prelazak u redove Voše?

– U BATE Borisovu sam imao nekih problema sa povredama, pa sada na to gledam kao na neko ne baš dobro iskustvo, iako mi je, sem toga, tamo zaista bilo lepo. Poziv Vojvodine sam oberučke prihvatio, jer smatram da kroz ceo život stalno iznova moraš da se dokazuješ. Pre svih, razgovarao sam sa sportskim direktorom i trenerom i svidela mi se njihova ideja. Vojvodina je klub koji non-stop traži rezultate i uspehe, baš kao i BATE Borisov u Belorusiji, tako da tu ni nije neka velika razlika. Jedino što u Srbiji ima mnogo više klubova koji teže da izađu u Evropu i osvajaju titule, dok u Belorusiji postoje samo dva-tri takva kluba, među kojima je BATE najjači.

Prethodnih sezone, BATE Borisov je umeo prijatno da iznenadi ljubitelje fudbala sa odličnim rezultatima u Evropi?

– To je veoma organizovan klub i zna se ko šta radi. Imaju dobar skauting, dovode dobre igrače i uvek imaju izbalansiranu ekipu, pa nikad ništa nije prenatrpano sa 25-30 fudbalera. Imaju petnaestak već formiranih igrača, dok ostatak popunjavaju sa mlađima koji tek treba da se razviju. Takođe, imaju taj takmičarski duh i mentalitet i to je bilo prvo što sam osetio kada sam došao kod njih. Iako to možda ne izgleda tako sa strane, oni kao ekipa veruju da mogu da zgaze svakog, što su i pokazali u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Taj takmičarski duh je počeo od predsednika, koji je nedavno preminuo, ali se preneo na trenera i igrače. Bukvalno su u stanju da odigraju celo prvenstvo bez poraza.

Ako uporediš srpsku i belorusku ligu, kakve su sličnosti, a kakve razlike?

– S obzirom na to da već četiri godine nisam igrao u Srbiji, ne znam da li bih baš mogao precizno da uporedim, ali mislim da ni nema neke velike razlike. U Srbiji ima mnogo dobrih klubova i igrača, koji u svakom letnjem i zimskom prelaznom roku odlaze u još jače lige. Zvezda u poslednje vreme pravi odlične rezultate. Možda je razlika jedino u tom nekom mentalitetu, ali sem toga, manje-više je sve isto.

Vojvodina u novu sezonu ulazi sa ambicijom da izbori plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Misliš li da je to ostvarivo i koga vidiš kao najveće konkurente?

– Vojvodina treba da bude odmah iza Zvezde i Partizana, ali o tome ne treba pričati, već dostići radom i skoncentrisati se na to šta trener i uprava kluba hoće od nas. Još dok sam igrao u OFK Beogradu, bio sam svestan da je Vojvodina ogroman klub i, osim te poslednje dve sezone, uvek je u vrhu i smatram da tu i zaslužuje da bude, jer predstavlja veliko ime u Srbiji i na Balkanu. Igrački kadar je dobar, stručni štab odličan, tako da, ako nas zdravlje posluži, uz dobar rad možemo da ostvarimo velike rezultate.

Upravo zarad ostvarenja takvih rezultata, u Vojvodinu se ovog leta vratio trener Nenad Lalatović?

– U poslednjih nekoliko godina, gde god da je bio, sa svojom ekipom je napravio rezultat i bio među dva-tri najbolja tima u prvenstvu. U njegovo znanje i rad uopšte ne sumnjam, tako da mi igrači samo treba da slušamo šta to hoće od nas i, uz kvalitet koji imamo, to ćemo i ostvariti. On je pobednik, grize i uvek je željan pobede.

Kada se oporaviš, šta je ono što navijači mogu da očekuju od tebe, a šta je tvoja poruka za njih?

– Od mene mogu da očekuju da ću na svakoj utakmici dati 100 posto svojih mogućnosti, a to isto važi i za svakog drugog igrača u timu, jer se već sada na treninzima i prijateljskim utakmicama vidi da će svako od nas davati sve od sebe i mislim da je to jedino i ispravno. S druge strane, voleo bih da imamo podršku kakvu znam da je Vojvodina imala tokom prethodnih godina i, u tom slučaju, verujem da možemo do velikih uspeha – istakao je Vasiljević.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13