XS
SM
MD
LG

Ekskluzivni intervju: ERIK JIRKA

Portal „mojacrvenazvezda.net“ imao je tu čast da gostuje u Slovačkoj i poseti brzonogog fudbalera Crvene zvezde Erika Jirku. Erik nam je širom otvorio vrata svog porodičnog doma, ugostio nas domaćinski i omogućio nam da u prijatnom razgovoru upoznamo prvog slovačkog fudbalera u istoriji Crvne zvezde.

Razgovor smo počeli uz srdačne pozdrave i našu zahvalnost na gostoprimstvu i izdvojenom vremenu. Ljubazno nam je poželio dobrodišlicu i iskazao spremnost da sa nama podeli sve impresije koje je stekao u prethodnih šest meseci koliko je član najvećeg kluba jugoistočne Evrope, Crvene zvezde. 

Erik kako je sve počelo i otkud ljubav prema fudbalu?

– Ljubav prema fudbalu stekao sam faktički od samog rođenja, otac mi je bio fudbaler, dede su igrala fudbal, brat takođe igra i samim tim sam bio predodređen za fudbal. Počeo sam u mestu gde sam rođen Drahovce, ali je mama ubrzo uvidela da sam za više i odvela me u Trnavu gde i počinje moj fudbalski put. Prošao sam sve mlađe kategorije Spartaka i došao do prvog tima.

Kakvo imaš mišljenje o bivšem treneru Latalu, imao je veliki uticaj na tvoj potpuni razvoj?

– Latal je nasledio Nestora koji je doneo titulu nakon 45 godina, i očekivanja od njega su bila velika. Nije mu bilo lako u početku nakon dobrih rezultata koje je imao Nestor. Sa njim smo igrali kvalifikacije za Ligu šampiona u kojim smo izgubili od Zvezde(smeh), kasnije smo pobedili Lubavu i igrali grupnu fazu LE. Imali smo dobre rezultate i smatram da je dobar trener.

Kako si video dvomeč sa Zvezdom u kvalifikacijama za Ligu šampiona?

– Mnogo sam se radovao da igram protiv Zvezde, ja poznajem Zvezdinu istoriju, Zvezda je veliki klub sa velikom istorijom. Postojala je mogućnost da se sretnemo već u prvom kolu kvalifikacija, ali nas je žreb prvo odveo u Mostar zatim u Varšavu, a u trećem kolu kad smo dobili Zvezdu mnogo sam se radovao, može moj otac da potvrdi tu radost. Imam prijatelja ovde koji isto voli Zvezdu, zajedno smo gledali snimke sa Zvezdinih utakmica, gledali derbije i mnogo nam se sviđala atmosfera i uvek sam maštao da jednog dana zaigram na Zvezdinoj Marakani. Bilo mi je žao što nisam video tunel jer UEFA nije to dozvolila, a jednom prilikom dok je Nestor bio trener u posetu nam došao njegov brat Nikon i pokazivao snimke stadiona i tunela i ja sam maštao da jednog dana to isto doživim.

Kako vidiš sada situaciju u Tranavi, bili su šampioni a ove sezone su se jedva spasili, šta se dešava? 

– Ne znam šta se dešava, tim se mnogo promenio, a igrači koji su ostali su se dobro borili da sačuvaju prvoligaški status i ako je to u jednom momentu izgledalo da će biti teško. Ali momci su pokazali karakter i da žele da i dalje igraju prvu ligu Slovačke.

Kad si saznao za interesovanje Zvezde kako si reagovao?

– Pozvao me agent i rekao mi da moramo da se vidimo, ideš u Zvezdu. Ja nisam mogao verovati i za 10 minuta sam bio već na sastanku. Saopštio mi je da je Zvezda pokazala veliko interesovanje i da idemo na preglede i da potpišemo ugovor. Bio sam mnogo srećan.

Šta su te ljudi u Trnavi savetovali i jesu li bili iznenađeni tvojim izborom?

– Svi su radovali što idem u Zvezdu, zato što je Zvezda veliki klub, svetski klub, i znali su koliko volim taj klub. Ali su isto želeli i da ostanem još neko vreme i pomognem Trnavi.

Da li je revanš meč u Beogradu imao definitivan uticaj  na tvoju odluku?

– Da. Kad sam igrao tamo posebno me gledao Kosan(Kosanović), svidelo mu se kako igram i posebno moja brzina. Nahvalio me u nekom intervjuu koji je dao u to vreme. I ovde sam odigrao dobru utakmicu i definitivno su se odlučili za mene.

Kako ti se čini Beograd i jesi li se navikao na život u Srbiji?

– Beograd je veliki milinoski grad, nije kao kod mene u Slovačkoj, u početku je bilo teško, nisam znao jezik i snalazio sam se na engleskom. Nakon par meseci sam delimično savladao jezik, ne znam još sve ali mislim da dobro pričam srpski. Ostajem tu da se borim za Zvezdu i da pokažem navijačima koliko volim klub.

Brzo si savladao jezik, da li ti je neko pomagao ili si sve sam?

– Da da, pomagao mi Ivan Duduć. On je prijatelj sa mojim agentom i bio mi je na raspolaganju za sve što mi je bilo potrebno. Kasnije su mi dosta pomagali Jevtović i Bakula(Jovičić)

Jesu li te njih dvojica i najbolje prihvatila i da li se sa njima i najviše družiš? 

Da da. Kad sam stigao sa Dudićem sam išao na večeru i on mi rekao da će mi pomoći njegova dva igrača, i stigli su Jevtović i Bakula. Tad ih nisam mnogo razumeo ali smo vremenom postali dobri drugari, i mnogo su mi pomagali.

Možeš li da uporediš rad na treninzima u Zvezdi i u Trnavi, i da li ima razlike?

– Ima razlike, ali uglavnom sve zavisi od šefa. U Trnavi za vreme Nestora se forsirao nemački stil fudbala, sa dosta trčanja, borbe i igre na kontranapad. Dok je Latal uglavnom forsirao pozicionu igru. U Zvezdi se više igra sa loptom i forsira se igra jedan na jedan, ne trči se mnogo ali se igra tehnički doteran fudbal.

Koji segment u igri moraš da popraviš još, a u čemu si napredovao od dolaska u Zvezdu?

– Moram da popravim igru jedan na jedan da bi bio još bolji, trenutno nisam zadovoljan tim segmentom u svojoj igri. Ali u Zvezdi su sve top igrači poput Marina koji je igrao u Čelziju, englesku i špansku ligu, i ostali igrači su na visokom nivou i najbolji u Srbiji i uz njih ću napredovati i lakše otkloniti nedostatke u svojoj igri.

Kako ocenjuješ rad sa trenerom Milojevićem i kako ti se čini kao stručnjak?

– Šef je dobar čovek, i on mnogo voli Zvezdu. Od nas zahteva da se mnogo borimo i izgaramo za Zvezdu, zahteva da igramo agresivno, atraktivno i da pobedimo svakog i svaku utakmicu i da pistižemo što više golova. Za mene je on dobar trener.

Smatraš li da si trebao dobiti više prostora u minuloj polusezoni?

– Mnogo sam se nervirao što nisam više igrao, ali nije lako kada dođeš iz drugog kluba u drugu sredinu. Potrebno je vreme za aklimatizaciju, da se nauči jezik, da se privikne na drugačiji stil igre. Ali smatram da sam sve to prošao i možda od jula dobijem veću šansu.

Očekuješ u sledećoj sezoni veću šansu?

– Da da, očekujem veću šansu i potrudiću se da je zaslužim.

Pripreme su pred vratima, zimus na testiranju si imao neverovatne rezultate i oduševio sve u klubu, možemo li očekivati da ponoviš takve rezultate?

– Ja volim da treniram. Ja sam ovde u Slovačkoj  na odmoru ali ne odmaram, odmah sam počeo sa pripremama i treninzima da bih bio spreman za testiranja, pripremni period i novu sezonu. Tako da očekujem iste ili slične rezultate testiranja.

Zvezda je igrala Ligu šampiona, očekivanja navijača da se to ponovi i ove sezone, jesi li spreman za pritisak?

– Zvezda je igrala Ligu šampiona, sada je ponovo osvojila titulu, 30.titulu i slavila se treća zvezdica, i to je dobro za klub. Dugo se to čekalo. Mislim da svi imamo pritisak, svi igrači, zato što je Zvezda veliki klub i svi igrači su svesni toga i znaju to. Ali na terenu ćemo pokazati borbu i da želimo da ponovimo uspeh iz prethodne sezone i da ponovo igramo Ligu šampiona.

Navijači su te odlično prihvatili, kakav je tvoj generalno utisak o njima?

– Ooo Delije, mnogo ih volim, kao i sve navijače Zvezde. Kad sam gledao snimke bio sam oduševljen, prave najbolju atmosferu na svetu i mnogo sam srećan što su me kao stranca tako lepo prihvatili. Jednostavno najbolji navijači na svetu.

Osetio si atmosferu na derbiju, kakav ti je utisak ostavio derbi?

– Samo sam gledao navijače (smeh) više nego utakmicu. Atmosfera i navijanje je vrhunsko i nezaboravno. Bude dosta navijača, pun stadion. I na terenu je drugačije nego kod ostalih utakmica, oseti se da je derbi posebna utakmica.

Osvajao si titulu i sa Trnavom i sa Zvezdom, jel ima razlike u načinu proslave?

– Zvezda ima mnogo više navijača nego Trnava, ovde u Trnavi je bilo baš dobro. Sad u Zvezdi nismo slavili titulu zbog nevremena, baš je mnogo padala kiša, ali kad su mi saigrači pokazali kako je bilo prošle godine tražio sam da to ponovimo sledeće sezone. Ali videćemo, Zvezda je veliki kkub i ima dobre igrače i pokušaćemo ponovo osvojiti titulu.

Kako ocenjuješ kvalitet Superlige Srbije i možeš li da je uporediš sa Slovačkom ligom?

– Kvalitet je prilično sličan, možda je slovačka liga za nijansu bolja. Ali je problem što Slovačka nema klub kao što je Zvezda, jer Zvezda igra sa top evropskim klubovima. Dok u Slovačkoj igraju samo na nivou lige, Evropa je daleko.

Gde vidiš sebe nakon Zvezde?

– Zvezda je najbolji klub sa najboljim navijačima i ja sam fokusiran na Zvezdu i samo o njoj razmišljam trenutno.

Mesi ili Ronaldo?

– Volim više Mesija, zato što moj brat voli Ronalda(smeh). Različiti su ali su obojica  top  igrači i najbolji na svetu.

Kako provodiš slobodno vreme?

– Treniram, povremeno odem sa drugarima na ručak ili neko piće i odmaram se.

Jesi li se navikao na srpsku kuhinju, i šta najviše voliš?

– Srpska kuhinja je dosta slična slovačoj kuhinji, sviđa mi se a najviše volim ćevapčiće.

Koristiš li društvene mreže i generalno stav o njima?

– Moram priznat da ne koristim previše, povremeno FB i Instagram ali ništa preterano.

Hvala ti mnogo na gostoprimstvu i na izdvojenom vremenu za naš portal. Želimo ti mnogo zdravlja, sreće i uspeha u karijeri i da sa Zvezdom osvojiš što više titula. 

– Hvala i vama i mnogo pozdrava za sve navijače Crvene zvezde, voli vas vaš Erik Jirka.


Crvena zvezda 3 : 0 Napredak
Radnički (N) 2 : 2 Mladost
Partizan 2 : 0 Proleter
Čukarički 1 : 1 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 33 3 1 60
2 Radnički (N) 37 25 10 2 48
3 Partizan 37 20 9 8 42
4 Čukarički 37 18 12 7 39
5 Mladost 37 16 9 12 34
6 Napredak 37 12 12 13 28
7 Proleter 37 10 11 16 22
8 Vojvodina 37 10 11 16 22