XS
SM
MD
LG

Kad je "Tane" jurio kao tane!

Dobro ime i prezime, ili samo nadimak, više vrijedi od kovčega punog zlata.


Tanasije Tane Kuvalja nije najveći sportista ovih prostora, ali jeste najveći, najsvestraniji veliki as, jer je u dva sporta – biciklizmu i automobilizmu – postizao velike rezultate.

Zahvaljujući upravo tome, svojevremeno, na smjeni milenijuma, u izboru Sportske revije “Svijet sporta”, izabran je među pet sportskih velikana Republike Srpske u 20. vijeku.

Sve, sve, ali “Tane” je ostao simbol velikana u biciklizmu; ustvari, cijela porodica Kuvalja, prvo “Tane”, potom njegov brat Tiho, pa sada i Tihin sin Vladimir obilježili su ovdašnju biciklističku eru. 

“Tanine” zlatne sportske godine bile su sredinom sedamdesetih minulog vijeka, kada je 1968. bio učesnik Olimpijskih igara u Meksiku, potom brilijantna vožnja na najčuvenijoj amaterskoj trci “Prag – Berlin – Varšava”, važila je za nezvanično Prvenstvo svijeta, a Tanasije kao trijumfator na cilju u Varšavi, na nacionalnom stadionu, doživio ovacije i aplauze stotine hiljada ljudi!

Onda, znamenita “Trka kroz Jugoslaviju”, kada su veliki asovi bili Valčić, Valenčić, Boltežar, Čubrić… a ta trka imala je i etapu koja se vozila i kroz Banjaluku. Cilj je bio na brdu Šehitluci/Banj Brdo, a prekovrbaski mlađi svijet asfaltnu traku od kafane “Alibaba” sve do spomenika palim Krajišnicima ispisala porukama podrške “Tani”. Bila je i poruka “Naš šampion juri kao tane”!

Na cilju “Tanu” je, između ostalih, čekala i njegova prelijepa djevojka Spomenka, sestra rukometaša Bore i Mome Golića, nažalost mlada je preminula, koja je “isheklala” biciklističke rukavice, a kad ih je “Tani” uručila nastao je urnebes!

Kao mlad novinar pratio sam, isto tako, poznatu trku “Putevima AVNOJ-a”. Tanasije je bio u velikoj formi. Završni cilj bio je u Banjaluci, na Bulevaru, “Tane” je stigao u vodećoj grupi stotinjak metara ispred cilja, “skočio” sa bicikla za pobjednički finiš. Asfalt je bio sklisak, možda i od tragova ulja. Bicikl je  “pobjegao”, a Tanasije se doslovno zabio u nedaleko parkirani automobil. Bio je teško povrijeđen, ali se oporavio, i tada je završena biciklistička karijera.

Ostala je legenda da je “Tane” na biciklu, a kasnije u automobilu, zaista jurio kao tane. Otuda da se i ovogodišnja trka “Beograd – Banjaluka”, kroz veliki dio Republike Srpske, između ostalog, donekle vozi i kao trka zahvalnosti jednoj sjajnoj biciklističkoj karijeri.

Visoka ti gora Tanasije Tane Kuvalja, baš lijepo zvuči!