XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Za vikend peta trka "Banjaluka-Beograd"

Peta biciklistička trka „Banjaluka – Beograd“ koju zajednički organizuju klub BSK iz Banjaluke i BS Srbije održaće se 23. i 24. aprila. U Međunarodnom pres centru u Beogradu, predstavljen je drugi deo ove međunarodne manifestacije  koja će se oržati na stazi od Bjenjine do Beograda u dužini od 132 km u nedelju 24. aprila i čiji je organizator BSS. Start je u 11 časova u Bjeljini, cilj oko 13,15 kod Ade Ciganlije u Beogradu. BS Srbije su u organizaciji pomogli Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, Opština Bjeljina, i ugledne firme, prijatelji biciklizma Konsing, Farmakom MB Šabac, NIS Gasprom neft, Dunav osiguranje, Nektar, Kruna, Planet  bajk, Kapriolo, Miloturs, Telekom Srbija, Univereksport, Komercijalna banka i Agrobanka.
- Zbog kratkog roka od prezumanja organizacije, nismo uspeli da obezbedimo adekvatnu pomoć i podršku Minstarstva omladine i sporta Srbije i Grada Beograda, iako smo očekivali da nam se priključe u pripremi ove trke na kojoj se osvajaju olimpijski bodovi,  zbog specijalnih veza između Srbije i Republike Srpske – naglasio je predsednik BSS Dragan Dostanić.- Potrudićemo se da i u ovim složenim finansijskim okolnostima trka bude održana na visokom nivou i da ispunimo sve sportske i tehničke uslove koje traži kategorija 1.2.

Margit Savović, član UO BSS  i komisije za marketing istakla je  da je ovo jedina sportska manfestacija koja u praksi potvrđuje i učvršćuje veze RS i Srbije:
- Verujem da je odgovor od onih od od kojih smo tražili pomoć, pre svega od ministarstva i grada, izostao zbog kratkoće vremena i adminstrativnih problema da se dođe do onih koji odlučuju o sredstvima. Značaj ove trke je da naši vozači, na svojoj stazi imaju priliku da se domognu bodova koji su veoma bitni u predolimpijskoj godini za plasman na OI u Londonu i  nadam se da će naš trud srpski biciklisti pretočiti i u rezultatski uspeh.

Dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije je obećao pomoć organizatorima:
- Koliko možemo iz naših skromnih sredstava  izdvojićemo za ovu trku koja uživa izuzetan ugled u regionu a to se vidi i po broju ekipa – čak 20 sa blizu 120 bicklista iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Turske, Rumunije, Slovenije, Češke, Slovačke, Bugarske i BiH.

Direktor trke i generalni sekretar BSS Petar Rokvić je istakao da BSS nastoji da ne prekine niz učešća na OI i da biciklizam ostane u olimpijskoj porodici:
- Svaki bod osvojen na ove dve trke je  „veliki kao kuća“. Neće biti lako, dolaze dobre profi ekipe iz Slovenije, Hrvatke, Bugarske, Turske... Naš tim Partizan „Pauer muv“ ima odličan sastav i nadamo se da će Ivan Stević, Esad Hasanović, Dragan Spasić, Nebojša Jovanović, Jovan Zekavica i Nikola Kozomara pod vođstvom sportskog direktora Dušana Banovića obradovati osvajanjem bodova. Iz Srbije će startovati i ekipe Metalca iz Kraljeva, kragujevačkog Radničkog i Železničara MBN iz Niša u kojima je dosta reprezentativaca. Veliki hendikep je izostanak Žolta Dera u ekipi Radničkog jer je na trci „Oko Grčke“ polomio lakat.

U petak 22. aprila održaće se kriterijum ulicama Banjaluke povodom dana grada, a u subotu je prvi deo trke Banjaluka – Brčko od blizu 190 km u kategoriji 1.2 za UCI bodove.  Prošle godine, zbog određenih finansijskih poteškoća, drugi deo trke nije održan u kategoriji 1.2 za UCI  bodove i tada je BS Srbije ostao bez 18 svetskih poena jer je Žolt Der bio peti (deset bodova), a Aleksandar Dukić šesti (osam bodova). U prvom delu srpski biciklisti su lepo prošli i osvojili prve UCI bodove u sezoni i to čak 21 - Nikola Kozomara je dobio deset poena za peto mesto, Žolt Der osam za šesto, a Dragan Spasić tri boda za osmo mesto! U obe trke lane su slavili Slovenci, u prvom delu Jure Zrimšek iz Save, u drugom delu Matej Marin iz Perutnine.