XS
SM
MD
LG

Bodi Miler za Eurosport

Velikan alpskog skijanja i ekspert Eurosporta, Amerikanac Bodi Miler podelio je svoje impresije i očekivanja, u susret olimpijskom spustu u Pjongčangu.

 

Kako vam se čini staza u Pjongčangu i ko su glavni favoriti?

 

Po meni, staza nije tehnički zahtevna, podseća na Lejk Luiz. Postoje jedna ili dve tehnički zahtevnije sekcije, i nekoliko velikih skokova. Na vrhu, postoji nekoliko mesta gde neoprezan i preagresivan skijaš može da izgubi trku, ne postoji mnogo mesta gde se može nadoknaditi vreme, tako da skije i aerodinamika i težina... to su faktori koji prave razliku ravnim, jednostavnim deonicama i to će biti veliki problem za pojedine takmičare... Po meni, treba pobediti Fojca, koji je trijumfovao na tri spusta, on je kompaktan, ima veoma mali aerodinamični otpor, a težak je, što mu pomaže da seče vazduh. Aksel je svakako jedan od momaka, a Jansrud takođe ima odličnu konstituciju za probijanje kroz vetar.

 

Njih trojica su glavni favoriti, ali ima ih još koji umeju da se prišunjaju u velikim i brzim zaokretima. Na stazi nema mnogo ravnih deonica! Stalno su takmičari na rubovima skija. Očekujem Inerhofera na podijumu, ako neko od favorita napravi grešku. Tu je i Bris Benet, koji ima male šanse da se popne na podijum. On je najveći momak od svih takmičara, a do sada je pokazao impresivan osećaj za sneg.

 

Da li je ovo olimpijska staza, šta mislite?

 

Da, jer svaka staza na kojoj se održavaju Olimpijske igre je olimpijska staza... Mislim da je zamisao bila da se napravi sjajna staza na kojoj će svi dobro izgledati i skijati brzo. Moraće takmičari da rade sa onim što im je na raspolaganju. Dizajneri staze znaju svoj posao. Važno je imati obe stvari. Poslednje Igre su bile veoma zahtevne u Sočiju, a ove se nalaze na drugom kraju spektra. I dalje mislim da je staza izazov za svakog spustaša i da će im biti veoma teško na tom brdu.

 

Kao što ste rekli, staza nije zahtevna, tako da će to biti "tesna" trka. Možete li objasniti zašto?

 

Da, neće biti velike razlike u vremenima i biće veoma teško pobediti. Ne postoji prostor za najmanju grešku, a sa druge strane nema prostora za veliki rizik. Ali, ako ne rizikujete, kad uđete u cilj zakasnićete 3-4 desetinke i bićete na 13. mestu... to ume da bude veoma frustrirajuće, biće to borba iskustva i taktike na stazi gde ne smete napraviti ni jednu grešku, a morate da napadate od početka do kraja i da držite brzinu na maksimumu.

 

Koliko je važna oprema na ovoj stazi?

 

Po meni, to je najvažniji faktor u ovakvim uslovima. Ako skije nisu dovoljno brze, nemate nikakvu šansu. To smo videli na početku kod Manuela Osburna Paradija... nije skijao dovoljno dobro, promašio je kapiju, ali je i pored toga leteo na svim sekcijama spusta. Bio je najbrži na tri od četiri prolazna vremena, a to je samo zbog opreme, tako da će skijaš sa najblojim skijama imati najveću šansu za trijumf.