XS
SM
MD
LG

"Mali" klub velikog srca

"Građevinarke" za dve i po godine postojanja promenile dva ranga takmičenja, osvojile Kup Beograda i dogurale do četvrtfinala Kupa Srbije. Kada kao klub postojite dve i po godine i za to vreme od najnižeg ranga takmičenja dođete do najelitnijeg, kada osvojite kup FS Beograda i dođete do četvrtine finala kupa Srbije, kada vas kući i na strani bodre navijači i kada stavljate ljubav prema sportu ispred interesa to onda ne može da prođe nezapaženo, to je onda velika priča o klubu koji takođe može da bude veliki, to je priča o ŽFK Rad.

ŽFK Rad, osnovan je 2014. godine kao ideja devojaka okupljenih oko istog cilja - igrati fudbal iz ljubavi.

Kao i svaki početnik ŽFK Rad krenuo je od najnižeg ranga, sa igračicama koje su igrale bez ikakve naknade, uz podršku ljudi iz muškog fudbalskog kluba i zaljubljenika u ovaj, tada, ne toliko popularan sport.

Fudbal se igrao, rezultati postajali vidljivi, tribina sve punija… Sve više se u Srbiji pričalo o "nekim klinkama" koje igraju fudbal i igraju "baš dobro". U takvoj atmosferi ŽFK Rad dolazi do prvog velikog cilja, a to je plasman u viši rang.

Prva liga već je bila ozbiljnije takmičenje sa dosta dobrih klubova, potajno su svi u klubu priželjkivali prvo mesto i ulazak u najviši rang, ali niko o tome nije javno govorio. Utakmice su se ređale, a ŽFK Rad postajao sve bolji i bolji, i zaličio na jedan veoma ozbiljan klub i pravi sportski kolektiv. Na kraju prve polusezone ŽFK Rad je završio na prvom mestu. Ubrzo stiže novi veliki uspeh, a to je osvajanje Kupa FS Beograda, savladana je ekipa ŽFK Kolubare sa 8:7 nakon boljeg izvođenja penala. U nastavku prvenstva "građevinarke" nisu imale pravo na grešku, jer su ambicije i apetiti postajali sve veći, ali i opravdano, jer su stvarno imali kvalitet i znanje za elitni rang takmičenja. Uporedo sa dobrim rezultatima u prvenstvu igrao se i Kup. U osmini finala kupa Srbije pobeđena je ekipa Mačve sa 2:1.

Ušle su tada Radovke među osam najboljih ekipa u Srbiji i čekajući žreb nizale su uspehe u ligi, a kada su igrale kod kuće to su bile priče za sebe, svakog puta popunjena tribina, navijanje iz sveg srca i pravo umeće na terenu fudbalerki. Žreb za kup Srbije je odredio da "nebesko – plave" gostuju u Novom Sadu ekipi Vojvodine. Izgubile su tada Radovke dosta ubedljivo (7:1), ali čini se da nikome nije bilo žao, jer su svi uvideli da se na Banjici ubrzano stvara jedan klub koji može da bude jedan od najvećih u Srbiji. I nije se tu mnogo pogrešilo, uz fenomenalne igre do kraja sezone ŽFK Rad je uspeo da sačuva prvo mesto i plasira se u najviši rang takmičenja. To je istorijski uspeh. Radovke su postale sinonim uspešnosti i primer kako iz ljubavi može da se izrodi veliki klub. Uz obaveze u prvenstvu i Kupu, "građevinarke" su učestvovale na brojnim humanitarnim turnirima (preko 20), bile promoterke na Evropskom prvenstvu u futsalu i Beogradskom trofeju.

Ambicije kluba za narednu sezonu su skromne, ali skromni su oni bili i kada su osnivali klub, pa gde su sad... Ko zna, možda je to nekadašnji Mašinac ili današnji Spartak. U situaciji kada nešto radite iz ljubavi i stavite sport ispred interesa, sve je moguće.

Pratite i dalje ovaj, možemo slobodno reći, klupski fenomen!

Idejni tvorac kluba velikog srca Jelena Polić zadovoljno trlja ruke i otkriva recept uspeha.

"Ponosna sam na sebe, saigračice, stručni štab i sve ljude koji su ove dve i po godine bili uz nas i pružali nam podršku. Zaslužili smo da uživamo u ovom uspehu, a potom sledi nastavak započetog. Rad, red, disciplina, ozbiljan pristup, ljubav prema klubu, jednom rečju to je ŽFK Rad. Mi smo "mali klub" velikog srca!"

 

 

 

 

 

 


14 .kolo Prva liga Srbije
Mačva 4 : 0 Rad
ŽGFK Lavice Dubočica 5 : 0 Kolibri
Trijumf 3 : 0 Jagodina
Polet 2 : 0 Šumadija 1903
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad 14 11 1 2 34
2 Trijumf 14 8 2 4 26
3 Polet 14 6 4 4 22
4 ŽGFK Lavice Dubočica 14 6 3 5 21
5 Mačva 14 7 0 7 21
6 Šumadija 1903 14 6 2 6 20
7 Kolibri 14 4 4 6 16
8 Jagodina 14 0 0 14 0