XS
SM
MD
LG

Padobranci na Mundijalu

Po povratku sa Svetskog prvenstva u klasičnim disciplinama, naši reprezentativci sumiraju utiske sa ovog velikog takmičenja


    Reprezentacije Srbije u padobranstvu je učestvovala na 3. Svetskom Padobranskom Mindijalu u okviru kojeg je održano 34. svetsko padobransko prvenstvo u klasičnim padobranskim disciplinama  od 11.-20. 09.2016. godine, na prostoru sportskog aerodroma Sky Dive Chicago.    
    Naš nacionalni tim činili su: Miroljub Janićijević (tim lider reprezentacije i takmičar), LJubiša Naumović, Stevan Miletić, Igor Žmirić, Slobodan Marković, kao i Svetlana Simić koja je nastupala u individualnoj ženskoj konkurenciji.
    Pored srpske ekipe, na takmičenju je učestovalo još 19 nacionalnih timova iz celog sveta i dve međunarodne ekipe sastavljene od takmičara pojedinaca koji nisu imali kompletne nacionalne selekcije. Na takmičenju su snage odmeravali nacionalni timovi Slovenije, Rusije, Kine, Češke, Belorusije, Nemačke, Francuske, Švajcarske, SAD-a, Katara, Italije, Brazila, Kanade, Velike Britanije, Litvanije, Hrvatske, Australije, Švedske i Portugala (ovo je ujedno i plasman ekipa na takmičenju u skokovima na cilj). Ukupno su bile prisutne 22 ekipe od čega 13 iz evropskih zemalja sa 104 muška takmičara, 10 ekipa ili 47 takmičarki u ženskoj konukrenciji i 30 juniora i juniorki.     
    Tim Srbije zauzeo je 14. mesto u skokovima na cilj, ispred ekipa Velike Britanije, Litvanije, Hrvatske, Australije, Švedske i Portugala, nakon 8 izvedenih skokova na cilj, sa rezultatom od 131 cm. U generalnoj ekipnoj konkurenciji naša reprezentacija plasirala se na 9. mesto. 
    U pojedinačnoj konkurenciji plasmani naših takmičara u skokovima na cilj su uglavnom u drugoj polovini takmičara. Sa ukupno 41 cm Igor Žmirić i Miroljub Janićijević podelili su 74 mesto. Sa 42, odnosno 36 cm, Stevan Miletić i Slobodan Marković su podelili 77. mesto, a LJubiša Naumović je sa 63 cm osvojio 94. mesto. U konkurenciji žena Svetlana Simić se u skokovima na cilj plasirala na  36. mesto, u figurativnim skokovima na 20. Mesto, a generalno je zauzela  20. mesto.
    U figurativnim skokovima naši momci su ostvarili sledeći rezultat: Igor Žmirić 39. mesto, Miroljub Janićijević 41. mesto, Slobodan Marković 42 mesto, LJubiša Naumović 44. mesto, Stevan Miletić 46. mesto. U generalnom pojedinačnom plasmanu poredak je sledeći: Igor Žmirić - 41. mesto, Miroljub Janićijević – 43. mesto, LJubiša Naumović - 44. mesto, Slobodan Marković – 45.  mesto, Stevan Miletić – 48. mesto. Rezultati takmičenja, svih padobranskih disciplina, mogu se preuzeti i pogledati na linku http://ipc-wcresults.org.uk/Mondial_2016/Mondial_2016.html.     
    „Organizacija takmičenja je bilo na najvišem nivou, posebno kada se uzme u obzir da se u isto vreme na istom prostoru pored takmičenja u klasici održavaju i takmičenja u ostalim padobranskim disciplinama. Prilikom prijavljivanja na takmičenju je obavljena kompletna inspekcija naše padobranske opreme po standarima USP-a, kao i prijavlj u privremeno članstvo u UST zbog povlastica za osiguranje od štete nanete trećem licu koje je u Americi obavezno prilikom izvršenja padobranskih skokova“, priča vođa naše ekipe, Miroljub Janićijević. 
    Trenažni skokovi su izvođeni iz lakih transportnih aviona Sky Otters i Cesna Karavan. Ceremonija otvaranja i zatvaranja takmičenja su upriličene u gradiću Otava, na prostoru kompleksa stadiona jedne srednje škole, uz prisustvo zvaničnika američke padobranske asocijacije i predstavnika FAI-a.

Srpsko gostoprimstvo 

    Već po sletanju na  aerodrom u Čikagu, našu ekipu su sačekali dragi ljudi iz srpske dijaspore – Gojko Stoisavljević i Mladen Damnjanović, sa kojima je rukovodstvo VSS-a ranije dogovorilo podršku našem timu. Već prvog dana, kada je trenažni dan pomeren zbog lošeg vremena, „srpski domaćini“ su upriličili odlazak naše reprezentacije poznatom aerodromu Waukegan u Ilinoisu, na kome sa baš u to vreme održavao aeromiting Waukegan airshow na kome su leteli oldtajmeri avijacije. 
    Kasnije tog dana, u generalnom konzulatu Srbije u Čigagu, članove našeg nacionalnog tima je primio vicekonzul Republike Srbije u SAD, Milinko Špica. Tom prilikom poželeo im je dobrodošlicu i ponudio svaku pomoć koju konzulat može pružiti. 
    „Sve vreme takmičenja su predstavnici naše dijaspore svakodnevno dolazili iz okoline Čikaga i bodrili našu reprezentaciju. Posebnu zahvalnost za toplo gostoprimstvo dugujemo Gojku Stoisavljeviću, Mladen Damnjanoviću, Draganu Kovačeviću, Dušku Pavloviću, Stefanu Grilu i Vladeti Markoviću“, kaže Miroljub Janićijević.