XS
SM
MD
LG
17.10.2016 Administrator

Zima stiže, trenirajte i budite spremni za skijanje!

Zima se približava. Misli su nam već na belim stazama. Skijanje je kao aktivnost jedna od najboljih stvari koju sebi možete priuštiti. Boraviti na većim nadmorskim visinama je vrlo blagotvorno za zdravlje. Udisati cist planinski vazduh je postalo luksuz za sve one koji danas žive u gradovima. Na planini se obicno boravi oko sedam do deset dana, i za to vreme će vaš organizam osetiti mnoge blagodeti sa aspekta plućne ventilacije, kardiovaskularnog sistema i psihičkog zdravlja u krajnjem slučaju. Angažovaćete mišiće na celom telu . Za tako nešto je preduslov da se ipak dobro pripremite pre odlaska na skijanje i da vaše telo može da podnese napore koji vas očekuju. Optimalni individualni treninzi će vam pomoći da budete u formi.

Kondiciona priprema za skijanje

Mišići se obično ulenje i budu dosta vremena neaktivni, tako da je preporučljivo da nekih minimum dva meseca pred skijanje krenete sa nekim programom priprema vaših mišića i tela za napore koji slede pri spustanju na stazama. Ko tokom cele godine ima treninge i aktivan je skoro svaki dan imaće veliku prednost u odnosu na one koji nisu toliko aktivni. Medjutim,i oni mogu za samo dva meseca da osete znatan napredak i da sa nekih 32 treninga dovedu svoje mišiće u optimalno stanje i na taj način omoguće sebi da napreduju u tehnici ili da lakše nauče skijanje ako su početnici. Vrlo je bitno da maksimalno iskoristite svoje vreme i vežbanje učinite što boljim. Jedan deo priprema i vežbanja možete obaviti napolju tako što ćete voziti bicikl, trčati ili hodati na svežem vazduhu, voziti rolere. Na ovaj način aklimatizovaćete vaše disajne puteve na uslove koji vas čekaju na većoj nadmorskoj visini gde vazduh zna da bude hladan u suv. To može smetati vašim plućima i praviti vam probleme. Noge će trpeti prilično opterećenje tako da njima treba da posvetite i najveću paznju. Počnite sa vežbama jačanja nogu postepeno i na vreme gradirajte opterećenja. Radite razne vrste iskoraka, čučnjeva, čučnjeva na jednoj nozi, izdržaja. Takođe ne zaboravite i vežbe za trbušne mišiće i ruke jer će i ti mišići jednim delom da učestvuju u radu. Obavezno se zagrejte pred svaki trening. Nako treninga izdvojte i vreme za istezanje vaših mišića i na taj način ih učinite fleksibilnijim i manje podložnim istezanju i povredama.

Morate obratiti pažnju i na ishranu. Ona može dosta da pomogne da se osećate bolje i snažnije i da imate više energije. Doručak je najbitniji obrok. On će vam dati energiju, jer ne zaboravite bićete aktivni celog dana. Optimalna i zdrava ishrana će pomoći da se upale u vašim mišićima svedu na razuman nivo. Antiinflamatorno dejstvo nekih namirnica je poželjno u ovakvim situacijama. Ne zaboravite na stazu sa sobom ponesete i neke energetske čokoladice koje će vam pomoći da povratite izgubljenu snagu i energiju. To može biti bonžita ili neka crna čokolada. Prijaće vam. Ukoliko pravite pauzu za ručak obratite pažnju jer će vam obilan ručak onemogućiti da se kasnije krećete i skijate u normalnom tempu.

Kod priprema posebnu pažnju obratite na razne vrste treninga. Kod treninga izdržljivosti je pogodno da recimo trčite neke intervale sa promenama ritma i smera. Možete to isto raditi i na biciklu. Neka aktivnost traje minimum 35 minuta.  Ukoliko niste u stanju da toliko vremena u kontinuitetu radite onda možete da podelite na deonice vas plan treninga , pa ćete kombinovati trčanje i brzo hodanje. Trenirajte nekoliko puta nedeljno i rezultati neće izostati. Kod treninga snage imate razne mogućnosti . Da vežbate sa svojim telom ili koristite neke tegove. Menjajte što više vežbe jer vaše telo ne trpi monotoniju. Možete raditi i neke ofanzivne poskoke i skokove. Na jednoj nozi, na obe, unapred, unazad, u vis, u stranu, cik cak. Razne vrste mogućnosti imate pred sobom. Ne zaboravite da jačate muskulaturu ruku. Dozirajte optimalno sva opterećenja. Ukoliko niste sigurni iznajmite dobrog personalnog trenera i bez brige prođite kroz ceo program priprema za skijanje. Na kraju treninga izdržljivosti možete raditi i dodatni trening snage. Zagrejano telo će moći da absorbuje bolje i prijatnije svaku vežbu. Kada je u pitanju ravnoteža ona je od suštinskog značaja za skijanje.  Vežbe balansa i svih mogućih održavanja pozicije tela u nestabilnim uslovima će doprineti da i na skijama budete spretniji. Neka ovde raznovrsnost treninga bude u što većem obimu. Vrlo bitne su pripreme i razne vežbe na jednoj nozi jer će to karakerisati mnoge pokrete dok ste na skijama. Ukoliko imate neke prijatelje ili neku grupu koja se takođe priprema za skijanje može biti zanimljivo da vežbate zajedno jer će na taj način i motivacija u radu biti veća. Sve ovo možete da realizujete ili napolju ili ako je loše vreme na pokretnoj traci u teretani. Budite spremni jer upala mišića stvarno ume da vam upropasti odmor. Ukoliko osetite da ste previše zamoreni i iscrpljeni možda ne bi bilo loše da prekinete za taj dan, da se odmorite, naspavate i sutra nastavite gde ste stali.

Još nekoliko saveta 

Obavite detaljne lekarske analize pre početka treniranja
Budute redovni na treninzima nekoliko puta nedeljno
Neka trajanje treninga ne bude manje od 60 minuta
Neka poslednji obrok bude najmanje tri sata pre treninga
Možete voditi neki dnevnik napredovanja vaše kondicije
Pitajte prijatelje da vam se pridruže, biće zanimljivije