XS
SM
MD
LG

Kup "Radivoja Koraća": Zvezdin četvrti u nizu ili trofej menja vlasnika

Odgovor na ovo pitanje niko ne može sa sigurnošću dati, pa ćemo morati da se strpimo do nedelje 21. februara uveče kada će se definitivno znati kome će pripasti „Žućkova levica“. Ono što možemo da uradimo je da analiziramo učinak ekipa, koje učestvuju na završnom turniru Kupa, u dosadašnjem delu sezone. Iako osvajač ovog takmičenja praktično ne dobija ništa (osim slave i lovorika) i njegova najveća vrednost je tradicija i ime legende jugoslovenske i evropske košarke koje nosi, interesovanje publike godinama ne jenjava.

Foto: kss.rs

Niš se pokazao kao izuzetan domaćin prethodnih godina, pa ne sumnjamo da će „Čair“ od 18.-21. februra na većini utakmica biti ispunjen do poslednjeg mesta. Niška publika je željna vrhunske košarke i Kup takmičenje je jedintvena prilika da na jednom mestu vidimo najbolje što srpska klupska košarka ima u ovom trenutku - četiri najbolje plasirane ekipe iz KLS i četiri ekipe sa Jadrana u borbi za prvi trofej sezone. Počećemo od branioca trofeja:

Foto: ABA/ KK Crvena zvezda Telekom

KK Crvena Zvezda Telekom Kada pogledamo sastave ekipa i igre u dosadašnjem delu sezone moramo da se zapitamo šta treba da se desi pa da crveno-beli ne osvoje trofej? Sjajne igre u Evroligi i nešto slabija izdanja na Jadranu stavljaju Crvenu Zvezdu Telekom u ulogu apsolutnog favorita. Ekipa su sa najviše asistencija u Jadranskoj ligi (18.5) i to je dokaz da pored svih individualnih kvaliteta koje poseduju njegovi igrači, Dejan Radonjić insistira na timskoj igri. Međutim, specifičnost Kup takmičenja je u tome što se igra na jednu utakmicu, e tu je onda sve moguće. Prethodnih godina se često dešavalo da ekipa koja je najdominantnija upravo zakaže u borbi za prvi trofej sezone.

Najveća prednost Zvezde u odnosu na sve rivale je duga klupa i široka rotacija kojom mogu da lome svoje protivnike svih 40 minuta. Praktično dve podjednako jake ekipe mogu da se oforme iz Zvezdinog rostera. Drugi najjači adut je pik-n-rol igra Jovića i Cirbesa koja je dovedena gotovo do savršenstva, i nema sumnje da ukoliko Zvezda bude igrala po notama mladog Nišlije, teško će moći bilo ko da ih zaustavi, iako trenutno nije u formi sa početka sezone. Neverovatan je napredak Jovića u ovoj sezoni. Momak koji je prethodnih godina kroz reprezentativne i klupske utakmice dobio etiketu defanzivnog specijalca, ove sezone pokazuje sav raskoš svog talenta završavajući napadačke akcije lucidnim asistencijama, prodorom ili šutem sa distance. Postavio je rekord Evrolige sa 19 asistencija na jednom meču. Pomenuti tandem u stopu prati novi biser srpske košarke - Marko Gudurić koji ima samo 20 godina a već mu predviđaju da će postati jedan od najboljih bekova Evrope. Tolika količina samopouzdanja i hrabrosti u igri se retko viđa u njegovim godinama. U svakom trenutku mogu da pokažu šta znaju Zvezdine crne mambe - Miler i Kinzi, Simonović ako uđe u seriju teško njegovom rivalu, Štimac fanatičnom borbenošću diže ekipu kada im ne ide, Micić može dostojno da odmeni Jovića , u pravi ritam se polako ali sigurno vraća i Dangubić a Lazić je konstantan iz sezone u sezonu i dokazao je nebrojeno puta do sad da njegov učinak se oseti na obe strane terena. Sa klupe ih predvodi Dejan Radonjić koji zbog zgusnutog rasporeda forsira rotaciju tokom cele sezone. Jedina nedoumica je voljni motiv crveno-belih jer u jeku borbe za plasman u Top 8 Evrolige , što bi bio istorijski uspeh za klub, i borbe za što bolju poziciju na Jadranu, pitanje je sa koliko želje i volje će ući u ovu akciju. Prvi rival im je KK Smederevo 1953 i Crvena Zvezda je apsolutni favorit.

Foto: bcmegabasket.net

KK Mega Leks Ekipa iz Sremske Mitrovice odavno je prestala da privlači pažnju drečavim zeleno-roze dresovima i možemo slobodno reći da ovaj projekat Miška Ražnatovića i trenera Dejana Milojevića je potpuni hit na našim prostorima. Klub napreduje iz sezone u sezonu kako igrački tako i organizaciono. Nedavnim plasmanom na F4 Jadranske lige potvrđeno je koliko se ozbiljno radi u ovom klubu, pa je sada i zlazak na evro-scenu više nego realan. Treba napomenuti da je to najmlađa ekipa u Evropi. Ogroman potencijal. Za sebe kažu da su „mali veliki klub“ ali ako ovako nastave prva reč ove sintagme će nestati. Prethodne dva takmičenja u Kupu su završili dramatičnim porazima od Crvene Zvezde u finalu i sada je prilika da naprave iskorak i budu ponosni vlasnik „Žućkove levice“ narednih 12 meseci. Na krilima mladosti i talenta zadovoljstvo je gledati ove momke kako igraju. Najjefikasnija su ekipa na Jadranu sa prosekom od 79.55 poena po utakmici i imaju najviše skokova po meču - 36.27. Eksplozivnost, jak tempo, igra na koš više i neverovatne fizikalije čine Mega Leks neugodnim rivalom svakom protivniku. Vratio se Rade Zagorac koji je odsustvovao celu polusezonu posle loma ruke. Megini francuski legionari - Timote Luvavu (drugi strelac Jadranske lige trenutno) i Alfa Kaba dižu publiku na noge atraktivnim potezima. Za asistencije je zadužen Nikola Ivanović koji je napravio pun pogodak dolaskom u ovu sredinu. Biće oslabljeni neigranjem Aleksandra Aranitovića koji je pokidao ligamenete kolena i sezona je za njega završena. Napustio ih je Boris Savović ali pokazali su da i bez njega igraju fenomenalno dobivši evroligaša Cedevitu sa 100:93. Njihov učitelj (u pravom smislu te reči) je Dejan Milojević nekada veliki košarkaški šmeker a danas trenerska zvezda u usponu. Sve u svemu više nego dovoljno da ih svrstamo, uz Crvenu Zvezdu, za najvećeg favorita za osvajanje trofeja. Žreb ih je spojio sa KK Konstantin iz Niša koji se nalazi na deobi druge pozicije u KLS.

Foto: beobasket.net

KK Partizan NIS Ekipa su sa najviše trofeja u Kupu (13), poslednji put su podigli pehar u sezoni 2011/2012 kada su savladali večitog rivala upravo u Nišu. Posle turbulentnog početka sezone, promene rukovodstva kluba i odlaska Duška Vujoševića sa mesta trenera, u hodu je formirana ekipa crno-belih za ovu sezonu i u jednom trenutku sve je slutilo na katastrofu. Za trenera je postavljen najtrofejniji kapiten u istoriji crno-belih, Petar Božić, međutim to se nije pokazalo kao pravo rešenje jer je nastala ogromna praznina na klupi odlaskom crno-bele legende Duška Vujoševića. Skroman sastav tima i neiskusan trener doveli su do toga da se Partizan bori za goli život i opstanak u Jadranskoj ligi. Igra bez glave i repa, gubljenje dobijenih utakmica, nemoć na gostujućim terenima, povrede i odlasci igrača obeležili su prvi deo sezone. Najveća zvezda u ovom timu trenutno sedi na klupi crno - belih : Aleksandar Džikić. Njegovim dolaskom uspeli sa da vežu nekoliko pobeda i koliko-toliko skinu pritisak sa svojih leđa, a pobedom u večitom derbiju dokazali su da prostora za napredak i iznenađenja itekako ima. Iskusni trener izvlači maksimum iz ne tako kvalitetnog sastava. Navikli su crno-beli navijači na znatno zvučnija imena u svom timu ali ova sezona je svakako označena kao prelazna od strane rukovodstva kluba. Najbolje partije ove sezone pruža Amerikanac Kevin Džons, sjajan je sa poludistance i odličan skakač.

Posle skromnog početka sve bolje partije pruža naturalizovani Finac Džamar Vilson. Od domaćih igrača ističe se bekovska linija Cvetković - Marinković - Petar Aranitović kao i iskusni Vitkovac na četvorci. Projektovani vođa ovog tima je Edo Murić koji nikako da se vrati u pravu formu nakon neugodnih povreda koje su ga pratile prethodne dve sezone. Najveći nedostatak crno-belih je slaba popunjenost reketa, Đumić i novopridošli Darel Vilijams su Partizanovi centri. U četvrtfinalu se sastaju sa najtežim protivnikom u ovoj fazi - FMP-om iz Železnika. Ne samo što su „Panteri“ prvi na tabeli KLS sa skorom 17-1, već uvek sa posebnim motivom igraju protiv Partizana. Sa klupe ih vodi bivši košarkaški as Milan gurović, koji je svoju filozofiju igre preneo i na svoju ekipu, pa tako FMP igra drčno, borbeno i nemaju respekta prema protivniku. Očekuje nas neizvesna borba do samog kraja u ovoj utakmici.

Foto: kkmetalac.org.rs

KK Metalac Farmakom Ekipa iz Valjeva je trenutno u nešto slabijoj formi od svih ekipa koje učestvuju u Jadranskoj ligi i nalaze se tik iznad zone ispadanja. Tim koji vodi Vladimir Đokić oslanja se na domaće snage i u timu nemaju nijednog stranca. Igraju sa dosta šuteva za tri poena i ukoliko imaju dobre procente mogu da pomrse račune svakome. Udarne igle u napadu su Đorđe Majstorović, Kutlešić Dušan i Nikola Jevtović koji je odličnim partijama u poslednje vreme privukao pažnju većih klubova. Svoju prvu utakmicu na turniru igraju protiv Borca iz Čačka koji je na deobi druge pozicije u KLS zajedno sa KK Konstantin i to će biti otvorena borba bez izrazitog favorita.


26 .kolo ABA liga
Mega Leks 77 : 64 Metalac Farmakom
Olimpija 118 : 115 Partizan NIS
Cedevita 89 : 64 MZT Skopje Aerodrom
Tajfun 76 : 81 Igokea
Zadar 85 : 83 Sutjeska
Budućnost VOLI 78 : 68 Cibona
Crvena zvezda Telekom 77 : 67 Krka
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Budućnost VOLI 26 23 3 49
2 Crvena zvezda Telekom 26 20 6 46
3 Cedevita 26 19 7 45
4 Mega Leks 26 17 9 43
5 Partizan NIS 26 12 14 38
6 Zadar 26 12 14 38
7 Olimpija 26 11 15 37
8 Cibona 26 11 15 37
9 Igokea 26 11 15 37
10 MZT Skopje Aerodrom 26 10 16 36
11 Metalac Farmakom 26 10 16 36
12 Krka 26 10 16 36
13 Sutjeska 26 9 17 35
14 Tajfun 26 7 19 33