XS
SM
MD
LG
IzveŔtaj utakmice

(K)iks Zvezde u Ivanjici, Javor odoleo

10.11.2019 mojacrvenazvezda.net

Nakon poraza od Totenhema, naÅ” tim se vratio prvenstvenim obavezama u Superligi Srbije, odigravÅ”i nereÅ”eno sa ekipom Javora u gostima ā€“ 1:1. Utakmica koja je obilovala prilikama, stvorenim posebno od strane naÅ”eg tima, zavrÅ”ila se nepovoljno po Crvenu zvezdu. U najvećoj meri loÅ”a realizacija nas je koÅ”tala gubitka bodova.

Ā 

Najverovatnije zbog fizičke i psihičke potroÅ”nje svojih igrača u meču sa Egnlezima, trener Milojević je i ovaj put značajno izmenio sastav u odnosu na prethodni. Å taviÅ”e, promenjeni su svi igrači osim Borjana i Milunovića. Å ansu su dobili i igrači koji ove sezone imaju prilično slabu minutažu, poput Babića i Ivanića, pa je ovo bila prava prilika da probaju da ubede struku da im poveća broj odigranih minuta. Kapitensku traku je na ovom meču zadužio Milan Borjan, zbog odstustva Marina.

Do prve prilike na meču čekalo se svega Å”est minuta, kada se nekako do lopte dokopao napadač domaćih, Petković. Å utirao je iz veoma izgledne pozicije, ali je, srećom, bio izblokiran.

U narednih pet minuta naÅ” tim stvara dve prilike ā€“ najpre se u 9. minutu Vulić okliznuo, pa ga je to sprečilo da uputi ozbiljniji udarac iz slobodnjaka; a potom, u 12. minutu odličnu priliku za naÅ” tim propuÅ”ta Simić. Gajić je uputio odličnu loptu u prostor, Veljko ju je solidno primirio, Å”utirao, ali se istakao Lazović pa je Zvezda morala da se zadovolji samo kornerom. Između te dve prilike, domaći igrači su tražili jedanaesterac nakon starta Rodića nad Dolmagićem.

Igrao se 15. minut kada je naÅ” tim imao dve kolosalne prilike. Sve je to isprva lako izgledalo, Ben je izbacio usamljenog Rodića na levoj strani, ali je Å”ut naÅ”eg levog beka sjajno odbranio čuvar mreže Javora. Lopta se odbila do Ivanića koji je imao zadatak da pogodi mrežu koju nije branio golman, već Å”toper domaćih, a upravo je njega i pogodio. Sedam minuta kasnije, joÅ” jednu upotrebljivu loptu uputio je Ben u srce Å”esnaesterca domaćih, tamo je sa penala prihvata Babić i iz okreta pogađa prostor između gola i naÅ”ih napadača, pa ā€žneodlučnaā€œ lopta odlazi u gol aut. Nije puno falilo da je zakači Boaći i sprovede u gol.

U 25. minutuĀ videli smo prvi gol na meču, i to u naÅ”oj mreži. Napad je delovao veoma jednostavno i precizno, kombinovali su Kuveljić i Jevremović na levoj strani, pa je naposletku upoÅ”ljenĀ Mrkaić, koji iz prve gađa i pogađaĀ PetkovićaĀ na petercu. Ovaj je pobegao Rodiću i nije mu bilo teÅ”ko da loptu sprovede u mrežu zaĀ 1:0.

Već za tri minuta mogli smo do izjednačenja. Fantastično je Simić proÅ”ao po levoj strani, idealno uposlio Bena, koji sa penala tuče preko gola. Stvarao je naÅ” tim Å”anse, ali do pogotka u tim trenucima nismo mogli.

Veoma neprijatno po naÅ” tim bilo je i u 36. minutu. Mrkaić se lagano kretao ka naÅ”em kaznenom prostoru, niko mu nije izlazio u blok pa je to igrač Javora iskoristio, Å”utirao snažno u Borjana koji loptu odbija, na sreću, do Babića pa je opasnost uspeÅ”no otklonjena. I pet minuta kasnije Javor je sa distance mogao do pogotka. Veoma opasnom Å”utu PiŔčevića, tik pored leve stative, prethodila je greÅ”ka Kanjasa na sredini terena. Svedoci smo koliko lako takve greÅ”ke kažnjavaju timovi iz Lige Å”ampiona, a nije mnogo falilo ni Ivanjičanima da učine isto.

Å anse su se u prvom poluvremenu smenjivale kao na traci, pa je tako u 44. minutu Crvena zvezda joÅ” jednom mogla do izjednačenja. Nakon ispucane lopte od strane Milunovića, loÅ”e je intervenisao PiŔčević, pa je Boaći povukao loptu kao igrač najbliži golmanu Lazoviću. Vukao je dobrih 30-ak metara, iako je na leđima imao dva defanzivca domaćih, sve je dobro uradio, izborio se za poziciju za Å”ut, ali je tu poklekao i pogodio istrčalog čuvara mreže. Ovo je bila možda i najveća prilika za naÅ” tim u prvom delu, pored propusta Ivanića.

Za razliku od mnogih utakmica gde pitala isključivo Crvena zvezda, u prvih 45 minuta ovog meča to nije bio slučaj. Iako smo držali loptu u posedu, stvorili nekoliko izglednih prilika i donekle kontrolisali igru, Javor je taj koji je postigao gol. I ne samo to, već je joÅ” par puta veoma ozbiljno zapretio Borjanu, pa su naÅ”i defanzivci mnogo koncentrisanije morali da uđu u nastavak. Igra naÅ”eg ofanzivnog dela i nije bila toliko loÅ”a, mogli smo i morali bar do jednog pogotka, ali ostaje gorka činjenica da je i Javor u fazi napada olako dolazio do situacija iz kojih su mogli ugroze naÅ” gol.

Na poluvremenu, trener Milojević izvodi Kanjasa, a u igru uvodi i drugog napadača ā€“ Tomanea.

Na samom početku drugog poluvremena, Javor je taj koji je pretio. Videli smo nekoliko ubacivanja lopte u Ŕesnaesterac (naŔa odbrana je bila na nivou u tim situacijama) i jedan loŔ Ŕut iz dobre pozicije van 16 metara.

Å est minuta je trebalo naÅ”im igračima da prvi put zaprete. Nakon kornera i gužve u kaznenom prostoru, lopta se odbija na nekih 17 metara od gola, gde je poluvolejem Vulić Å”alje malo preko gola. Bio je to izuzetno snažan udarac. I minut kasnije pokuÅ”ali smo sa distance, ovaj put preko Bena, ali lopta ovaj put odlazi nekoliko metara levo od gola. Zvezda se oslobodila inicijalnog pritiska domaćih, pa se samo čekalo kada će se stvoriti neka konkretnija prilika.

A veliku Å”ansu videli smo u 56. minutu. Nakon kornera loptu izbija jedan od igrača Javora, ali samo do Simića na nekih 12 metara od gola. Raspalio je po toj lopti omaleni napadač Zvezde, savladao Lazovića, ali ne i PiŔčevića koji na gol liniji sprečava najgore po njegov tim. Ovo je bio drugi put da su defanzivci Javora ā€žbraniliā€œ svoj gol umesto Lazovića.

Četiri minuta kasnije, uzvraća Javor. Petković je sa desne strane uputio povratnu loptu van 16 metara ka zapaženom PiŔčeviću. Ovaj odlično reaguje i gađa donji desni ugao, gde se Borjan sjajno bacio, pa na kraju i uhvatio loptu. Minut kasnije, golman Lazović pravi svoju prvu greÅ”ku danas. Loptu je sa desne strane veoma loÅ”e uputio Boaći, a čuvar mreže Javora umesto da je uhvati, odlučuje da je ispuca, pri čemu pogađa Tomanea, ali na njegovu sreću lopta odlazi u gol aut.

Kako je vreme odmicalo, naÅ”i igrači su imali sve manje vremena za preokret, a i domaći su malo ā€žpovukli ručnuā€œ pa su koristili svaki momenat kako bi ukrali koji sekund vremena. Veoma neprijatnu situaciju videli smo u 65. minutu, kada je golman Lazović za delić sekunde bio brži od Boaćija, koji pada i ostaje da leži nepomično na travi. U nastavku te akcije, naÅ” tim je imao novu priliku da pogodi prazan gol, ali stvari joÅ” jednom spasavaju defanzivci Javora. Utakmica je prekinuta kako bi se ukazala pomoć naÅ”em napadaču, srećom nije bilo posledica nakon pada.

Dva minuta kasnije, joÅ” jedan slobodan udarac za naÅ” tim, iz idealne pozicije. Ovaj put je Å”utirao Ben, ali neprecizno ā€“ preko gola. Umesto Ivanića, koji ni ovaj put nije opravdao očekivanja, Milojević uvodi i poslednjeg svog ofanzivnog igrača s klupe, Milana Jevtovića. U međuvremenu, požuteli su Borjan i Dolmagić, obojica zbog prigovora.

U 70. minutu Javor je mogao da reÅ”i pitanje pobednika. Čini se da je Babić naivno ispao, Dolmagić je ostao sam, iskosa sa desne strane, gađao suprotan ugao naÅ”eg gola, savladao Borjana, ali je sada naÅ” defanzivac (Milunović) taj koji je preuzeo ulogu čuvara mreže. Javor tada vezuje dva kornera, a posle drugog ozbiljno je pokuÅ”ao PiŔčević sa pet metara, malo pored gola. Stekao se utisak da naÅ”i igrači nisu imali dovoljno energije za eventualni preokret, gol nam je Å”to pre bio potreban.

U 75. minutu dobijamo i novi slobodan udarac, sa gotovo iste pozicije iz koje je Ben loŔe Ŕutirao desetak minuta ranije. Ponovio je svoj loŔ Ŕut preko gola.

Igrao se 77. minut kada je naÅ”em timu poniÅ”ten pogodak. Jevtović je nanizao dva igrača po desnoj strani, centrirao odlično ka Tomaneu koji prebacuje loptu na drugu stativu na Boaćija. Ovom nije bilo teÅ”ko da pogodi, naÅ”i igrači počeli su da slave, ali je ruka sudije Pipera bila podignuta nakon signalizacije pomoćnika. Dva minuta kasnije, već četvrta ili peta prilika za naÅ” tim iz slobodnog udarca. Sa 18 metara, malo ulevo, Å”utirao je dobro Vulić, Lazović ostao ukopan, ali lopta odlazi malo preko prečke.

Sa velikim pritiskom naÅ”eg tima borio se Javor, ređali su se naÅ”i napadi, korneri, slobodnjaci, Å”utevi, ali uzalud. U 83. minutu, nakon novog kornera sa desne strane, lopta se odbila do Vulića koji je sa 13-14 metara Å”alje preko gola.

Koliko lopta nije htela u mrežu videli smo i u 86. minutu. Nakon kornera i velike gužve u petercu, Babić pokuÅ”ava petom, veoma loÅ”e, ali se lopta odbija do Tomanea koji je iz odlične prilike, sa nekih Å”est metara Å”alje preko gola.

Samo minut kasnije stižemo do zasluženog izjednačenja. Verovatno i najlepÅ”a akcija naÅ”eg tima danas: Rodić sjajno izbacuje Simića po levoj strani, ovaj iz prve zavrće kaĀ Boaćiju, koji nesebnično upoÅ”ljava Jevtovića na desnoj strani.Ā Milan JevtovićĀ Å”utira iz prve, precizno i oÅ”tro po zemlji, pa spasa za Lazovića nije bilo.Ā Bilo je 1:1 u 87. minutu.

Tri minuta kasnije, nakon centarÅ”uta Rodića sa leve strane, skočio je Boaći, zahvatio loptu koja se od zemlje visoko odbija do Lazovića. Sudija Piper, produžio je meč za pet minuta, a Milojević je uveo Pankova umesto Gajića.

U 92. minutu izvodimo joÅ” jedan korner, nakon izblokiranog Å”uta Tomanea sa 15 metara. Nakon akcije iz tog kornera, Jevtović je Å”utirao veoma nepricizno iz velike udaljenosti.

Krnić je uÅ”ao u 94. minutu umesto Petkovića, a tada naÅ” tim dolazi do joÅ” jednog kornera, nakon kojeg Tomane glavom Å”alje loptu preko gola. Nije ovo bilo mnogo opasno po gol Javora, a taj pokuÅ”aj nije bio poslednja prilika za naÅ” tim. U poslednjim trenucima meča naÅ”i defanzivci Å”alju dugu loptu, koju glavom ka Benu spuÅ”ta najverovatnije Pankov, tamnoputi ofanzivac izbija sam ispred Lazovića, iskosa sa desne strane, ali čuvar mreže Javora uspeva da sačuva bod svom timu. Velika je to bila prilika za potpuni preokret.

Gledali smo veoma zanimljivu utakmicu, uglavnom otvorenu sa obe strane, barem Å”to se tiče prvog poluvremena. U drugom delu, u želji da preokrene rezultat naÅ” tim je težiÅ”te igre prebacio ispred Å”esnaesterca Javora, napadao, stvarao prilike, ali koncentracija i sreća nisu bili večeras na naÅ”oj strani. Pored gubitka bodova, negativan ukus ostavljaju i neke stare boljke naÅ”eg tima: realizacija, gubici lopte u opasnoj zoni, te večeras slabija igra u poslednjoj liniji koja je omogućila Javoru broj udaraca i prilika na koji nismo navikli od protivnika u naÅ”oj ligi. Do preokreta u drugom poluvremenu nismo stigli, ali smo makar uspeli da izbegnemo poraz, pogotkom Jevtovića nekoliko minuta pre kraja susreta.

StadionĀ kraj Moravice. Sudija:Ā Petar Piper.Ā Pomoćnici:Ā Pavle Piper, Marko Đuričić.ŽutiĀ kartoni: Borjan, Jevtović(Crvena zvezda); Kuveljić, Amanović, Dolmagić, PariÅ”ić (Javor)Ā Crveni kartoni: ā€“Ā Strelci: 1:0 Petković (25. minut), 1:1 Jevtović (87. minut)

JAVOR:Ā Lazović, PariÅ”ić, Kolaković, Amanović, Jevremović, Dolmagić (od 73. Đerić), Kuveljić, Maričić (od 84. Cuckić), PiŔčević, Petković (od 94. Krnić), Mrkaić.

CRVENA ZVEZDA:Ā Borjan, Gajić (od 90. Pankov), Milunović, Babić, Rodić, Vulić, Kanjas (od 46. Tomane), Ben, Ivanić (od 67. Jevtović), Simić, Boaći.

Superliga Srbije Superliga Srbije Linglong Superliga Srbije Javor Matis Crvena zvezda