XS
SM
MD
LG
IzveŔtaj utakmice

Nikad ofanzivnija Zvezda ugrabila važna tri boda u Lučanima!

06.03.2019 mojacrvenazvezda.net

U okviru vanrednog, 25. kola Superlige Srbije, naš tim otputovao je u Lučane, na megdan ekipi Mladosti. Utakmica koja je okarakterisana i kao najteža za Crvenu zvezdu u preostalom delu takmičenja (pred plejof), što zbog čvrstine i discipline u igri domaćina koja ne odgovara mnogo Zvezdi, što zbog činjenice da ovaj meč dolazi svega četiri dana nakon večitog derbija.

Ekipa Mladosti bila je značajno oslabljena neigranjem kapitena Miloševića, te prvog napadača Obijore Odite. Sa druge strane, kao rezultat blažih povreda, kao nešto veće subotnje potrošnje, za našu ekipu nisu nastupili Jovičić i Borjan (uz Rodića i Gobeljića koji vuku povredu već duži vremenski period).

Baš u sastavu i formaciji kojom je završio večiti derbi, na isti način nastavlja naš strateg i u Lučanima, što jasno ukazuje na promenu formacije našeg tima iz 4-5-1 u „romboidni“ 4-4-2. Ono što su naši navijači potajno i priželjkivali, ostvarilo im se danas – naš tim je nastupio sa dva klasična špica, iza kojih su delovala tri prilično ofanzivna vezna igrača (Ben, Marin i Ivanić), potpomognuti Dušanom Jovančićem. U ovom trenutku, svakako najofanzivniji sastav u kojem je naš tim mogao da izađe. Takođe, došlo je i rokade naših bekova: Stojković je prešao na levu stranu, dok je Gajić zauzeo njegovo mesto uz desnu aut liniju.

Što se vremenskih uslova tiče, bili su približno idealnim – 17 stepeni i sunčano vreme. Stadion „Mladost“ bio je odlično popunjen.

Već u prvom minutu videli smo odličan napad naše ekipe, idealnu loptu u prostor Bena nije iskoristio Ričmond Boaći, koji iz dobre pozicije šutira loše, pored gola. Zanimljivo je da je u uvodnim minutima meča našu igru najviše organizovao zadnji vezni igrač – Dušan Jovančić. Četiri veoma kreativna igrača imali smo na sredini terena, ne zna se od kog je potencijalno pretila najveća opasnost.

U 9. minutu fenomenalnu loptu od Babića dobija Marin na levom krilu, Nemac upućuje centaršut na drugu stativu, loptu prihvata Pavkov i iz gotovo nemoguće situacije opasno šutira ka golu Rosića, koji odbija loptu ka svojim igračima.

Tri minuta kasnije, videli smo veliku priliku za Ričmonda Boaćija. Sve je uradio Marko Marin, odlično uposlio našeg napadača, ali ovaj nije imao dovoljno koncentracije u završici, pa je Rosić uspeo da interveniše.

Igrao se 14. minut kada je Radivojević (dobio i žuti karton) veoma neoprezno startovao nad našim kapitenom Stojkovićem u šesnaestercu domaćina, a sudija Djorđić se nije dvoumio i dosudio je jedanaesterac za crveno-bele. Loptu na belu tačku stavlja El Fardu Ben, šalje golmana u jednu stranu, a rutinski pogađa drugu. 0:1. Odlična igra naše ekipe u prvoj trećini poluvremena krunisana je pogotkom.

U narednih desetak minuta Zvezda je kontrolisala igru, nije bilo većih uzbuđenja osim žutog kartona za Pejovića zbog starta nad Marinom. Bila je to ujedno i prilika da Nemac izvede „skraćeni korner“. Opredelio se za šut ka golu, koji je lako ukrotio golman Rosić. To su bila dešavanja iz 27. minuta.

Dva minuta kasnije (29. minut), dolazimo do prednosti od 2:0! Nakon slobodnog udarca, Marin je uočio Gajića na desnoj strani koji centrira prema Pavkovu. Ovaj veoma tešku loptu prihvata grudima, i polu-volejem pogađa suprotan ugao Rosićevog gola. Još jedan lep gol ljubimca Zvezdinih navijača!

Tek u 30. minutu prvi ozbiljniji šut ekipe Mladosti – Radivojević šutira malo preko gola. U 34. minutu poništen nam je pogodak. Naizgled idealan pas Jovančića koristi Boaći, koji zaobilazi Rosića i pogađa prazan gol. Ipak, podignuta je zastavica, pa se gol nije priznao. Mora se priznati, prilično diskutabilna situacija.

Morao je trener Nenad Milovanović nešto da menja u igri, pa u 34. minutu izvršava prvu izmenu: umesto Sinđića u igru je ušao Bojović.

Samo minut kasnije drugi jedanaesterac na meču, ovaj put za domaćina. Želeo je Ivanić da dođe do lopte, pa je uz minimalan kontakt oborio Pešića s leđa.Po sudiji Djorđiću, dovoljno za najstrožu kaznu – „lak“ je glavni arbitar bio večeras na penalima. Bojović šutira loše, po sredini gola, što zaustavlja sjajni Popović! Propušta Mladost idealnu priliku da se vrati u meč. Otresitije je krenula Mladost od 30. minuta, pa smo zabeležili još jedan šut pored gola Pejovića.

Odgovara naš tim u 39. minutu fantastičnom akcijom. Pavkov prihvata loptu i spušta je ka Boaćiju, koji fudbalski, iz prve idealno upošljava Bena. Strelac prvog pogotka je ipak iskomplikovao stvari, pokušao da dribla umesto da šutira, pa je Zvezda dobila samo korner.

Igrao se 45. minut kada nam je poništen još jedan pogodak, i ovaj put veoma diskutabilno. Fantastičan pas Mirka Ivanića koristi Marin, ali je i ovaj put podignuta zastavica koja je signalizirala nedozvoljenu poziciju Zvezdinog veziste. Nako jednog minuta produžetka, sudija Djorđić uputio je igrače ka svlačionicama na petnaestominutnu pauzu.

U prvom poluvremenu videli smo novu Zvezdu – Zvezdu koja je izašla u neverovatno ofanzivnom sastavu, sa dva napadača i nekoliko ofanzivno orijentisanih vezista. Videli smo takođe i dva pogotka, dva jedanaesterca, dva poništena gola, kao i još nekoliko pokušaja oba tima, pa i veliku priliku Boaćija – sve u svemu, prilično sadržajno prvo poluvreme, lako se dalo zaključiti. Kada se podvuče crta, Crvena zvezda je na zadovoljstvo svih naših pristalica, odlično igrala u prvom delu susreta, a hrabra odluka trenera Milojevića u mnogome se isplatila. Igrači u crveno-belom ispoštovali su dogovor iz svlačionice i sasvim zasluženo došli do solidne zalihe pred nastavak meča.

Tokom pauze između dva poluvremena, umesto Pešića u igru je ušao Lazar Jovanović. Tada je i trener Milovanović krenuo ofanzivnije, na sve ili ništa.

Umalo autogol Bojovića u 48. minutu – nakon odlično izvedenog prekida od strane Marina, Bojović je sa željom da otkloni opasnost, umalo pogodio sopstevnu mrežu nakon intervencije glavom.

Zapretila je Mladost u 54. minutu: Pejović je šutirao sa distance, lopta je zakačila Babića, ali je Popović još jednom bio na visini zadatka i izbacio loptu u korner. Ipak, samo minut kasnije spasa nije bilo. Nakon kornera lopta se odbija do Pavlovića, koji umesto da šutira upućuje idealan centaršut ka Bojiću, koji ispred Gajića pogađa mrežu Popovića, iz neposredne blizine. Od 55. minuta na semaforu je stajalo 1:2. Nakon pogotka, još ofanzivnije je krenula Mladost ka našem golu, što je, ujedno ostavilo i više prostora za naše kontranapade. Stoga, Milojević se odlučuje da u igru uvede brzonogog Erika Jirku. On je u 59. minutu u igru ušao umesto Boaćija, koji je bio vidno nezadovoljan izlaskom iz igre. Zvezda je bila primorana da se vrati na 4-5-1, odnosno 4-2-3-1.

Ono što mora da se konstatuje, jeste da smo dosta mekše ušli u drugo poluvreme, za 20-ak minuta igre u nastavku ništa ofanzivno nismo uradili. Mladost se nije predavala, pojačala je tempo u nastavku, krenula sa više opcija u napadu, za šta nismo imali adektvatan odgovor. U 68. minutu „požuteo“ je Predrag Pavlović zbog povlačenja Marina s leđa. Takođe, žuti karton dobio je i Erik Jirka.

A nakon tog prekršaja nad Marinom i slobodnog udarca sa nekih 27-28 metara, iskusni Nemac našeg porekla upućuje fantastičan udarac ka golu domaćina! Prava majstorija! Lopta je pogodila levu, pa desnu stativu i na kraju završila iza gol linije za 1:3. Igrao se 70. minut, konačno su malo mogli da odahnu momci u crveno-belom. Uspeo je velemajstor fudbalske igre da malo pokrene Zvezdu i ispravi loš utisak o našoj igri iz drugog poluvremena.

Ipak, pad koncentracije poslednje linije umalo nas je koštala novog primljenog gola u 76. minutu. Zicer za domaćina propušta Bojović, koji neometan, sa pet metara glavom poklanja loptu Popoviću. Tri minuta nakon toga, konačno smo videli dobru akciju našeg tima. Jirka je oduzeo loptu na sredini terena, povukao je prema kaznenom prostoru, uposlio Pavkova koji odigrava dupli pas sa Benom, ali je njegov šut iskosa, sa desne strane bio prilično neprecizan. U 80. minutu Jovančić dobija žuti karton zbog prigovora.

Velike aplauze celog stadiona dobio je Marko Marin prilikom izlaska iz igre u 86. minutu. Na teren je ušao Branko Jovičić, kako bi zatvorio sve prilaze našem golu. Tri minuta kasnije, šansu (reklo bi se nedovoljnu) dobija i mladi Joveljić. U 92. Mirko Ivanić propušta veliku priliku da donese Zvezdi i četvrti pogodak. Nakon odličnog ubačaja Erika Jirke sa leve strane, po zemlji, Ivanić pogađa samo stativu sa ivice peterca. Minut kasnije lavovski posao odradio je Branko Jovičić, imali smo 3 na 1, upućen je pas ka Joveljiću koji se spetljao, nije pravovremeno ni šutirao, ni pokušao da uposli Ivanića na desnoj strani, pa je i ta šansa otišla u nepovrat. To je ujedno bila i poslednja prilika na meču.

Jedno odlično poluvreme, uz pravovremenu reakciju u drugom poluvremenu, nakon smanjivanja zaostatka od strane domaćina, bili su dovoljni da Zvezdina ekspedicija zadovoljno napusti Lučane i odnese tri veoma važna boda za Beograd. Naš tim je krenuo nesvakidašnje ofanzivno, i prosto pregazio protivničku ekipu u prvih 45 minuta. Nakon reakcija i dobrih izmena trenera Milovanovića, Mladost uspeva da preokrene stanje na terenu u svoju korist i smanji našu predonst na 1:2. U jeku pokušaja da se izjednači rezultat, sevnuo je savršen udarac Marka Marina iz slobodnog udarca, kojim je i rešen ovaj susret. Ipak, i nakon toga je Mladost imala veliku priliku da preko Bojovića ponovo uvede meč u neizvesnu završnicu. Nakon tog propusta, potpuno su pali domaći, pa je Zvezda mogla u nekoliko navrata da stigne i do još ubedljivije pobede. Da li bi drugo poluvreme bilo slabije da je Zvezdi priznat bar jedan od dva diskutabilno poništena pogotka, ostaje za diskusiju, a ovako, imali smo momenata i kada smo strepeli za tri boda. Rezervni čuvar mreže, Popović, još jednom je pokazao da i na njega mora najozbiljnije da se računa, fenomenalno brani kad god dobije priliku. Takođe, trebalo bi istaći i odlične partije naših igrača iz polja – Dušana Jovančića, Marka Marina i Milana Pavkova, koji su pravili jasnu razliku na terenu i iskrojili novu Zvezdinu pobedu.

Lučani – Stadion „Mladost“. Sudija: Miloš Djorđić  Å½uti kartoni: Radivojević, Pejović, Pavlović (Mladost); Jirka, Jovančić (Crvena zvezda) Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Ben (14. minut), 0:2 Pavkov (29. minut); 1:2 Bojić (55. minut); 1:3 Marin (70. minut)

MLADOST: Rosić, Leković, Šatara, Andrić, Pešić (od 46. Jovanović), Tumbasević,  Pejović, Radivojević, Pavlović, Bojić, Sinđić (od 34. Bojović). Trener: Nenad Milovanović.

CRVENA ZVEZDA: Popović, Stojković, Babić, Milunović, Gajić, Jovančić, Ben (od 89. Joveljić), Ivanić, Marin (od 86. Jovičić), Boaći (od 59. Jirka), Pavkov. Trener: Vladan Milojević.

Superliga Srbije Superliga Srbije Superliga Srbije Mladost Crvena zvezda