XS
SM
MD
LG

Svet je lopta šarena (6): Bane, dobri sine

Piše: Tomo MARIĆ

Branislav Bane Ivanović, Miljan Miljanić i Đorđe Balašević, jedan mladi život ispunio je svoju sudbinu.
Evo kako…
Miljan Miljanić, čovjek fudbala i građanin svijeta, veliki laf života, mjerio je uvijek svaku izgovorenu riječ, pred samu smrt, kad sam posljednji put s njim razgovarao, rekao je za Branislava Baneta Ivanovića:
-On je sjajan fudbaler, vaspitan i odgojen mlad čovjek, siguran sam da će dugo biti stub reprezentacije Srbije!
Nisam baš fan kantautora Đorđa Balaševića, sve mi se čini da smo različiti svjetovi, ali sam uvijek sa užitkom slušao njegov hit “Nikad kao Bane”, a vidio sam Ivanovića. 
Bane, s prezimenom Ivanović, na meču sa Kostarikom stigao je zvijezdu radosnicu i postao rekorder sa brojem utakmica u dresu reprezentacije Srbije. Podvig je uveličala i pobjeda sa širokom osmijehom na Banetovom licu i visoko podignutim rukama u vazduh.
Nešto se zbilo kad je došlo do smjene selektora Orlova Slavoljuba Muslina i dolazak novog “šefa” Mladena Krstajića, Bane više nije bio kapiten, niko mu ništa nije rekao, ali odnos prema njemu u Fudbalskom savezu Srbije, i uopšte u fudbalskoj javnosti Srbije se promijenio iz temelja; izgleda samo zbog toga što je o selektoru Muslinu govorio u superlativu za vođenje reprezentacije u kvalifikacijama i izrazio žaljenje što je napustio reprezentaciju. Svi drugi reprezentativci su ćutali, ćutali su i kad je Bane ostao bez kapitenske trake, nisu se oglasili ni kad je počela da se stvara čudna klima da je on, navodno zbog godina, prestar i višak u reprezentaciji. Dobri Bane povukao se u sebe nije se oglašavao u javnosti; zaborav za nepravdu tražio je u samoći. Ćutanje zna da boli koliko i uvreda!
Put u Rusiju. Domaćini su ga, u znak poštovanja, šta je učinio, svojevremeno, za afirmaciju ruskog fudbala, dočekali počasnim muralom. Srbi su još ćutali!
Sad je sve to prošlost. Njegov trijumfalni skok u mrežu, nakon gola Aleksandra Kolarova, govori da ko god ima veliko srce i čistu dušu pronađe način da preboli tugu i razočarenje. Tek onaj buket radosti i čvrst zagrljaj njega i svih saigrača, čini mi se čak pojedinačni!
Ovakvi kao Branislav Bane Ivanović spasiće ovaj čudan i nemiran svijet, a svojoj Srbiji donijeti brojne radosti. Veliki i jesu veliki što svima sve praštaju…
“Kao Bane, dobri sin, tih i miran, čist i fin, kao Bane, vaspitan, i solidan i koristan...” 
U novi napad, Srbijo! Čak i kad se braniš s Banetom, Kolarovim, ili kako su ga već krstili Aleksandrom velikim, Stojketom… do pobjede svim srcem i kad bude neriješeno, jer jedna pobjeda, ona sa povratkom Baneta, već je ostvarena, a protiv Kostarike osvojena tri boda. Mašta je, ponekad, važnija i od znanja i od umijeća, zato fudbal i jeste igra bez planetarnih granica.

Branislav Bane Ivanović