XS
SM
MD
LG

ŽFK Šumadija 1903 pod novim imenom započeo pripreme za Super ligu Srbije

U novu, superligašku sezonu Ženski fudbalski klub Šumadija 1903 ulazi pod novim imenom. U cilju bolje organizacije, logistike i stabilnijeg finansiranja, odlučeno je da se klub pripoji Fudbalskom klubu Radnički 1923, koji će tako u narednoj takmičarskoj sezoni pored muškog, imati i ženski seniorski tim, i to u elitnom stepenu takmičenja.

Foto: N. Filipović

Šumadija 1903 je prethodne sezone na prilično ubedljiv način osvojila prvo mesto u Prvoj ženskoj ligi Srbije i po prvi put u svojoj istoriji obezbedila plasman u najviši rang takmičenja, Super ligu Srbije. Međutim, kako učešće u ovom rangu zahteva znatno ozbiljniju organzaciju i uslove za rad, odlučeno je da ŽFK Šumadija 1903 promeni naziv u ŽFK Radnički 1923, i pod tim novim imenom nastupa u Super ligi Srbije.

– Dugo se razmišljalo se o modelu kako da sve podignemo na jedan viši nivo, dostojan superligaškog ranga, počev od organizacije i funkcionisanja kluba, pa do poboljšanja samih uslova, kako za treninge, tako i za odigravanje utakmica. Ljudi iz Gradske uprave prepoznali su naš potencijal, entuzijazam i pozitivnu energiju, poštujući rad i uspeh koji smo ostvarili, a koji nije zanemarljiv, pre svega na samoj promociji ženskog fudbala, kako u našem gradu, tako i u Šumadijskom okrugu, pa i šire. Stoga se došlo na ideju da jednostavno promenimo ime u ŽFK Radnički 1923, kako bi Grad mogao da stane iza nas i da maksimalno podrži i isprati u daljem radu i razvoju. Tako smo pored terena, koji ispunjava sve uslove za normalno odigravanje prvenstvenih utakmica, dobili na raspolaganje i kvalitetne terene za treninge, kao i adekvatne klupske prostorije. To će nam u mnogome olakšati dalji rad i funkcionisanje kluba. – kaže Nenad Filipović, čovek koji je uveo Šumadiju 1903 u Super ligu Srbije.

Nakon što je rešeno glavno pitanje funkcionisanja kluba, ŽFK Radnički 1923 započeo je sa pripremama za novu, superligašku sezonu. Juče je izvršena prozivka igračica i održan prvi trening, daleko pre ostalih superligaških ekipa, što dovoljno govori o tome koliko u kragujevačkom klubu ozbiljno shvataju igranje u najvišem rangu takmičenja.

– Da imamo ozbiljne i velike ambicije u narednoj sezoni, pokazatelj je i to što smo ovako rano krenuli sa treninzima pre svih ostalih ekipa. Jednostavno, želimo da se predstavimo u što boljem svetlu i da nam prva sezona u superligaškoj konkurenciji ne bude samo „turistička“. Biće to sigurno teška sezona, ali ja verujem u ovu ekipu i siguran sam da će nastaviti sa dobrim igrama i u Super ligi, odnosno da ćemo biti u krugu ekipa koje će se boriti za visoki plasman. – dodaje Filipović.

Ono što je važno, to je da je igrački kadar iz prošle sezone gotovo u potpunosti sačuvan. U planu su naravno i pojačanja kako bi Radnički 1923 bio što konkurentniji u višem rangu, a prvi potezi u tom pravcu već su načinjeni.

– Prioritet je bio da se sačuva igrački kadar koji je izneo prethodnu sezonu, u čemu smo i uspeli, i pored ogromnog interesovanja drugih klubova za veliki broj naših igračica. Klub su napustile samo dve igračice koje su dolazile iz Novog Sada, a za sada smo doveli dve nove  devojke i u pregovorima smo sa još par devojaka, i ovih dana očekujemo konkretizaciju tih pregovora, kako bi na vreme kompletirali igrački kadar. Naravno, tu su i talentovane devojčice iz naše škole fudbala koje će biti priključene treninzima prvog tima, pošto želimo da nastavimo tradiciju da što više forsiramo našu decu umesto dovođenja igračica sa strane. – otkriva naš sagovornik.

Do određenih promena došlo je u stručnom štabu. Nenad Filipović je zbog privatnih obaveza bio primoran da se povuče sa mesta prvog trenera, a kao njegova zamena dovedena je proslavljena fudbalerka i nekadašnja reprezentativka Slavka Kanjevac Pašti, koja ujedno obavlja i ulogu selektorke Fudbalskog saveza regiona Zapadne Srbije. Filipović kaže da će ostati uz ekipu kao pomoćni trener.

Fudbalerke Radničkog 1923 treniraće u Kragujevcu sve do 15. jula, a potom će ići na kraće pripreme van grada, gde će akcenat biti na fizičkoj spremi ekipe. Po završetku ove faze priprema, krenuće se sa odigravanjem prijateljskih utakmica i uigravanjem ekipe sve do početka prvenstva sredinom avgusta.


14 .kolo Prva liga Srbije
Karađorđe 6 : 0 Lavice Dubočica
Polet 3 : 1 Šumadija 1903
Mačva 5 : 2 Radnički 2012
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Šumadija 1903 12 10 0 2 30
2 Radnički 2012 12 7 1 4 22
3 Kanjiža 12 5 2 5 17
4 Mačva 12 4 3 5 15
5 Lavice Dubočica 12 4 2 6 14
6 Karađorđe 12 3 2 7 11
7 Polet 12 2 4 6 10