XS
SM
MD
LG

Ruskinjama maraton kraj Ibra

Uvodni meč drugog dana turnira grupe "10" Lige nacija odigrale su odbojkašice Turske i Rusije. Izabranice Vadima Pankova su bolje počele, na tehničkom tajm autu Rusija je imala minimalnu prednost,a nastavak je obeležio as servis Voronkove, na ovom turniru najbolje igračice "zboranaja komande". Imale su Ruskinje i vođstvo od 12-9, ali su Guneš i drugarice uspele da izjednače i meč vrate na početak. Zahvaljujući odličnom bloku, Turska je prešla u vođstvo, Erdžan i Guneš su bile neuhvatljive za blok Rusije. Ipak, u završnici prvog seta gledali smo rezultatski egal, Erdžan je "kuvanjem" donela 23-22 za Tursku, Vornkova je uzvratila sigurnim napadom iz "dvojke". Libero RusijeTališeva uhvatile je smeč Bozove i omogućila prvu set loptu za svoj tim. Šansu Ruskinje nisu propustile, Malih je blokom donela vođstvo u meču 25-23.

Ruskinja Natalija Malih dobija duel na mreži sa Turkinjama

Na krilima dobijenog prvog seta, ruska reprezentacija fantastično zaigrala na početku drugog seta. Povele su Voronkova i ekipa 8-2 na tehničkom tajm autu,a kapiten Parubets je blokom donela kapitalnih 11-5. Turska reprezentacija je išla iz greške u grešku i tek je Erdžan blok autom prekinula seriju poena Rusije. To je pokrenulo četu Đovani Gvidetija koja je u sredšnjici seta stigla na poen zaostatka. Rusija je u većem delu seta imala i osam poena prednosti, ali je posle smeča Baladin Turska prvi put povela, a odmah zatim je kontru realizovala Kestirengoz za 19-17. Dugu seriju poena Turskog tima prekinula je Efimova koja je smanjila prednost rivala 21-18. Igračica preokreta Hande Baladin je donela Turskoj pet set lopti,a prva je blokom iskorišćena za 25-19 i 1-1 u setovima.

Veliki preokret Turske u drugom setu, kao da je najavio da će duel ove dve selekcije biti dug i neizvestan. Gvideti se kockao, promena startne postave je urodila plodom i osvojen je set kada je ličilo da je Turska na kolenima. Pankov, na drugoj strani, ništa nije menjao u trećem setu, koji je bolje počeo Turski tim. Ipak, na tehničkom tajm autu Rusija je imala poen prednosti. Igralo se poen za poen, uz blagu prednost Rusije, ali je onda kapiten Parubets ponovo načinila grešku, ispucala loptu u aut i donela Turskoj prvu set loptu. Napad Voronkove izblokirala je Erdem za konačnih 25-23 i 2-1 za Tursku.

Turska vodila, pa izgubila - detalj sa meča Turska-Rusija

Slično kao i u drugom setu, Rusija je lako stigla do vođstva 10-4, međutim niko nije želeo da otpiše Tursku, jer je u ovom meču već načinila jedan veliki preokret. Ovoga puta Rusija nije ništa prepustila slučaju, Voronkova, Birjukova, Ljubuškina i društvo ostvarile su visoku prednost 20-8 i bilo je samo pitanje kojom će razlikom Ruskinje stići do izjednačenja u meču. Tako nije mislila ekipa Đovani Gvidetija i stigla na pristojni minus 17-21. Nedugo zatim dva bloka Ozbaj i Aridži najavile su mega preokret 20-22, ali je to bilo sve od Turske. Rusija je četvrti set rešila u svoju korist rezultatom 25-20 poenom Birjukove.

U petom setu sve je bilo u znaku Rusije, na 8-3 su se promenile strane, zbornaja komanda" je sigurno išla ka vrednoj pobedi. Rusija je ovim trijumfom, 15-11 u petom setu, učinila uslugu i Srbiji, jer do ovog kola Turska i naša reprezentacija su imale isti skor.

Zehra Guneš prolazi napad na mreži

TURSKA - RUSIJA 2-3 (23-25, 25-19,25-23, 20-25, 11-15)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 500 Sudije: D. Cespedes (Dominikanska republika), E. Gerotodoros (Grčka)

TURSKA: Akoz, Aridži 4, Erdžan 6, Baladin 7, Ismailoglu 14, Ural 2, Kilic, Ozbej 3, Boz 8, Erdem 16, Guneš 5, Kestirengoz 4, Sarioglu, Karakurt 8 Selektor: Đ. Gvideti

RUSIJA: Lazarenko 10, Tališeva (libero 1), Efimova 5, Maligina, Romanova 4, Novik, Lubuškina 16, Voronkova 20, Malih 16, Parubets 10, Birjukova 2, Kotikova, Jurinskaja, Kurnosova (libero 2) Selektor: V. Pankov