XS
SM
MD
LG

Raka Božović član Sudijske komisije FSS, izjavio je da su Anđelovski i sve sudije koje smo pominjali, sudili po nalogu Milana Karadžića!

Verujem da se sećate dobro, posebno vi koji ste imali , da li negativan stav ili podržavali moje pisanje o stanju u srpskom fudbalu, posebno u Prvoj ligi.  Verujem da se sećate svih tekstova o lopovlucima na utakmicama  Radničkog!

Raka Đurović foto: N. Paraušić

To što su mi porodicu pominjali i vredjali me iz Vranja, Novog Pazara, mogao bih da razumem, to što je bilo telefonskih poziva i pretnji, pokušavam da shvatim, ali , kada naši ljudi, koji dodju na utakmicu Radničkog, svojim očima vide teške kradje, otimanje bodova, kada oni kao ,,veliki poznavaoci fudbala,, ili ,,naučnici,, kako ih zovem  pljuju po meni i Radničkom, to ne mogu da shvatim.

Njihovo vredjanje odnosilo se na moj lični  stav da su sudije Radničkom otele najmanje 15 bodova.

  • Zašto uvek gledate sudije, gledajte malo i fudbalere kako igraju, pisali su.

Smatram da sam bio iskren prema onima koji su iskreno razumeli moje reči. Kada je bilo za kritiku igre, kritikovao sam, kao protiv Jagodine na primer, kritikovao sam  kada su ,,beli,, primali golove posle vodjstva, da su mogli i morali više da pruže protiv Teleoptika.

Sve sam to napisao.

Ali sam napisao, i to da zajedno sa Srdjanom Obradovićem u  zatvor  je trebalo  da odu:

Novica Andjelovski, Dalibor  Manojlović, Borko Mijailović, Lazar Tripković,Dragan  Čolović. 

Pomenuti su, kako ko, Radničkom oteli šest bodova protiv Dinama iz Vranja, tri boda u Novom Pazaru, tri boda protiv Bežanije, tri boda protiv Proletera.  A Teleoptik, Jagodina…

 Računajte koliko  je. Sa 27 koliko ima i 15, Radnički bi bio na 5.- 6. mestu!! Da li je tako dragi moji ljubitelji fudbala u Pirotu i Srbiji! ?

Da li je tako!?

E,  da je tako, juče je u razgovoru za Večernje novosti rekao čovek koji je legenda srpskog, jugoslovenskog sudjenja, iza koga nikada nije ostao nijedan negativan trag.

Radovan Raka Djurović, doskorašnji član sudijske komisije FSS, otvorio srce i u odgovoru Milanu Karadžiću  rekao sve što je potpuna istina. Da li je slučajno da se na ,,Rakinom spisku,, nalaze sudije koje su ,,masakrirale,, Radnički i dovele ga na ivicu ponora!

Uz odobrenje Arsenija Šoškića , urednika sportske rubrike Večernjih novosti prenosimo tekst kolege Ilijoskog u celosti. Uz napomenu da smo se danas čuli sa Rakom Božovićem, na putu je van zemlje i da ćemo razgovarati kada se vrati.

Raka Đurović argumentovano odgovorio Milanu Karadžiću: Gurao si Nišlije i Vranjance!

Pratio sam delegiranje arbitara i iz toga se jasno izvodi zaključak da su sudije pomogle Radničkom i Dinamu u ostvarivanju rezultata – rekao je bivši član sudijske komisije FSS

MOJE kritike Milanu Karadžiću svode se isključivo na profesionalno delovanje kao komesara za delegiranje sudija. Ništa lično nemam protiv njega, koji očigledno kritike shvata lično, pa u nedostatku adekvatnih činjenica može samo da se brani napadima na ličnosti koje imaju profesionalni i lični kredibilitet.Tako je Rade Raka Đurović, bivši član sudijske komisije FSS zadužen za analizu suđenja, odgovorio Karadžiću za neprimerene stavove izrečene prema njemu, ali i Radomanu, “Novostima” i njenom glavnom uredniku Miloradu Vučeliću.

- Argumentovano bih pitao Karadžića, zašto je gurao preko sudija Radnički iz Niša i Dinamo iz Vranja? Zašto je slao grupu arbitara u kojoj su Srđan Obradović, Bojan Nikolić, Dragan Čolović, Zoran Široki i Novica Anđelovski da vode mečeve ovih ekipa, iako su kontinuirano dobijali slabe ocene od posmatrača i to na način da sve bude jasno i široj javnosti? Onog momenta kad je počeo da radi sam, bez konsultacija, sam je sebi stavio ovo breme koje nosi zbog haosa koji je nastao sa suđenjem – otvoren je Đurović.

Samostalnost u odlučivanju Karadžića je odvela u samovolju.

- Zapazio sam anomalije kod Radničkog i Dinama iz Vranja, pratio sam delegiranje arbitara i iz toga se jasno izvodi zaključak da su sudije pomogle ovim timovima u ostvarivanju rezultata. Broj penala, način na koji su dosuđeni, zaštita tokom meča sve govore. Za Radnički je dosuđeno 16 penala, sedam puta su imali igrača više, a protiv njih su dosuđena samo tri kaznena udarca i to u duelima sa Zvezdom i Partizanom.

Srđan Obradović, koji se još nalazi u istražnom zatvoru, za sedam dana je sudio dva meča koja su digla prašinu.

- Prvo je 6. maja vodio duel ČSK – Dinamo Vranje 0:1 i dosudio penal bez elemenata penala, a sedam dana kasnije vodio je sporni meč Spartak – Radnički Niš i dosudio, rekli bi ovi mlađi, legendarni kazneni udarac. Dinamu iz Vranja su u poslednjih osam utakmica mečeva sudile sudije iz Superlige: Vasić, Obradović, Grujić, Nikolić, Piper, Široki, Čolović. Svi oni koji zbog više slabih ocena ili propusta ne bi trebalo da su na listi. Apsurd je da se Karadžić sada meša u delegiranje sudija u Zapadnoj grupi treće lige Srbije gde se za ulazak bore Zlatibor i Požega.

Đurović tvrdi da je Karadžićev način rada, bez konsultacija sa članovima Komisije, doveo da arbitre nije briga kakvu će ocenu dobiti od posmatrača i njega.

- Sudije su postale bahate jer nema posledica, slaba ocena koju dobiju, a verujte da je malo kola u Superligi i Prvoj ligi prošla bez ocene “nezadovoljavajuće suđenje”, nema efekta, jer znaju da će opet suditi. Kao što je Anđelovski izgrešio u prvoj utakmici polufinala kupa Mačva – Mladost, a Karadžić ga je brže-bolje poslao da sudi derbi prve lige Proleter – Metalac, iako je dobio slabu ocenu – zaključuje Đurović.

NE UČESTVUJEM U UJDURMAMA

ĐUROVIĆ ističe da ga niko iz FSS nije dugo zvao, niti je uspeo da ode na sastanak sa predsednikom Slavišom Kokezom, odavno se oseća da je smenjen.

- Informaciju da je IO FSS zakazan u Surdulici i da će biti promenjena komisija saznao sam sa sajta Saveza, a to vam sve govori. Jasno je meni da su se mojim imenom i prezimenom pokrili u Savezu, ali trebalo je da znaju ko sam i da neću učestvovati u ujdurmama – jasan je Đurović.

Napomena Sličan tekst o Milanu karadžiću i sudjenju objavljen je i u razgovoru sa nekada najboljim jugoslovenskim sudijom Miroslavom Radomanom!

PS

Milan Karadžić je  juče  smenjen i umesto njega novi komesar je Zoran Petrović. A utakmice do sada? A sudije, a kazne? A tabela!? A Dinamo i Prva liga? Ako je Karadžić smenjen, a jeste, šta ćemo sa onima koje je ,,gurao,,!!!? Da li je prvenstvo bilo regularno ?


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19