XS
SM
MD
LG

Večiti za titulu, svi za Slavicu

Utakmicama 2. kola ovog vikenda počinje 17. šampionat Srbije u ragbiju 13. Zbog vremenskih neprilika prošlonedeljni start prvenstva je odložen, pa će tako takmičenje u Grupi A Prve lige Srbije početi mečevima 2. runde, dok će uvodno kolo biti naknadno odigrano.

Kao i prethodnih sezona elitna divija srpskog ragbija biće podeljena u dve grupe po četiri ekipe, sa time da se ovoga puta u prvoj fazo takmičenja igra jednokružni sistem, nakon čega će poslednje plasirani tim igrati nastavak šampionata u nižem rangu. Oba meča u Grupi A ovog vikenda igraju se u nedelju 11. marta u Beogradu, dok će takmičenje u Grupi B početi 18. marta.

Ovogodišnji šampionat otvaraju jedina dva prvak u modernoj istoriji srpskog ragbija - Crvena zvezda i Dorćol, utakmicom koja se igra na BASK Areni na Carevoj ćupriji (13.00). Dorćolci su najtrofejniji domaći klub sa čak 14 osvojenih titula, ali je njihova dominacija definitivno prekinuta prošle sezone kada se prvi put u istoriji nisu plasirali u finale plej-ofa.

Zvezda je sa večitim rivalom Partizanom odlučivala o najvažnijim trofejima prošle godine i očekuje se da će tako biti i u 2018. Organizaciono crveno-beli su otišli daleko najdalje od svih srpskih klubova, pa će pored ponovo nekolicine internacionalnih pojačanja ovoga puta imati i stranog trenera, Australijanca Treva Smita.

- Veoma smo uzbuđeni zbog početka nove sezone jer su se mnoge pozitivne stvari poklopile u međuvremenu. Ulazimo sa dosta samopuzdanja na svim poljima pošto smo uspeli prvi put da osiguramo profesionalnog trenera, kao i da pronađemo sponzora. Radimo na sveukupnom izgradnju imidža, ali sve to neće puno vredeti ako ne budemo nastavili da osvajamo trofeje - kaže predsednik Zvezde Željko Delić.

Crveno-beli su ovu godinu već počeli osvajanjem jednog pehara - u Superkupu Srbije savladali su Partizan sa 42:26. Upravo je na toj utakmici viđeno da bi strana pojačanja - Australijanac Džek O'Brajan i Škot Sem Heron uz reprezentativca Stefana Nedeljkovića koji je pristigao iz Dorćola mogli da budu prevaga. Timu se u međuvremenu pridružio i Amerikanac Monte Gadis, tako da će uprkos odlascima domaćih aduta Vladice Nikolića i Miloša Ćalića u Francusku, Trev Smit imati na raspolaganju izuzetno jak sastav.

Glavni rival će bez sumnje biti ponovo Partizan koji je prošlu sezonu završio sa čak dva trofeja - osvojen je Kup Srbije i prvo izdanje Balkan Super Lige. Upravo su u finalu regionalnog takmičenja crno-beli iznenadili i tada silno pojačanu Zvezdu, tako da su ambicije i ove sezone ostale najviše.

- Konačno smo prošle godine osvojili i prve pehare u seniorskoj konkurenciji, ali naš konačni cilj je nacionalna titula. Naša orijentacija je oslanjanje na sopstvenu školu ragbija i verujemo da je ova generacija stasala da ostvari zacrtano - kaže trener crno-belih Admir Hadžić koji je prošle sezone proglašen za stručnjaka godine u Srbiji.

Partizan šampionat u nedelju (14.00) otvara gostovanjem na terenu Univerzitetskog sportskog centra BUSK na Novom Beogradu, protiv domaćeg Radničkog. Meč ima humanitarni karakter i kompletan prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen kao pomoć Slavici Milovanović koja boluje od cerebralne paralize i potrebna su joj sredstva za kupovinu invalidskih kolica.

Pored večitih rivala, bivši šampion Dorćol bi još eventualno mogao da se uključi u borbu za titulu, ali je realnije da se sa novobeogradskim Radničkim bori za opstanak u Grupi A. U sezoni u kojoj slave 20 godina postojanja, Dorćolci su znatno podmladili tim, pritisnuti povredama i povalačenjem nekih veterana.

- Iskreno ovo je malo nova situacija za nas, jer smo naviknuti godinama unazad da budemo apsolutni favoriti. Ipak, ovo su normalne stvari u sportu, smena generacija je neminovna i siguran sam da će ovi klinci uskoro da se opet bore za titule - rekao je kapiten i trener Dorćola, Dalibor Vukanović.

Planirano je da prva faza šampionata traje do 1. aprila, nakon čega će poslednje plasirani tim iz Grupe A zameniti prvim timom Grupe B u kojoj se takmiče Radnički Niš, Soko Vranje, Car Dušan Silni i Morava Gepardi. Nakon toga igra se dvokružni sistem posle čega sledi plej-of. Ukupno je predviđeno da se odigra 11 kola Prve lige Srbije, odnosno preko 60 utakmica.