XS
SM
MD
LG
23.12.2016 Administrator

Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru: VI Čiker MTB Maraton

Šesti put zaredom, MTB klub ’’Čiker’’ iz Kraljeva, u saradnji sa 12 turističkih organizacija iz Srbije i Crne Gore, organizuje međunarodni ’’Čiker MTB maraton’’. Maraton traje 10 dana i nema takmičarski karakter. Maraton prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Na maratonu je organizovan transport prtljaga, užina, vozilo sa mehaničarima, rezervnim delovima i opremom. Maraton ima pratnju terenskih vozila. Smeštaj je organizovan u kampovima ili u sobama sa 2-4 kreveta, po pristupačnim cenama Maraton startuje iz Kraljeva u nedelju 25.06.2017. godine i završava se u Kotoru 04.07.2017. godine, na obali Jadranskog mora.

U utorak 04.07. je organizovan povratak učesnika maratona i njihovih bicikala od Kotora do Kraljeva. Kraljevo – Čačak – Požega – Užice – Zlatibor – Nova Varoš – Prijepolje – Pljevlja – Žabljak – Plužine – Nikšić – Risan - Kotor Za učešće na maratonu neophodno je da učesnik pravilno popuni prijavu, uplati kotizaciju, da poseduje odgovarajuću fizičku spremu, bicikl odgovarajućeg stanja i kvaliteta, kao i neophodnu opremu.

 

O MARATONU

MTBC “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa deset turističkih organizacija, prethodnih pet godina je organizovao “Čiker MTB maraton” na relaciji Kraljevo – Pivsko jezero (Crna Gora). Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje sedam dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Trasa maratona je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Pivske planine i Durmitor, prolazeći kroz Čačak, Požegu, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak i Plužine.

Trasa maratona se menja svake godine tako da se planira da narednih godina, pored već obuhvaćenih teritorija, obuhvati i teritorije opština, Arilje, Užice, Priboj, Raška, Novi Pazar, Tutin, Rožaje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Nikšić, Podgorica, Cetinje, Kotor i Bar

Broj učesnika se svake godine povećava. Od oko 40 učesnika 2012. godine, broj se popeo na preko 130 učesnika u 2016. godini od kojih je 78 učesnika izvezlo celu trasu maratona.

Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Švajcarske, Nemačke, Italije i SAD-a, a očekuje se dalje povećenje broja zemalja iz kojih učesnici dolaze. 2017. godine marathon će trajati 10 dana i završiće se u Kotoru na Jadranskoj obali.