XS
SM
MD
LG

Đorđo Marketi bio gost FSS i pojasnio novine u sva tri evropska takmičenja

Foto: uefa.com

Veći broj klubova, više utakmica, neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze i kao logična posledica, mnogo više novca u kasama klubova, osnovni su motivi promene formata u sva tri UEFA takmičenja od sezone 2024/25.

Na inicijativu Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice klubova Super i Prve lige, uvaženi gosti iz UEFA, zamenik generalnog sekretara Đorđo Marketi i šef sektora za klupska takmičenja i kalendare Tobijas Hedštuk, boravili su prethodna dva dana u Beogradu i predstavnicima klubova iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Crne Gore, objasnili do najsitnijih detalja novine u sva tri evropska takmičenja.

"Osećam se zaista lepo u Beogradu. Hvala Fudbalskom savezu Srbije i Zajednici klubova na dočeku i dobrodošlici. Uvek je lepo biti u Srbiji, državi koja ima veoma važnu ulogu u evropskom fudbalu" - rekao je za sajt FSS Đorđo Marketi i još jednom pohvalio ideju da se na jednom mestu okupe predstavnici klubova iz celog regiona.

"Sastanci poput ovog u Beogradu mnogo su važni za sve nas koji se nalazimo u sedištu evropske kuće fudbala. Nismo često u prilici da razmenjujemo mišljenja na ovaj način. Iskoristili smo promenu formata u evropskim takmičenjima da putujemo po Evropi, razgovaramo licem u lice sa predstavnicima klubova, objasnimo razloge naših odluka. Mnogo je tu novih detalja koje oni treba da znaju, ali je još važnije da odgovrimo na sva njihova pitanja i da na licu mesta razjasnimo eventualne nedoumice."

Kako će publika koja je navikla na fazu po grupama reagovati na novi sistem sa 36 klubova i jedinstvenom tabelom?
"Mislimo da će novi format znatno povećati interesovanje javnosti za sva tri UEFA takmičenja. Pruža se šansa većem broju klubova da uzmu učešće u borbi za bodove. Umesto tri različita rivala kao do sada, imaće priliku da odmere snage sa osam protivnika, četiri meča igraće kod kuće, četiri na strani. Sve to garantuje veću neizvesnost do samog kraja. Svaki klub će imati cilj koji može da ostvari i svaka utakmica će biti podjednako važna od prvog do poslednjeg kola."

Za klubove sa naših prostora sve deluje mnogo spektakularnije nego ranije?
"Sigurno da je tako. Sve simulacije koje smo uradili uz pomoć kompjutera, dale su željene rezultate. Proverili smo svaki segment novog formata i nemamo dilemu da će efekat biti pozitivan. Naravno da će i navijačima Crvene zvezde i Partizana biti draže da gledaju više različitih ekipa u Beogradu, a tako je i sa svima drugima u Evropi."

Glavni cilj promene formata je takmičenje u kome su svi u igri do poslednjeg kola i što manji broj utakmica bez rezultatskog značaja.
"Upravo je to suština. Želimo neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze takmičenja. Sve utakmice poslednjeg kola igraće se u istom terminu. Ne kao do sada, razvučene u dva dana. Dakle, sve u istom danu i u isto vreme, jer je pretpostavka da će uoči poslednjeg kola mnogo toga biti nejasno po pitanju plasmana u nokaut fazu."

Veći broj klubova, više utakmica, samim tim i mnogo više novca u kasama klubova. Ukupan budžet od 4,5 milijarde evra je cifra od koje se vrti u glavi?
"Reč je o novcu koji će biti distribuiran klubovima, ali što je još važnije, profitiraće i klubovi koji ne učestvuju u evropskim takmičenjima. Sredstva solidarnosti povećavaju se sa 4 na 7 odsto, dakle sa dosadašnjih 170 miliona, na 308 miliona evra. To je suma koja će biti podeljena svim ligama i klubovima koji nemaju privilegiju da budu učesnici UEFA takmičenja. Podatak koji svakako predstavlja esencijalni elemenat raspodele prihoda u narednom periodu."
Još jedna važna novina glasi: ko ispadne iz jednog takmičenja, završio je sa Evropom.
"Baš tako. Izmena koja nam daje garanciju da će Ligu Evrope ili Ligu konferencija osvojiti klub koji je i počeo sezonu u tom takmičenju, a ne eventualno klub koji je ispao iz Lige šampiona. Ovo pravilo je često bilo predmet diskusije u prethodnom periodu. Mnogi su, pozivajući se uglavnom na sportske motive, zamerali zašto se klubu iz Lige šampiona daje prilika da se spusti nivo niže i da se bori za trofej. Sada smo i taj problem rešili."

Ono najlepše dolazi sa nokaut fazom. Teniski format i kostur koji određuje put sve do finala.
"Kao i do sada, najlepše kreće od osmine finala. Emocije tada dostižu vrhunac. Ligaška faza jeste lepa, važna i podjednako zanimljiva. Ali kada krenu utakmice na ispadanje, sve je još spektakularnije."

Beograd sa izgradnjom Nacionalnog stadiona ulazi u krug gradova sposobnih za organizaciju završnog čina.
"Video sam projekat koji je zaista fantastičan. Biće fenomenalno igrati fudbal na novom stadionu. Beograd sada ima sve potrebne uslove da bude organizator velikih evropskih utakmica" - kaže čovek kome odgovorna funkcija u UEFA ne dozvoljava da u svakoj prilici ispolji svoje navijačke simpatije prema Interu.

"Nalazim se u UEFA i moram da se uzdržim od emocija. Penale u Madridu doživeo sam isto kao penale u Londonu ili na bilo kojoj drugoj utakmici. Svi navijači penale doživljavaju na specifičan način. Opasno je po srce kada sudbina vašeg kluba zavisi od udaraca sa bele tačke.˝ - zaključio je jedan od najvažnijih saradnika predsednika UEFA Aleksandera Čeferina i čovek koji je svetsku popularnost stekao u ulozi protagoniste na svakoj ceremoniji žreba za sva tri evropska takmičenja.
Generalni sekretar Zajednice Super i Prve lige Srbije, Darko Ramovš, pažljivo je saslušao izlaganje gostiju iz UEFA i složio se da novi format garantuje znatno veće interesovanje javnosti za utakmice u sva tri evropska takmičenja.

"Pre pet ili šest godina nismo mogli da zamislimo da će postojati jedinstvena tabela sa 36 klubova. Kada se sve raščlani i izloži, jasno je da novi sistem predstavlja korak u napred. Jedini problem mogao bi da bude kalendar takmičenja, jer će nacionalne lige morati da se adaptiraju i na adekvatan način uklope sa terminima evropskih utakmica. Sve su to izazovi za budućnost, nama je najvažnije da što veći broj klubova iz Srbije izbori plasman u ligašku fazu sva tri evropska takmičenja."

Sa novim formatom ukupan broj klubova u ligaškoj fazi je sa 96 povećan na 108, što garantuje i mnogo veće prihode od UEFA. Na ime solidarnosti, klubovima iz Srbije koji ne učestvuju u Evropi, biće podeljeno oko 6,8 milina evra, sa tendencijom da ta cifra za godinu dana poraste na 9,3 miliona evra.

"Mnogo je važno da naši klubovi osvajaju bodove u evropskim takmičenjima. Zahvaljujući rezultatima Crvene zvezde i Partizana u nekim ranijim ciklusima, bili smo u jednom trenutku na 11. mestu rang liste UEFA, što je donelo mnogo novca u kase svih naših klubova, ali i u fondove za neke zajedničke projekte. Ako pojednostavimo stvari, te cifre će u narednom periodu biti puta dva ili puta tri, u zavisnosti od raznih parametara koje UEFA uzima u obzir prilikom raspodele prihoda" - jasan je Ramovš koji je na neki način bio domaćin delegaciji UEFA u Hotelu "Radison Blu" u Beogradu i zajedno sa predstavnicima klubova iz našeg regiona učestvovao u ovoj zanimljivoj prezentaciji.

Izvor: FSS