XS
SM
MD
LG

Afrički i Azijski kup nacija kao problem za neke od timova u Premijer ligi

Foto: skysports.com

Kao što je kod nas Evropsko prvenstvo, u Africi je to Afrički kup nacija, odnosno Azijski kup u Aziji. Afrički kup nacija se ove godine održava u Obali Slonovače i traje od 13. januara do 11. februara. Azijski kup, čiji je domaćin Katar, održava se od 12. januara do 10. februara. Stoga, mnogi timovi u najvišem rangu engleskog fudbala će imati problem zbog odsustva važnih igrača. Pa krenimo redom...
 
Arsenal: Tobdžije neće biti toliko pogođene odsustvom Takehira Tomijasua i Mohameda Elnenija koji nisu dobijali mnogo prilike tokom ove sezone. Tomas Parti je bio očekivan na spisku Gane, ali zbog teške povrede neće nastupati do kraja sezone.
 
Aston Vila: U redovima Aston Vile na raspolaganju neće biti jedino Bertrand Traore, krilni napadač koji je ove sezone sveukupno sakupio deset minuta u Premijer ligi. On će nastupati za Burkinu Faso.
 
Bornmut: Dango Otara je zadobio blažu povredu protiv Totenhema, ali je ipak otputovao za Obalu Slonovače sa svojim timom (Burkina Faso). Semenjo je za Ganu debitovao u prethodnim kvalifikacijama protekle godine, ali već ima značajan status u nacionalnom timu. Hamed Traore je trebao da putuje takođe i da predstavlja domaćina Obalu Slonovače, ali je otkriveno da je zaražen malarijom i sledi mu oporavak.
 
Brentford: Zbog odsustva Mbeuma zbog povrede kolena i Ajvana Tonija zbog suspenzije, veliki udarac za klub iz Londona je odlazak Joana Vise na AFKON (igra za DR Kongo). Saman Godos koji je u poslednje vreme dobijao prilike po levoj strani će predstavljati Iran na Azijskom kupu. Isto će biti sa tinejdžerom Kimom (Južna Koreja) koji još nije debitovao za tim u Premijer ligi. Onjeka je još jedan veznjak koji neće biti na raspolaganju četi Tomasa Franka (Nigerija).
 
Brajton: Iako nije u formi u zadnje vreme, Mitoma će predstavljati jednog od ključnih igrača za Japan na Azijskom prvenstvu. Tarik Lempti je trebao da putuje kao član reprezentacije Gane, ali ipak neće igrati zbog povrede. Simon Adingra, mladi krilni napadač koji je otkrovenje za Brajton ove sezone, iako povređen, uvršten je na spisak Obale Slonovače.
 
Barnli: Četa Vinsenta Kompanija je jedna od tri tima koja neće imati igrača koji će putovati na jedno od dva takmičenja. Lili Foster je trebao da igra za Južnoafričku Republiku, ali je odbio poziv.
 
Čelsi: Jedini igrač koji neće biti na raspolaganju Poketinu je Nikolas Džekson, koji će nastupati za Senegal.
 
Kristal Palas: Žordan Aju će nastupati na svom šestom AFKON-u zajedno sa bratom Endruom. Čeik Dukure je redovan član reprezentacije Malija, ali će ga povreda odvojiti od terena do kraja sezone.
 
Everton: Idrisa Gej će otići na AFKON sa Senegalom. Za razliku od njega, Abdulaje Dukure je odbio poziv Malija kako bi pomogao Evertonu u borbi za opstanak. ''Ne želim da idem, pomoćiću Evertonu!'' su reči koje je on izjavio.
 
Fulam: Kalvin Basi i Aleks Ivobi će predstavljati Nigeriju. Još jedan igrač koji putuje za Obalu Slonovače je Fode Balo -Ture koji je ove sezone sveukupno sakupio 48 minuta u Premijer ligi.
 
Liverpul: Jedan od bolnijih odlazaka biće odlazak najboljeg strelca Premijer lige ove sezone (uz Halanda), Mohameda Salaha. On je kapiten reprezentacije Egipta. Još jedan udarac za Jirgena Klopa je Vataru Endo, koji nastupa za Japan. Japanac je počeo da diže formu u zadnje vreme i delovao je kao važan šraf u veznom redu Liverpula.
 
Luton: Isa Kabore, mladi desni bek na pozajmici iz Mančester Sitija, putuje sa nacionalnim timom Burkine Faso. Peli Rudok Mpanzu nije našao svoje mesto u timu DR Konga.
 
Mančester Siti: Još jedan dokazatelj odličnog poslovanja Građana jeste da nemaju nijednog igrača koji putuje u Obalu Slonovače ili Katar. To će im biti jedna od ključnih prednosti pred nastavak borbe za titulu.
 
Mančester Junajted: Crveni đavoli ostaju bez prvog golmana Andrea Onane i standardnog zadnjeg veznog Sofjana Amrabata. Amad Dialo nije pozvan za Obalu Slonovače kako se očekivalo.
 
Njukasl: Treća ekipa koja nema igrače ni na jednom turniru.
 
Notingem Forest: Šumari će imati najveći gubitak, čak 6 igrača. Aurije, Boli i Sangare igraju za domaćina Obalu Slonovače. Takođe odsustvuju Kujate (Senegal), Nijakate (Senegal) i Aina (Nigerija). Avonji je zaradio tešku povredu krajem novembra i neće moći da predstavlja Nigeriju.
 
Šefild Junajted: Šefild gubi Ben Slimanea (Tunis) i Larucija (Alžir) čiji poziv nije bio očekivan, ali levi bek i nije imao značajnu ulogu u Šefildu ove sezone.
 
Totenhem: Snažan udarac je zadobila četa Angea Postekoglua. Čak 3 igrača iz prve postave će izgubiti stručnjak iz Australije. U pitanju su Sar (Senegal), Bisuma (Mali) i kapiten i najbolji strelac Pevaca sa 12 golova u Premijer ligi, Son (Južna Koreja).
 
Vest Hem: I Čekićari će biti znatno oslabljeni. Nestvarno igra ove sezone pojačanje iz Ajaksa Mohamed Kudus, ali će on igrati predstijećih mesec ipo dana za nacionalni tim Gane. Agerd je standardni štoper koji je odsustvovao od povrede, ali je ipak spreman za nastup za Maroko.
 
Vulverhempton: I Vukovi će biti oslabljeni. Standardni levi bek Ait-Nuri će igrati za Alžir, Bubakar Traore za Mali (mada nije imao značajnu ulogu ove sezone) i najbolji strelac sa 10 golova u Premijer ligi, Hvang (Južna Koreja).

35 .kolo Premier League
Aston Villa : Chelsea
Bournemouth : Brighton & Hove Albion
Everton : Brentford
Fulham 1 : 0 Crystal Palace
Manchester United 0 : 0 Burnley
Newcastle United 5 : 1 Sheffield United
Nottingham Forest : Manchester City
Tottenham Hotspur : Arsenal
West Ham United 2 : 2 Liverpool
Wolverhampton 2 : 0 Luton Town
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Arsenal 34 24 5 5 77
2 Manchester City 33 23 7 3 76
3 Liverpool 35 22 9 4 75
4 Aston Villa 34 20 6 8 66
5 Tottenham Hotspur 32 18 6 8 60
6 Manchester United 33 16 5 12 53
7 Newcastle United 33 15 5 13 50
8 West Ham United 35 13 10 12 49
9 Chelsea 32 13 8 11 47
10 Bournemouth 34 12 9 13 45
11 Brighton & Hove Albion 33 11 11 11 44
12 Wolverhampton 34 12 7 15 43
13 Fulham 34 12 6 16 42
14 Crystal Palace 34 10 9 15 39
15 Brentford 34 9 8 17 35
16 Everton (-8) 34 11 8 15 33
17 Nottingham Forest (-4) 34 7 9 18 26
18 Luton Town 34 6 7 21 25
19 Burnley 34 5 8 21 23
20 Sheffield United 34 3 7 24 16