XS
SM
MD
LG

Viktor Orban o eliminaciji Ferencvaroša

Foto: UEFA.com

Eliminacijom slavnog Ferencvaroša u kvalifikacijama za Ligu šampiona od kluba Klasvika sa Farskih Ostrva pozabavio se i politički vrh naših suseda. Naime mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju za sajt kluba Puškaš Akademija, govrio je o problemima nacionalne lige, gde egzistira samo jedan moćan klub.

Šampion iz Budimpešte vezao je pet titula, ukupno - 34. Zaprepastila ga je eliminacija od "ribara" sa ostrva u Atlantiku.

"Ma dajte, kako je moguće da ekipa primi tri gola kod kuće od tima sa Farskih Ostrva, bez obzira u kakvoj je formi. Nema tu nekakvog objašnjenja, činjenica je da se desi neobjašnjiva stvar, kao što ih ima u fudbalu, i sada se to desilo Fradiju. Za mađarski fudbal, lekcija koja se mora izvući iz ove epizode da nije dovoljno da imamo jedan tim koji je ozbiljno priznat u Evropi. Jer ako taj tim ispadne, onda imamo situaciju da čitavu jesen i proleće nemamo predstavnika u Evropi" - kaže mađarski premijer i vidi rešenje da u dobroj ligi potrebno još dobrih klubova.

"Potrebno nam je još klubova sa sličnim budžetima kao Ferenvaroš, sa kvalitetnim igračima i boljim evropskim rezultatima. U ovom slučaju ako se desi da jedan ili dva tima budu eliminisani, treći može da ostane na nogama u Evropi. Trenutno samo Ferencvaroš ima kapacitet da ispuni očekivanja i predstavlja mađarski fudbal u najboljem svetlu, i što se tiče rezultata, i navijača, i sistema, i infrastrukture".

Orban misli da bi Videoton mogao da bude taj "još jedan klub", koji bi napravio iskorak o kojem govori. Pomenuo je tradicionalne fudbalske sredine, za koje veruje da mogu bolje, klubove poput Ujpešta, Debrecina i Đera. Dodao je da njegova "Puškaš Akademija" nema tih kapaciteta niti teži tome. Fokus Akademije bio je i ostao na razvoju mladih igrača, te da je to glavni razlog zbog kojeg se ne mogu očekivati i veliki rezultati, posebno na evro sceni.