XS
SM
MD
LG

Nova kniga sportskog novinara: Majdanski biseri Miše Savićevića

Miloš Savićević Mišo iz Gornjeg Milanovca sportski novinar dugogodišnji dopisin lista Sport, objavio je ovih dana knjigu "Majdanski biseri". To je druga po redu kniga u kojoj autor činjenicama upoznaje i čuva od zaborava istoriju fudbalskog sporta u ovom kraju podno planine Rudnik.

Prva kniga bila je posvećena klubovima Takovu i Metalcu koji su godinama bili ljuti rivali na sportskom terenu. Knjiga je odlično primljena među čitalačkom publikom koja je sa nestrpljenjem očekivala pojavljivanje još jednog književnog štiva. Ovoga puta u centru pažnje bio je klub iz njegovog rodnom mesta Majdan nadomak Gornjeg Milanovca.

- Ova kniga prikazuje istoriju OFK Majdan i obuhvata dogadjaje od sredine prošlog veka, od osnivanja pa sve do današnjih dana - kaže Mišo.

Utisak je da ovovo drugo kazivanje fudbalske istorije Gornjeg Milanovca ima drugačiju dimenziju kazivanja. Utisak je da je napisano sa više emocija:

- Ja sam čitav sportski vek posvetio ovom klubu, najpre kao dugogodišnji igrač a kasnije i "katica za sve" kada je bilo u pitanju dalje bitisanje kluba. Otuda možda i "opravdana" sumnja jer me puno toga emocioalno veže za moje mesto - dodaje popisnik ove knjige.

Na promociji je bilo stotinak ljubitelja pisane reči koji su imali prilike da po prvi put vide knjigu od 130 stranica bogato ikustrovane fotografijama ekipa i pojedinaca koji su junaci ovog književnog opusa Miše Savićevića.

Pored njegovih tadašnjih saigrača promociji su bili prisutni predstavnici sedme sile iz Užica, Kraljeva, Čačka. Sve ovo zabeležili su i novinari televizije Gornjeg Milanovca.

U sklopu ove svečanosti održan je 24. po redu turnir "San Savićko" na kome je učestvovalo stotinak mladih spotista u četiri takmičarske discipline. Ova nadmetanja oržavaju se svake godine u isto vreme na prelepim terenima imanja Miše Savićevića koji je i glavni organizator. Sve ovo pesmom je ulepšala grupa pevača iz mesta Majdan.

Tekst i foto: Stole PETKOVIĆ