XS
SM
MD
LG

Rvanje: Dokmanac zadovoljan žrebom za prvi dan EŠ grčko rimskim stilom

Posle trodnevnih uzbuđenja na strunjačama i podele trofeja u slobodnom stilu, na Šampionatu Evrope u rvanju u subotu i nedelju na programu su borbe za medalje u grčko rimskom stilu.

Žreb je, prema oceni strčnjaka bio naklonjen srpskim rvačima. U subotu na strunjače izlaze četvorica srpskih rvača: Davor Štefanek (60 kg), Kristijan Gazdag (55 kg), Dejan Franjković (96 kg) i Miloš Spasić (120 kg)

- U celini žreb nije loš. U kategoriji do 55 kg Kristijan Gazdak reprezentativac Potisja imaće za rivala Petera Modoša iz Mađarske pšto je i dobro i loše – rekao je selektor reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac.- Mađar može i do finala i da “povuče “ našeg rvača u repesaž. U kategoriji do 60 kg u delu kostura Davor Štefanek ima nekoliko jakih rivala, Hrvata Sokola, Islamova iz Moldavije i Dagisa iz Litvanije ali oni nisu nepobedivi. Za sada nam je važan samo njegov prvi meč sa Portugalcem Manuelom Almeidom gde se nadamo da neće biti problema. Čini mi se da je u najtežoj poziciji naš kolos Dragan Spasić u kategoriji do 120 kg. Prvo će rvati protiv novog Nemca Boringera a ako pregrmi ovu prepreku ide na boljeg iz meča Bugarina Ivanova Hašmizada iz Azarbejdžana. Teško da će neki od ovih rivala moći da “povuče” Spasića u repesaž, mora da pobeđuje ako hoće u vrh.

U kategoriji do 96 kg Dejan Franjković je dobio za protivnika jakog Bugarina Dinčeva, vlasnika evropske i svetske bronze:

- Rvali smo na priremama, radi se o jako dobrom borcu, ali nije nepobediv – smatra Franjković.

Selektor Milorad Dokmanac je upoznao brojne predstavnike medija i sa onim šta je urađeno u pripremama:

- “Pobegli” smo od gužve u Zranjanin, da na miru završimo poslednje pripreme. Cilj je bio da reprezentativci i trener nacionalnog tima Sreta Damjanović imaju optimalne uslove za rad i pre svega da izađu iz atmosfere velikog takmičenja. Stručni štab je je kompletiran jer nam se pridružio i trener kadetske selekcije Srđan Đoković.

Na pitanje kakve su očekivanja, Dokmanac je rekao:

- U centru pažnje je, naravno, naš adut Davor Štefanek i mislim da mu je uz normalan razvoj situacije otvoren put do vrha. Iz Zrenjanina krenuo sa 100 grama više od propisane težine za njegovu kategoriju. U nedelju, od Maksimovića očekujemo da se bori za medalju. Verujemo u momke, ovo je generacija koja je pokazala na ranijim takmičenjima da mnogo može i ume – poručuje Milorad Dokmanac.

U nedelju će da se bore Aleksandar Maksimović (66 kg), Goran Bulatović (74 kg) i Petar Balo (84 kg). Oba dana takmičenja počinju od 13,30 časova.

Štefanek (27 godina), član Proletera u seniorskoj konkurenciji ima evropsko srebro 2004. i bronzu 2008. a kao junior zlato na SP. Ima i srebro i dve bronze na juniorskim šampionatima Evrope. Osvojio js zlato slobodnim stilom i srebro grčko rimskim stilom na MI 2009.

Maksimović (24 godine, član Partizana) je doneo prošle godine poslednju medalju srpskom rvanju sa EŠ, bronzu u Dortmundu. Ima kadetsku bronzu na EP 2005, zlato na juniorskim Šampionatima Evrope 2007. i 2008. i kao i srebro na juniorskom SP 2008.

Kolos kragujevačkog Radničkog Miloš Spasić je ušao u reprezentaciju kao zlatna rezerva posle kažnjavanja Petkovića zbog dopinga i opravdao poverenje. Stručnjaci smatraju da ima ogroman, ali još neizkazan, potencijal.

Goran Bulatović (do 74 kg), 27 - godišnji rvač Partizana, bio je 2009. na korak da potvrdi u trikou Crne Gore učešće na OI u Pekingu. Potom je odluči da rve za Srbiju i ovo mu je drugo veliko takmičenje, posle SP prošle godine u Istanbulu.

- U slobodnom stilu nismo imali priliku da se radujemo uspesima naših rvača. Nadam se da ćemo u grčko rimskom stilu proslaviti neki trofej – rekao je Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije na konferecniji za medije u Areni.- Mi smo jednu zlatnu medalju već osvojili za organizaciju Šampionata Evrope. Gode pohvale najviših rukovodilaca svetske i federacije. Hvala RTS koja sjajno radi prenose finmala, Policijskoj akademiji i osoblju dvorane Arena, jer su oni vrlo važan segment u našoj organizaciji. Najlepša nagrada svima koji su uključeni u organizaciju, ali i beogarskoj publici, biće trofej nekog našeg rvača.

Direktor Prvenstva Evrope, Rajko Baltić, je, takođe, zadovoljan:

- Rvački klub Partizan, tehnički organizator Šampionata Evrope je do sada apsolutno opravdao poverenje, koje mu je ukazao RSS. Zahvaljujem se svim mojim saradnicima na požrtvovanom i predanom radu. Komplimenti koje svakodnevno dobijamo su priznanje za rad, gostoprimstvo i odlične uslove i prenosim vam ono što sam čudo da je ovaj turnir nadmašio onaj sa OI u Pekingu, po kvalitetu hale, borilišta i smeštaju.

U ulozi promotera na Šampionatu Evrope je Momir Petković olimpijski šampion iz Montreala 1976. trostruki vicešampion sveta (1978, 1979. i 1981.).

- Takmičenje je organizovano na svetskom nivou. Znam, iz iskustva, za sve što je lepo, moraš da platiš maksimalnu cenu. Mogu samo da zamislim šta su sve organizaotori morali da urade da bi rvačkoj Evropi podarili ovakav šampionat. Sa druge strane u Srbiji je stasla nova generacija i spremna je da nastavi putem nekadašnjih velikih asova. Mislim da će ovi momci da daju sve da donesu, ne jednu, već dve medalje. To bi bio strašan podstrek za Srbiju, a bio bi i sjajan putokaz za buduće šampione. Rvanje se u Srbiji vraća na stare staze.