XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Prva titula Španije i vuvuzele

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi bilo je prvo na području Afrike i donijelo je prvu titulu Špancima, a obilježile su ga i vuvuzele.

Foto: fifa.com

Po mnogo zanimljivih stvari ostaće upamćen taj šampionat, a mnogima će prva asocijacija biti vuvzele. Toliko su iritirale igrače, a i većinu navijača da su zabranjene na narednim takmičenjima. Urugvaj i Meksiko su prošli dalje iz prve grupe i tako napravili presedan, pošto je Južna Afrika prvi domćin koji nije prošao grupnu fazu, a sa njima su zajedno ispali i Francuzi. Argentina i Južna Koreja bile su bolje plasirane od Grčke i Nigerije, dok su Amerikanci u zadnjem kolu obezbijedili plasman u narednu fazu ispred Slovenije. Iz te grupe dalje su otišli i Englezi, a Alžir nije imao šanse. Njemačka i Gana su bile najbolje u grupi D, a i pored pobjede nad Nijemcima, selekcija Srbije nije prošla dalje zbog poraza od Gane i Australije. Iz naredne grupe u nokaut fazu su prošle Holandija i Japan, a kući su morali Danci i Kamerun. Svjetski šampioni, Italijani su takmičenje završili u grupi, baš kao i Novi Zeland sa tri remija. Inače Novozelanđani su jedina ekipa bez poraza na tom prvenstvu, ali tri boda im nisu bila dovoljna da se nađu ispred Paragvaja i Slovačke. Brazilci i Portugalci su bili bolji od Obale Slonovače i Sjeverne Koreje, baš kao Španci i Čileanci ispred Švajcarske i Hondurasa.

I tako finalisti sa prethodnog šampionata nisu prošli ni grupnu fazu, a u osmini finala viđene su velike borbe za ulazak u osam najboljih. Paragvaj je na penale savladao Japance, Gana u produžecima Sjedinjene Američke Države, Španci sa 1:0 Portugaliju. Holandija i Urugvaj su sa 2:1 pobjedili Slovačku i Južnu Koreju, Brazil je sa 3:0 deklasirao Čile, Argentina Meksiko sa 3:1, a iako su Nijemci pobjedili Englesku sa 4:1, taj meč će ostati upamćen po poništenom golu Lamparda. Iako je lopta ušla u gol skoro dva metra, sudija to nije vidio i igra se nastavila, a Nijemci su kasnije pobjedili sa 4:1.

Golovima Snajdera, Holanđani su poslali kući Brazilce (2:1), Njemačka je sa 4:0 pregazila Argentinu, Španija je golom Vilje izbacila Paragvaj, a odbranom Suareza u zadnjoj minuti i promašenim penalom Gijana Gana i Urugvaj su otišli na penale, gdje su slavili Urugvajci. U fenomenalnom polufinalu Holandija je sa 3:2 pobjedila Urugvaj, a Pujol je prekinuo snove Nijemaca o novoj tituli prvaka svijeta.  Nijemci su ipak došli do bronze pobjedom od 3:2 nad Urugvajem, a Inijesta je u 116. minutu donio prvu titulu prvaka svijeta Španiji. Tim trijumfom Španci su objedinili titule prvaka Evrope i svijeta, a Holanđani su poraženi i u trećem finalu Svjetskog prvenstva.

Najbolji strijelac prvenstva je Dijego Forlan sa pet golova, najboji igrač je Tomas Miler, kao i najbolji mladi fudbaler, a golman je Iker Kasiljas.  

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO

NA PUTU ZA RUSIJU: MEKSIČKI TALAS I MARADONA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE NIJEMACA I ZADNJE UČEŠĆE SFRJ

NA PUTU ZA RUSIJU: BAĐO TRAGIČAR I SLAVLJE BRAZILACA

NA PUTU ZA RUSIJU: FRANCUZI ŠAMPIONI I BRONZANI HRVATI

NA PUTU ZA RUSIJU: PETA TITULA BRAZILA I ČUDO TURSKE I JUŽNE KOREJE

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAJ ZIDANA I GROSOVA BAJKA