XS
SM
MD
LG

Kuglica je izvučena – Brazil, Švajcarska, Kostarika, SRBIJA

U petak, 1. decembra, Moskva je bila fudbalska prestonica sveta. Unutar drevnog zdanja moskovskog Kremlja, u državnoj palati, održan jeglavni žreb posle koga smo konačno saznali ko će na koga sledećeg leta na Svetskom fudbalskom prvenstvu koje se po prvi put održava u najvećoj zemlji na planeti. Bez obzira na tradicionalno hladnu rusku zimu, nije bilo kao u Bajaginoj pesmi da je „na minus 26 Moskva tonula u san“. Naprotiv, ceo fudbalski svet je sa nestrpljenjem očekivao da se zakotrljaju kuglice i sazna rezultat žreba. Voditelji programa, lepa Marija Komandnaja i legendarni engleski reprezentativac Geri Lineker, uz asistenciju velikana svetskog fudbala Nikite Simonjana, Gordona Benksa, Dijega Maradone, Dijega Forlana, Kafua, Karlosa Pujola i Lorana Blana, delili su preksinoć fudbalsku sreću. Kako kome. Nekom manju, a nekom veću.

 

Foto: FSS

Fudbalska Srbija može biti zadovoljna ishodom. Italijanska fudbalska zvezda Fabio Kanavaro je izvukao Srbiju i poslao je u grupu E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom. Grupa po meri, jer činjenica je da na Mundijalu nema lakih protivnika. Međutim, svima nam je laknulo kada je Island upao u grupu C sa Argentinom i Hrvatskom i što smo izbegli duele sa ovim vrhunskim, a po nas tradicionalno nezgodnim reprezentacijama. Još je sveže sećanje na Nemačku 2006. i debakl protiv „gaučosa“ (0:6). Brazil je, bez sumnje, ne samo favorit grupe već i jedan od favorita za titulu. Imaćemo priliku da igramo sa najtrofejnijom reprezentacijom u istoriji svetskog fudbala. S druge strane, jasno je da ćemo se sa Kostarikom i Švajcarskom boriti za drugo mesto u grupi i ostanak na Mundijalu. Rivali jesu teški, ali nisu bauk. Uz postojeći kvalitet igračkog kadra osveženog mladim snagama, što pre rešenog pitanja selektora, izbegavanja unutrašnjih potresa u Savezu i podršku javnosti, naši momci imaju šanse da se plasiraju u narednu rundu. A onda je sve moguće. Voleli bismo da se ponovi Italija 1990. godine i da, na primer, Dušan Tadić odigra kao nekada Dragan Stojković Piksi u antologijskoj utakmici sa Špancima...

 

Foto: FSS

Nikad se ne zna, a uz malo fortune i srce junačko, ova generacija možda bude i iznenađenje Mundijala. Ima li boljeg primera od komšiluka, odnosno reprezentacija Bugarske na Mundijalu u SAD 1994. i Hrvatske u Francuskoj 1998. godine. U 11 gradova širom Rusije igraće se vrhunski fudbal, a milijarde ljudi širom planete tokom mesec dana (14 jun-15 jul) trešće prava fudbalska groznica. Domaćin je više nego ozbiljno shvatio organizaciju najvećeg planetarnog sportskog događajaposle Olimpijskih igara. Izgrađeni su velelepni fudbalski stadioni, a Srbija će kao i svi ostali učesnici imati vrhunske uslove. Tokom svetske istorije na teritoriji Rusije vođeni su neki od najvećih ratova. Ovog puta biće u pitanju mnogo bezazleniji, ali ne i nevažan „fudbalski rat“ od Moskve, preko Sankt Peterburga, do Sočija, Kaljiningrada, Krasnodara, Nižnjeg Novgoroda, Rostova, Samare, Volgograda, Jaroslavlja i Ekaterinburga. Očekuje nas spektakularan šampionat. Neka se obistine reči predsednika Vladimira Putina i Mundijal protekne u miru i prijateljstvu. Uostalom, to je i osnovna misija sporta. Neka najbolji pobedi i podigne „Zlatnu boginju“, pehar namenjen svetskom prvaku. Nadamo se da će „orlovi“ sledećeg juna ostaviti srce na fudbalskom terenu i dokazati da nisu slučajno došli na Svetsko prvenstvo. Nema bolje prilike za ličnu, ali i promociju svoje otadžbine. Neka se fudbalska Srbija digne iz pepela. Uvek će imati našu podršku.

Foto: Lužnjiki stadion