XS
SM
MD
LG

"Orlovi" ponovo lete – Kina 2019

Ubedljivom, rutinskom pobedom nad Austrijom 85:64 srpski košarkaši uspešno su započeli kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. Sa prepolovljenim sastavom i čak deset novih imena, bez nekolicine standardnih reprezentativaca članova evroligaških i NBA klubova, naši momci su se poigravali sa nedoraslim protivnikom. Ono što će obeležiti ove kvalifikacije jeste to što se oneodigravaju tokom klupske sezone, kao i to što FIBA i Evroliga nisu postigli kompromis o usklađivanju termina klupskih i reprezentativnih utakmica. To je rezultiralo prilično haotičnom situacijom i zabranom košarkašima evroligaških ekipa da igraju za nacionalne timove. Tako je i naša reprezentacija drastično oslabljena neigranjem asova poput Nedovića, Milosavljevića, Muslija, Milutinova, Micića, Gudurića. Na molbu KSS-a, Crvena zvezda je ipak dozvolila svojim igračima nastup za nacionalni tim. Sa povratnicima u reprezentaciju kao što su iskusni Raduljica, Simonović, Tepić, Paunić i nekolicinom mladih igrača, selektor Aleksandar Đorđević predvodiće srpski košarakaški brod na putu u daleku Kinu na predstojeću svetsku košarkašku smotru. A da bi Srbija stigla do Kine, prvo mora da preskoči dva kruga kvalifikacija.

Foto: kss.rs

U prvom krugu su joj u okviru grupe G rivali Austrija, Gruzija i Nemačka. Prva prepreka je uspešno preskočena u petak a tri dana kasnije, takođe u dvorani „Aleksandar Nikolić“, sledi duel sa Gruzinima koji su u odnosu na nejake Austrijance ipak ozbiljnija ekipa. U prilog ovome govorinjihovo učešće na poslednjem Evrobasketu i iznenađujuća pobeda u grupi nad favorizovanim Litvancima. Dakle, nema vremena za opuštanje i slavlje već treba sabiti redove i uspešno preskočiti još jedan stepenik na putu ka Mundobasketu za dve godine.

 

Foto: kss.rs

 

Bez obzira na sve okolnosti, ubeđeni smo da naši momci to mogu zato što smo mi ipak respektabilna košarkaška nacija sa višedecenijskim kontinuitetom uspeha. Ovde ljudi prosto žive za košarku a talenata nikad nije nedostajalo. Kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i pod zastavom samostalne Srbije od 2006. godine košarka uz vaterpolo predstavlja najtrofejniji sport. Imamo četiri srebrne medalje: dve sa Evrobasketa (2009, 2017), i po jednu sa Svetskog kupa (2014) i Olimpijskih igara (2016). Ipak, ostaje žal za zlatnim odličjem koju Srbija kao zemlja košarke i ova generacija košarkaša svojim kvalitetom i zaslužuju. Većina sadašnjih igrača bili su deca kada je reprezentacijatadašnje SR Jugoslavije osvojila svetsku titulu u Indijanapolisu 2002. godine, što je ujedno naša poslednja zlatna košarkaška medalja.

Predvođeni harizmatičnim košarkaškim genijalcem Sašom Đorđevićem, sa okosnicom tima koju čine već prekaljeni asovi iz NBA lige (Jokić, Teodosić, Bogdanović) i najjačih evropskih klubova, uspeh u najmnogoljudnijoj zemlji za dve godine ne bi trebalo da izostane. Odavno je poznato da naši momci pored košarkaškog talenta imaju i veliko srce. Zato i jesu naši istinski sportski heroji i ljubimci nacije. „Orlovi“ su poleteli ka dalekoj Kini i nadamo se da će uspešno sleteti na najviše postolje. Srećno momci! I ponovo vas čekamo ispred balkona.